Nasilje, alkohol

Vprašanja na tosemjaz.net.
No No

Nasilje, alkohol

ObjavaNapisal No No » 12 Mar 2020 21:22

Zdravo sem punca in sem opazil da moški pod vplivom alkohola pogosto postanejo fizično, psihično in spolno nasilni do žensk. In si mislijo da pod vplivom alkohola si lahko privoščijo kar se jim zljubi. In v takšni situaciji biti z opitim moškim(i) mi je neprijetno. Razen, da se temu izogibam, kaj lahko se naredi v takšni situaciji da se prepreči nasilje? Med drugim tudi zato ne pijem alkohola ker bi se s tem izpostavila potemcialnemu nasilju. Vem da v bolj hudih situacijah pod vplivom alkohola v bistvu zelo hitro pride do posilstev, spolnega nasilja in pa fizičnih udarcev.
Drugače pri temu psihičnemu nasilju, se pogosto izgovarja na alkohol ampak mislim da ni tako in če si je nekdo to upal pod vplivom alkohola, potem to tudi v resnici misli tudi ko je trezen samo si trezen tega ne upa? In tudi če potrem trezen se skuša obnašati prijazno do tebe, še vedno ni opravičila za to (psihično) nasilje pod vplivom alkohola?
radpomagam
Objave: 23
Pridružen: 11 Mar 2020 23:36

Re: Nasilje, alkohol

ObjavaNapisal radpomagam » 13 Mar 2020 23:30

Živjo, No No!
Strinjam se, da postanejo ljudje pod vplivom alkohola drugačni. Alkohol je droga, ki (v prevelikih količinah) močno vpliva na možgane, presojo in zamegli razum.
Da preprečiš tovrstno nasilje se mi zdi najbolj pomembno, da na zabave/dogodke, kjer je prisoten alkohol ne hodiš sama, ampak s prijatelji/z ljudmi, ki jim zaupaš, da ne bodo popili preveč, ali se obnašali neprimerno. Prijatelji te lahko prav tako "zavarujejo" pred drugimi ljudmi, zaradi katerih bi se počutila ogroženo. Skratka pomembno je da imaš ob sebi ljudi, ki jim zaupaš in ki se nanje lahko zaneseš. Se pa zelo strinjam s tvojo odločitvijo, da ne piješ, ne samo zaradi potencialno sitnih situacij, ampak tudi zaradi dejstva, da ti alkohol nič ne da, razen sladke omame.
Kaj si nekdo upa in kaj ne je seveda odvisno od posameznika, vendar se strinjam, da, če si nekdo upa to storiti pijan, mu morda le treznost postavlja meje. Je pa res, da alkohol zelo spremeni mišljenje, zato je težko soditi, kaj bi nekdo naredil trezen in kaj pod vplivom alkohola.
Na vprašanje, ali je za dejanja, ki jih je nekdo storil, ko je bil pijan, dovolj opravičilo, ko je trezen, je težko odgovoriti. Najbolj je seveda pomembno za kakšno dejanje gre. Zdi se mi, da je zelo pomembno, da znaš sama oceniti, kako resna so določena dejanja, npr. če nekdo samo govori recimo, da si lepa, to dejanje ni enako nesprejemljivo, kako dejanje kakšnega (poskusa) fizičnega dotika, če ga ne želiš ali še kaj hujšega. Skratka pomembno je oceniti položaj in če gre za bolj nesprejemljivo dejanje, ja se mi zdi, da opravičilo v treznem stanju ne opravičuje dejanja storjenega pod vplivom alkohola.

Upam, da sem ti pomagal in če imaš še kakšno vprašanje kar piši.

lp, radpomagam
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nasilje, alkohol

Uredništvo » 14 Mar 2020 01:18

Odgovor svetovalke
__________________

Lepo pozdravljena.

Hvala, da si se obrnila na nas s tako pomembnim vprašanjem. Zdi se mi namreč ključnega pomena, da se pogovarjamo o nasilju in alkoholu, ter o tem, kako se zaščititi, da se to prepreči ali vsaj omeji.

Nasilje ni NIKOLI ok in za nasilje ni NIKOLI opravičila. Ni pomembno, ali je oseba pod vplivom alkohola in/ali drog, če se pod vplivom substanc začne vesti nasilno, potem mora poiskati pomoč in delati na svojih odzivih in prepričanjih, saj kot si pravilno ugotovila, oseba, ki je nasilna, ko pije, bo slej ko prej uporabila nasilje, tudi ko ni pijana. Zakaj? Moški, ki so nasilni, imajo velikokrat prepričanje, da se jim ženske vsaj do neke mere morajo 'ukloniti' oz. da če si nečesa želijo, da je potem edino prav, da to tudi dobijo.
Vzemimo za primer moškega, ki gre med vikendom ven, z nekim upanjem in/ali pričakovanjem, da si bo našel žensko za tisto noč. S prijatelji se ga napije, potem pa si ogleduje punce, da oceni, katera bo lažja 'žrtev' njegovega pohoda. A si že kdaj opazila fanta/moškega, ki najprej poskusi pri eni, pol pri drugi, daje seksualne opazke, če punca ne popusti, pa začne z žaljivkami in nadaljuje svoj pohod do naslednje punce? No, o takšnih moških govorim. Ta moški ne ceni žensk, ta moški si samo želi potešiti svoje potrebe, tudi če vmes užali ali se dotakne (nesprejemljivo vedenje) ne vem koliko žensk. Takšen moški postane jezen (ker se ženske niso kar vdale) in pogosto tudi nasilen. Naj še razčistimo, da nasilje ni samo fizično, ampak tudi verbalno, čustveno, spolno, ekonomsko, duhovno in tako dalje.

Moški velikokrat počnejo, kar se jim zljubi, zato ker so navajeni, da pač dobijo, kar želijo, in ko ni po njihovo, postanejo jezni in zafrustrirani. Naj tu posebej poudarim, da niso vsi moški enaki in da vsak moški ne postane nasilen, ko ne dobi, kar hoče. Če pogledamo zgodovino, so moški imeli ultimativno pravico do ženske, do spolnosti z njo, ne glede na to, ali je privolila ali ne. Šele v drugi polovici prejšnjega stoletja je bila spolnost brez dovoljenja ženske spoznana za posilstvo, vse do takrat je bila ženska last moškega. Kaj nam to pove? Da ženske zdaj končno dobivamo neko enakopravnost in da nekateri moški tega ne želijo in se še vedno vedejo, kot da jim pripradamo.
Zato pa ti toplo priporočam, da se nikoli ne zapleteš z nobenim moškim, ki je tako ali drugače nasilen (četudi 'samo' verbalno), ne glede na njegov izgovor. Res je, da alkohol lahko veliko prispeva k temu, da si nekdo upa več, in da prestopi meje, ampak naše meje nikoli ne bi smele biti prestopljene. Enako velja za nas ženske, tudi me ne smemo prestopiti mej moškega. Drug drugega moramo vedno spoštovati in če tega bodisi zaradi alkohola bodisi zaradi tega, ker smo jezni, ne zmoremo, potem je najboljše, da se umaknemo.

Nasilje preprečiš tako, da se niti ne pogovarjaš z nekom, ki je nasilen, in pa da pokličeš policijo, da zaščitiš sebe in/ali druge. Vem, da se to morda zdi kot 'pretiran' ukrep, ampak nasilje je potrebno izkoreniniti. Ta fant, ki je bil nasilen in pri tebi ni dobil, kar je želel, bo morda jezen šel domov in posilil kakšno punco kje drugje. In vse to je žal zgodba prenekatere punce. Zato je treba to preprečiti, preden se zgodi. Če te je strah poklicati policijo, pa reči kakšnemu njegovemu prijatelju (ki je še trezen), da naj poskrbi zanj in ga nekam odpelje, ker takšno vedenje ni spremenljivo.

Predlagam tudi, da z nasilnim moškim nisi nikoli sama, saj si v takšnem primeru zelo izpostavljena, fizično žal šibkejša in si lahka žrtev.

Psihično nasilje je zelo neprijetno in prav tako nesprejemljivo, nikoli ne dovoli, da pride do njega, ker kot sva že rekli, če je do tebe psihično (ali kako drugače) nasilen, ko je pijan, bo slej ko prej naredil isto, ko je trezen. Osladne besede lahko morda zavedejo marsikatero žensko, a to še ne pomeni, da se je ta moški spremenil od včeraj na danes. Znotraj sebe še vedno nosi ista prepričanja, in sicer, da se ženska mora slej ko prej ukloniti in da bo uporabil marsikatero sredstvo, da to doseže. Saj poznaš tisto: 'če ne bo šlo zlepa, bo pa zgrda'. Ko pa vidijo, da so šli predaleč, pa obrnejo igro, in se začnejo opravičevati in prilizovati. V takšni igri ženske včasih popustijo, saj mislijo, da je moškemu resnično žal. Marsikomu tudi je. Do naslednjič. Dokler se krog ne ponovi. Zato je treba najprej izkoreniniti ta napačna prepričanja, da lahko moški z žensko počne, kar mu je volja, potem pa je vsaka sprememba možna.

Želim ti vse dobro, pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
No No

Re: Nasilje, alkohol

ObjavaNapisal No No » 20 Mar 2020 02:24

Hvala za odgovor. 😊 V vsakem primeru, če si pametna ženska se imaš pravico umakniti iz tvegane situacije. Ja, takšno vedenje moških pod vplivom alkohola kot ste napisali, ja, veste o čem govorite. Mimogrede, kaj pomeni žensko prestopanje moške meje, ker nimam občutka da bi jaz kadarkoli kako bila nasilna do fantov ali kaj podobnega?
Pri prijateljih takšnega fanta je tako da so tudi oni pijani, nekateri bolj kot on nekateri manj, vsekakor pa prijatelji takšnega fanta spodbujajo takšno vedenje, tudi če je takšen njegov prijatelj trezen bo spodbujal takšno vedenje, in se na njih ne more računati, mimogrede, vsaj tako sem jaz opazila lahko se motim. Računaš lahko edino na svoje prijateljice, če imaš dovolj dobre prijateljice. Nekateri prijatelji takšnega fanta ti bodo grozili v več smislih, lahko v smislu da pač on ne bo bil s tabo in če ga še kadarkoli omenjaš se samo pazi ali pa se ti posmehovali v smislu a on je res bil s tabo, kaj se je zgodilo med vama in to se je tudi meni zgodilo, da mi je prijatelj fanta grozil in se mi posmehoval, v treznem stanju pač. Kako pa to komentirate?
Določeni moški se tudi namerno napijejo zato da imajo alkohol kot alibi.
Ja zgodilo se mi je da mi je fant govoril pijan, da če bi bila skupaj, potem pa rekel da ja saj se samo hecam. Tudi to da je fant te nezaželeno skušal „zadušiti“ z objemom in je skušal da je kao to sprejemljivo. In pol so bile neke sladke besede. To so ti lažji primeri, ki se jih lahko reši že če se postaviš zase, ampak mišljeno je pa tudi resno ko je fant v teznem stanju? Če ne zgodilo se mi je tudi nezaželeno otipavanje in onemogočanje fizičnega odhoda, pod vplivom alkohola fanta, takšnim situacijam se je pa samo za izogibati in oditi čimprej iz njih? Nekih primerov poskusa posilstva pa na srečo nisem imela, poznam pa punce ki so to imele.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nasilje, alkohol

Uredništvo » 20 Mar 2020 09:03

Odgovor svetovalke
__________________

Lepo pozdravljena.

Hvala, da si se ponovno javila. Vsaka ženska se ima pravico umakniti iz tvegane situacije, ne glede na njen intelekt ali morebitne druge prednosti.

O ženskem prestopanju meje sem govorila na splošno, tukaj nisem imela tebe v mislih, saj ti nisi storila ničesar, kar bi kazalo na prestop meje. Omenila sem to zgolj za to, ker fantje včasih omenijo, da so tudi punce občasno nespoštljive, zato sem želela poudariti, da je zgoraj omenjeno nesprejemljivo in ni ok ne glede na spol.

Te popolnoma razumem in res se velikokrat zgodi, da fantje/prijatelji še podpirajo svojega pijanega prijatelja, namesto da bi ga poskušali umakniti iz situacije. Takšni prijatelji se res lahko velikokrat posmehujejo ženskam, kar pahne dekleta v zelo ranljivo situacijo, saj ne samo, da se je fant vedel neprimerno, zdaj še imajo opraviti z njegovimi večkrat nesramnimi prijatelji. Kot si omenila, super je, če imaš prijateljice/prijatelje, ki ti pomagajo iz te situacije, ob vsakršnem nasilju pa še vedno svetujem poklicat policijo.

Omenjaš, da se ti je prijatelj fanta posmehoval/grozil v treznem stanju, to samo dokazuje, da je alkohol izgovor, saj če je nekdo nespoštljiv na splošno, bo enako ravnal ne glede na količino popitega alkohola. Takšnih ljudi ne moreš spremeniti ali prepričati, da nimajo prav, takšne je najboljše ignorirati ali pa jim povedati, da na to ne boš nasedla ter se umakniti. Takšno vedenje je dobro komu prijaviti, v šoli recimo socialni delavki, v službi pa na kadrovsko, saj če se ne prijavi, potem se fant lahko izogne sankcijam in nadaljuje s svojim pohodom. Menim, da je potrebno zaščititi sebe in druga dekleta, da se to čim manj ponavlja.

Moški zelo radi uporabljajo alkohol kot izgovor, zato pa svetujem dekletom, da se takšnim moškim izogibajo, še posebej, če so tudi same že kaj popile. V takšni situaciji namreč vse prepogosto pride do nasilja in zelo se trudimo, da bi to preprečili. Nezaželeno objemanje je spet oblika vsiljevanja njegove volje proti tvoji, tako da je to nesprejemljivo, ne glede na to, kako nekdo naslednji dan poskuša to omiliti z lepimi besedami. Otipavanje je oblika spolne zlorabe, ki je z zakonom prepovedana (podobno kot fizično nasilje in posilstvo), fanta se lahko za takšno vedenje prijavi. Kot si omejila, se je takšnim moškim (sploh pa opitim) najboljše izogibati, če pa je dekle recimo s takšnim fantom že v zvezi, pa končati odnos. Zelo dobro je, da se postaviš zase in mu postaviš mejo, a vse ženske tega ne zmorejo, saj se ne počutijo dovolj močne in/ali pa se bojijo posledic.
Zato vsaki ženski svetujemo, da stori karkoli je v njeni moči, še najboljše obvestiti za to pristojne organe ali pa poklicati prijatelje na pomoč.

Nasilje se mora ustaviti, zato je pomembno, da pazimo, kaj se dogaja okrog nas, ko gremo recimo kam ven, in da tudi pazimo, če se komu drugemu kaj zgodi, da prijavimo zlorabo v njenem imenu, da ji pomagamo in jo morebiti rešimo iz najhujšega.

Želim ti vse dobro, pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije