Poklic in šolanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
enostavnonevem

Poklic in šolanje

ObjavaNapisal enostavnonevem » 02 Mar 2020 20:56

Zdravo,ali mi lahko prosim pomagate pri tej situaciji?namrec sem 8 razred in bliza se 9.razred nato pa srednja sola...moj zakljucni uspeh bi naj bil db(3),moj hobi s katerim se ukvarjam je glasba ampak ce bi hotela iti naprej nebi mogla ker nimam pojma o nasplosni teoriji glasbe.problem je kam bi sla naprej (srednja sola) jaz osebno se ne vidim kaj bi bila po poklicu oz.kaj bi delala (ne gre mi ZGO,GEO,FIZ,(MAT je na db 3)SLJ bi se morala uciti).Prosim da mi cim bolj pomagate.HVALA❤️☹️🙃
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Poklic in šolanje

Uredništvo » 09 Mar 2020 21:32

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

kot opisuješ, si pred pomembno odločitvijo glede svoje prihodnosti - glede poklica. Pomembno je, da razmisliš, kaj si želiš početi celotno življenje. Razmisli o svojih sposobnostih, talentih, s čim se rada ukvarjaš, kaj ti gre dobro od rok. Mogoče lahko povprašaš tudi svoje prijatelje, starše, kje te oni vidijo - v kakšnem poklicu. Včasih je dobro, da nam nekdo, ki nam je blizu, pove, v čem bi bili dobri, ker mogoče sami tega ne vidimo. Na koncu koncev pa je odločitev vsekakor tvoja, saj boš ti tista, ki boš v življenju ta poklica opravljala. Poleg tega, kar te veseli, pa je dobro, da pregledaš tudi omejitve, ki obstajajo na programih, ki te veselijo in si preračunaš, ali bi jih s svojim uspehom dosegla. Res je, da omejitve niso vsako leto enake, vendar ti vseeno lahko služijo kot pomoč, saj je trend podoben.

Na spletni strani Ministrstva za šolstvo boš našla razpredelnico, kjer imaš razpisane vse programe srednje šole, kamor se lahko vpišeš. Programi so razporejeni po regijah (Gorenjska, Notranjska, Štajerska, ...), kjer poiščeš tisto, kjer bi obiskovala šolo. Tukaj najdeš tudi število razpisanih mest in koliko let traja izobraževanje v določenem programu.
Razpredelnico najdeš na sledečem linku: https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/
Pod naslovom: Vpis za šolsko leto 2020/2021
--> Odpri prilogo: Priloga I: Razpis za vpis v programe nižjega, srednjega poklicnega in srednjega strokovnega izobraževanja ter gimnazij.

Želim ti čim lažjo odločitev in veliko uspeha pri šolskem delu. Če boš imela še kakšno vprašanje, te lepo vabim k dialogu.

Lepo te pozdravljam,
Tjaša Rola, mag. psihologije
enostavnonevem

Re: Poklic in šolanje

ObjavaNapisal enostavnonevem » 18 Maj 2020 22:31

Pozdravljeni,
spet vam moram nekaj povedati in vprasati.Torej sedaj ze od malih nog ko so nam vdrli na vikend in pokradli stvari sem hotela biti policajka moj ati mi je dal eno pistolo(brez metk seveda) in sem si jo baje dala pod pojster ker sem takrat rekla da sem pripravljena na vse.moj ati ima tudi enega prijatelja ki je policaj in tudi takrat ko sem bila majhna smo hodili tja na obiske in se
si hotela ogledati uniformo.v petem razredu smo morali predstaviti kaj bi radi bili po poklicu in sem jaz rekla da bi bla policajka.meni je ta poklic zelo zelo pri srcu samo da tega prejsnic nisem napisala.torej glavno kar sem hotela vprasati je V KATERO SREDNJO SOLO naj grem naprej tako da bo 4 letna in da bi ustrezala mojim ocenam(zdaj ko bom 9 razred se se bom bolj potrudila z ocenami)
Prosim se za to pomoc
Lep pozdrav😉
Več info

Re: Poklic in šolanje

ObjavaNapisal Več info » 19 Maj 2020 11:58

Torej, hočeš postati uniformirana policajka. Najprej si nekaj osnovnih informacij o poklicu poiščeš na straneh Zavoda za zaposlovanje. Piše, da je treba spacati neko V stopenjsko srednjo šolo, nič konretnega, ampak glede na znane vice se najbrž ne pričakuje kaj preveč zahtevnega. Ko je to opravljeno, se odločiš za želeno podsmer (splošen policaj, varuh meje ipd.) in počakaš na razpis. Prijaviš se, ko te pokličejo, opraviš test telesne pripravljenosti (odtečeš cooperca), narediš psiho teste in dovoliš, da te varnostno preverijo glede tvoje morebitne kriminalne preteklosti ali povezav z ekstremisti. Če to prestaneš, te čaka dveletno "višješolsko" šolanje, kjer ti mati država v celoti časti šolnino, hrano in bivanje v Tacnu, hkrati pa ti že teče delovna doba. Uspešnemu šolanju sledi pogodba za nedoločen čas.

Glej še reklamno stran z letakom, še nekaj pogostih vprašanj, še posebej če si želiš okrepiti vrste kriminalistov, specialcev ali "robocopov", ki se pretepajo z izgredniki.

PS Atu pa reči, da mora pištolo, tudi če je brez municije, obvezno hraniti v namenskem sefu, sicer bo imel še hude težave.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Poklic in šolanje

Uredništvo » 28 Maj 2020 08:02

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

vse srednje šole si lahko ogledaš na povezavi, ki sem ti jo nazadnje poslala ( https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/). Kot sem že omenila, pa je pomembno tudi, da si poleg tega, kar te zanima, pozorna tudi na omejitve, ki so razpisane. Omejitve sicer niso vsako leto enake, vendar ti lahko služijo kot okvir, saj je trend podoben.

Če želiš postati policistka, pa si lahko vse informacije prebereš na spletni strani:
https://www.policija.si/o-slovenski-pol ... i-policist

Želim ti uspešno odločitev in bodi dobro.

Lepo te pozdravljam,
Tjaša Rola, mag. psihologije