COVID-19

Vprašanja na tosemjaz.net.
Redkvica

COVID-19

ObjavaNapisal Redkvica » 18 Mar 2020 03:23

Ojla,

zelo me je strah, da sem okužena s korona virusom - 2 dni že imam vročino, enkrat sem jo imela zvečer, enkrat pa dopoldne, giblje se od 37.2 pa do 38.5, občasno smrkam, kašljam, boli me grlo, kosti me ne bolijo ves čas, le občasno, ker ves čas ležim. Skratka, večkrat sem se tako počutila že z navadno angino ali prehladom, nič posebnega - vročina je celo nižja kot ponavadi.

Dan preden sem prvič imela vročino, je moj fant, s katerim sem v zvenzi na daljavo, zaradi virusa nepričakovano odpotoval nazaj v Belgijo, čeprav naj bi v Sloveniji ostal še en mesec. Na najino fizično ločenost sem imela zelo burno reakcijo, podobno paničnim napadom, ki sem jih v preteklosti že imela in zaradi katerih sem jemala pomirjevala. Dogajalo se mi je že, da sem se psihično uničila in dobila vročino, a nikoli do 38.5. Tudi boleče grlo bi se dalo povsem logično pojasniti z nenadzorovanim ječanjem in hlipanjem ter hiperventilacijo.

Zdaj sem čisto v redu že nekaj ur, le grlo me še malo boli, draži, da kašljam. Zadnje stike z javnostjo sem imela 11. marca, potem pa nisem bila več izpostavljena, da bi se lahko okužila. Bivam v podravski regiji, kjer v tistem času niti ni bilo veliko obolelih. Res se ne želim testirati in se izpostavljati morebitni okužbi, če že nisem okužena. Bojim se stigme, bojim se, da bom okužila preostanek družine, če sem okužena. Za zdaj drugi v družini ne kažejo nikakršnih znakov okužbe. Lahko, če imam virus, ostanem kar doma, brez testiranja?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: COVID-19

Uredništvo » 19 Mar 2020 09:21

Odgovor svetovalke
__________________

Draga Redkvica,

Naj te najprej pomirim glede strahov pred stigmo, z novim virusom se lahko vsakdo okuži, zbolijo le nekateri in prav nihče za to ni kriv. Med nami je zelo verjetno že veliko okuženih, pa tega ne vemo, če nimamo znakov okužbe. Je pa prav, da če imamo znake okužbe (ki je lahko ali pa ni povzročena z novim koronavirusom), da ravnamo zamozaščitno in odgovorno tudi do drugih, zlasti starejših. In se držimo preverjenih navodil.

Svetujem ti, da najprej pokličeš svojega zdravnika in mu natančno poveš, kakšne težave imaš. On se bo odločil, kako naprej. Če imaš blage znake, ti bo svetoval da ostaneš doma v samoizolaciji 14 dni in upoštevaš navodila, ki ti jih na kratko predstavljam spodaj. Če se ti bo stanje poslabšalo, npr. kašelj z gnojnim izpljunkom ali težko dihanje, ga znova pokliči in ti bo ustrezno svetoval.

Zdaj ko si bolna, se drži pravil kot so:
- si doma, se ne družiš z drugimi in si čim bolj na varni razdalji tudi s svojimi domačimi, se držiš bolj v svoji sobi
- skrbiš za osebno higieno glede kašlja in umivanja rok (poglej navodila na našo spletno stran www.nijz.si) - kašljaš v robček, ki ga odvržeš po vsaki uporabi v koš; redno si z vodo in milom umivaj roke, z rokami se čim manj dotikaj obraza., ust, oči.
- uporabljaš svoj pribor za hrano, svoje brisače
- redno prezračujte prostore - za 5-10 minut večkrat na dan
- vzdržujete splošno čistočo v stanovanju
- in si seveda poišči kaj, kar te sprošča (knjige, sudoku, glasba...klepet po telefonu...)

Tudi tvoji družinski člani naj čim bolj pazijo na higieno in ostala priporočila, to velja pravzaprav za vse nas, saj ne vemo, ali smo okuženi.
Če bi kdo od tvojih domačih zbolel, prav tako pokliče osebnega zdravnika.
Če osebnega zdravnika ni ali ni dostopen, pokličeš na dežurno oz. urgentno ambulanto.

Draga Redkvica, torej kar mirno, upoštevaj navedeno.

Lepo te pozdravljam,
prim. Nuša Konec Juričič, dr.med.,
specialistka javnega zdravja
Zanimivka

Re: COVID-19

ObjavaNapisal Zanimivka » 21 Mar 2020 19:31

Pozdravljeni!
Jaz pa želim uprašat kako dolgo bo še ta "karantena" saj je bilo v medijih da bo epidemija trajala do poletja kaj potem to pomeni da bo tako dolgo vse zaprto ?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: COVID-19

Uredništvo » 25 Mar 2020 19:46

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena.

Ukrepi s strani vlade, ki so namenjeni omejevanju stikov med ljudmi, služijo čimprejšnji zajezitvi epidemije COVID-19. Dokler ne bo možnosti cepljenja, bodo tovrstni ukrepi potrebni. Kako ''strogi'' bodo, pa je odvisno od trenutne hitrosti širjenja okužbe. Pomembno je, da vsa pravila, ki veljajo v času izrednih razmer, spoštujemo in tako največ pripomoremo k ohranjanju zdravja vseh nas.

Lep pozdrav.
Anja Strmšek, dr.med.