vem da sem predebela

Vprašanja na tosemjaz.net.
jssss

vem da sem predebela

ObjavaNapisal jssss » 22 Mar 2020 18:33

pozdravljeni!

stara sem 12 let, visoka 165 cm in tehtam 67kg. Vem, da sem predebela in se okoli tega veliko sekiram. Velikokrat jocem, ko pridem domov ali pa tudi takrat, ko vidim sebe na sliki ali v ogledalu. Hočem shujšati vsaj 10 al več kg. Kot sem ze omenila se zavedam, da sem predebela in bi se rada odvečnih kilogramov znebila. Treniram odbojko, saj mi je v veselje. Ampak vem, da to ni dovolj. Prosim povejte mi kaj naj naredim. Kako naj začnem? Kako se naj prepricam, da mi bo uspelo? in podobno.
Hvala vam za nasvete!
GremPoEnBrownie

Re: vem da sem predebela

ObjavaNapisal GremPoEnBrownie » 23 Mar 2020 15:14

Hojla, sicer nevem kako ti res svetovati, ampak sem želela povedati da sem jaz na istem
Sicer sem 2 leti starejša od tebe, in tudi jaz sem se počutila tako kot ti.
Bila sem na tisti meji, da preneham jesti ampak sem se s pomocjo psihologinje pobrala iz tal, in
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: vem da sem predebela

Uredništvo » 24 Mar 2020 18:34

Odgovor svetovalke
____________________

Lepo pozdravljena,

pišeš o stiski, ki jo doživljaš zaradi svojih kilogramov. Meniš, da jih je preveč in se v svojem telesu dobro ne počutiš. Ni ti všeč podoba na sliki ali v ogledalu. Rada bi izgubila težo, a ne veš kako začeti in kako se prepričati, da zmoreš.

Veš, v mladostništvu je zelo pogosto, da se dekleta začnejo med sabo primerjati, soditi svoj izgled – večkrat tudi preveč kritično. Če smo do sebe kritični, lahko to povzroči cel plaz ostalih negativnih občutkov, čustev, misli, vedenj... Vpliva tudi na samopodobo in samozaupanje. Zato je na mestu tvoje vprašanje, kako se motivirati in verjeti vase ob teh negativnih občutkih o sebi. Zelo pomembno je, da ne pozabiš, vseh stvari, ki so na tebi pozitivne. Tudi na telesu (kaj ti je všeč, kaj je drugim všeč na tebi, kaj pravijo tisti, ki te imajo radi). Pomisli tudi, kaj vse tvoje telo zmore, npr. prepričana sem da igraš odbojko bolje od vseh punc, ki jo igrajo samo nekajkrat na leto. Če imamo svoje telo radi, bomo zanj in z njim veliko lažje ''sodelovali''.

Praviš, da zaradi teže večkrat jočeš, se veliko sekiraš. Včasih zaradi vseh slabih občutkov ne zmoremo narediti potrebnih sprememb, morda takrat postanemo še bolj lačni in utrujeni, lahko pa nas tudi motivira, da vzamemo svoje telo v svoje roke in se lotimo sprememb. Poskusi torej na situacijo gledati tako: ne kot nekaj, kar te na poti spotika, ampak nekaj, kar ti pove, kaj si želiš in te motivira, da to dosežeš. Hkrati naj te opozorim: res je zdravo telo nek ideal, ampak zdravo telo. Ko enkrat prestopimo to mejo, še tako popularen izgled ni vreden ogrožanja zdravja. Stvari se je torej potrebno lotiti z glavo.

Pomembno je torej, da se v svojem telesu dobro počutiš in da je zdravo. To se navadno zgodi takrat, ko v njega nekaj vložiš. Naj bo to dobesedno J = vložiš zdravo hrano, dovolj vode ali pa gibanja.

Za naslednje korake potrebuješ papir in pisalo. Pri večini spremembe vedenja, je dobro imeti cilj zabeležen. Pa ne samo to. Zabeleženo naj bo tudi kdaj ga nameravaš doseči in kako. Tudi morda, kdo ti lahko pri tem pomaga (ali konkretno s tabo telovadi, te spodbuja ali pa je samo ob tebi, ko potrebuješ pogovor, izrazit čustva, počutje). Previdno pri postavljanju ciljev, večkrat se namreč zgodi, da zaradi velike želje pretiravamo v ciljih... npr: Hočem zgubiti 10kg v enem mesecu: nemogoče in ko tega nerealnega cilja ne dosežeš, se počutiš slabo. Dobro je meti manjše cilje, ki so dosegljivi. Stiska lahko po nepotrebnem tudi nastopi, če ne vemo, kako se naše telo ob dodanem gibanju spreminja: ker se nam poveča mišična masa, izgubimo pa maščobo, lahko da imamo še vedno kar nekaj kilogramov, a ne zato, ker bi imeli maščobo ampak imamo mišice, moč. Izobrazba na tem področju zato ne more škoditi (poglej na naši spletni strani ali v preverjenih virih, morda celo pri nekom, ki se s tem ukvarja, kot na primer učitelj športa?).

Praviš, da imaš rada odbojko, to je krasno. Žal je zdaj zaradi samoizolacije s prijatelji ne moreš igrati, lahko pa počneš kakšne druge vaje, na spletu jih najdeš ogromno, lahko tudi vodene. Lahko si narediš urnik, katere dni boš telovadila (otroci in mladostniki naj bi vsaj eno uro na dan) in koliko obrokov boš jedla (dobro je če ješ tri velike in dva majhna, ne prepozno zvečer in čim manj sladkarij ter hitre hrane kot je npr. čips). Za vsak dan, ko se tega držiš, si lahko daš kljukico, konec tedna pa kakšno mini nagrado (samomasažo, druženje s prijateljico, ogled serije, nov športni rekvizit ali oblačilo...).

Veš, jaz verjamen, da zmoreš! Ker pa življenjski slog spreminjaš prvič, ni nič narobe, če ti prvič ne uspe. Važno je, da zopet poskusiš, dokler zdrav način življenja ne postane del tvojega vsakdana. Napake pa so del poti navzgor.

Glede na informacije, ki si jih napisala, je moj odgovor bolj obširen in splošen, upam pa, da v njem najdeš nekaj zase. Vse dobro ti želim.
Tjaša Kos Strašek, mag. psihologije
jssss

Re: vem da sem predebela

ObjavaNapisal jssss » 25 Mar 2020 22:49

Hvala vam za odgovore. Res so mi pomagali in me motivirali. Hvalaa.