Rabim pomoč!!!!

Vprašanja na tosemjaz.net.
Agoodvibesonly
Objave: 6
Pridružen: 17 Mar 2020 20:18

Rabim pomoč!!!!

ObjavaNapisal Agoodvibesonly » 17 Mar 2020 20:37

Ojla,
nevem kako naj zacnem...moj problem je da nikakor ne uspem narediti nalog, ki bi jih morala. Neznam se spraviti do tega da bi naredila obveznosti (npr . šolske), sploh nevem zakaj ampak vedno ko moram nekaj narediti si zastavim načrt kako se bom lotila in potem odlašam in odlašam in odlašam (ni tako da bi rekla samo še ta film pogledam pa bom naredila, zdi se mi da podzavestno najdem "delo" da se "zamotim", "zaposlim") in potem nakoncu ko (npr. dubimo teste) rezultati niso taki kot sem jih želela sem jezna nase in se žrem uaradi tega in sama sebi zamerim to in potem začnem negativno razmišljat o sebi (da sem nesposobna....) in res bi rada "premagala" to...vem da se morda zdi da to ni nek resen problem, in zdaj ko to pišem sploj nevem če bi oddala ker se mi zdi da je to preveč bogo...ampak to me u življenju res ovira, res sem že veliko probala (nabiram si motivacijo, pripravim si načrt, imam urnik....) in ko mam use okoliščine naklonjene in use kar rabim imam motivacijo, načrt, use... ko pride do točke ko moram to naredit...se kar ustavim nevem sploh kako naj gledam na to..niti sebe ne razumem u tem primeru...
Ima kdo kakšen nasvet? Se to še komu dogaja? Kako se stem spopadate?....Hvala za odgovore že vnaprej, vsak nasvet, pomoč bi mi prišel prav :)
Zadnjič spremenil Agoodvibesonly dne 18 Mar 2020 16:14, skupaj popravljeno 1 krat
radpomagam
Objave: 23
Pridružen: 11 Mar 2020 23:36

Re: Rabim pomoč pri disciplini!!!!

ObjavaNapisal radpomagam » 18 Mar 2020 15:49

Pozdravljena, Agoodvibesonly!
Verjemi, vsem se je že zgodilo, da jih je motivacija zapustila ravno v trenutku, ki bi morali neko stvar narediti. Glede na to, da imaš narejen urnik, da si pripraviš načrt..., se mi zdi, da ti manjka le še majhen korak do opravljenih obveznosti.
Vem, da so nekatere obveznosti glede šole včasih res sitne, a ko pride do izgube motivacije, se poskusi prisiliti, da neko stvar dejansko narediš. Meni osebno recimo pomaga, da si predstavljam vse lepe stvari, ki se mi bojo še zgodile, npr., če nekaj zdaj naredim za šolo, potem bom lahko šel na faks, ki me zanima in v življenju počel stvari, ki me zanimajo.
Moj nasvet zate je torej, ta, da pomisli na uspehe, ki te čakajo v življenju, pomisli na lepe stvari. Prav tako lahko sama sebi daš nagrade, npr., ko nekaj storiš do konca, greš lahko počet nekaj, kar te veseli. In zapomni si: moč ni v tem, koliko časa hodiš proti cilju, moč je v tem, ali se lahko pobereš, ko padeš, in greš naprej.
Verjamem, da ti bo uspelo najti motivacijo!

lp, radpomagam
Agoodvibesonly
Objave: 6
Pridružen: 17 Mar 2020 20:18

Re: Rabim pomoč!!!!

ObjavaNapisal Agoodvibesonly » 19 Mar 2020 08:36

Hvala tii, res mije ze ta odgovor dal nekaj zagona za delo :)
radpomagam
Objave: 23
Pridružen: 11 Mar 2020 23:36

Re: Rabim pomoč!!!!

ObjavaNapisal radpomagam » 19 Mar 2020 16:26

Pozdravljena, Agoodvibesonly!
Me veseli, da sem ti pomagal in da ti je moj odgovor dal nov zagon za delo. Če imaš še kakšno vprašanje pa kar piši :)

lp, radpomagam
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Rabim pomoč!!!!

Uredništvo » 23 Mar 2020 09:26

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Dobre korake opisuješ (urnik, načrt, koraki...), manjka ti le tisto malo motivacije, da se dejansko prej lotiš dela. Mnogim pomaga, da po nalogi, ki jo moramo opraviti, sami sebe nagradimo. Ne mislim materialno, ampak s stvarmi, ki jih radi počnemo. Torej najprej "zoprne" stvari, nato nam ljube stvari. Če pa že vmes najdeš čas za razvedrilo, potem nekako ni prave motivacije za dokončanje naloge in nato se zgodi kar opisuješ, odlašanje do zadnjega. Vedno lahko najdemo nekaj, kar še "moramo" narediti pred tem in tem, to nam gre dobro od rok. A kaj ko si že sama ugotovila, da smo potem nad končnim rezultatom mnogokrat razočarani, saj vemo, da bi zmogli bolje.

Pri vseh pomembnih stvareh v življenju so pomembni drobni cilji za naprej in vizija, kje se vidiš čez 1 mesec, 1 leto, 5 let. Če te tvoje vedenje in dejanja vodijo do tvojih ciljev, potem delaš stvari prav, če ne, je čas da se prisiliš v drugo smer. Naši možgani so zelo učljivi in hitro jih lahko "vržemo na finto" - torej, kot sem že prej zapisala, najprej opraviš učenje, naloge itd., potem pa je čas za razvajanje (filmi, branje, poslušanje glasbe, pogovor s prijateljicami oziroma vse kar rada počneš v prostem času).

Še kako je pomembno sprotno delo in učenje v tem času, ko smo delamo od doma. Tu rabite učenci še več motivacije in samodiscipline. Je pa vsekakor potrebna, če želiš šolsko leto lepo zaključiti in imeti brezskrbne počitnice.

Lepo te pozdravljam,
Tina Rzeničnik Uršič, mag. psihologije
NoMotivation

Re: Rabim pomoč!!!!

ObjavaNapisal NoMotivation » 23 Mar 2020 16:56

Ojla!
Meni se trenutno dogajajo podobne stvari, nimam disleksije, nimam težav z učenjem, no ubistvu je edina težava to da zelo zelo prehitro izgubim zanimanje/motivacijo za vse obvezne stvari. Na primer zmoti me telefon med učenjem in potem sem namesto da bi se učila kar na telefonu kakšno uro. Ampak te motivacije še cel dan ne dobim nazaj. S tem se trenutno spopadam tako, da iz sobe odstranim vse moteče predmete(floristenčne highliterje ker vzbujajo pozornost na njih in ne na učenje, ure(tiktakanje je moteče), telefone, računalnike, vse živali, vse igrače, vse družinske člane(če se učim v jedilnici), skratka karkoli moti mojo pozornost) in potem je veliko lažje.
Upam da sem pomagala

Se slišimo
-NoMotivation
Agoodvibesonly
Objave: 6
Pridružen: 17 Mar 2020 20:18

Re: Rabim pomoč!!!!

ObjavaNapisal Agoodvibesonly » 26 Mar 2020 19:15

Hvala vam za odgovore <3