Težave z družino

Vprašanja na tosemjaz.net.
Pikapiki

Težave z družino

ObjavaNapisal Pikapiki » 26 Feb 2020 18:20

Pozdravljeni,
najprej bi Vas prosila, da pisma ne objavljate javno. Lepo prosim, ne želim, da bi kdo to prebral in ugotovil kdo sem in bi vsi izvedeli.
Opravičujem se tudi za vse slovnične napake že v naprej.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Težave z družino

Uredništvo » 28 Feb 2020 15:17

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena, drago dekle! Meni se meša že, ko berem, kaj vse preživljaš v življenju, posebej zadnja štiri leta.

Dejansko te občudujem, da še zdržiš. Zato bo moj odgovor v smeri, da najdeš pomoč zase. Da se odseliš od doma in živiš svoje življenje. Poskrbbeti moraš zase, da boš kasneje morda lahko v pomoč, in zgled hkrati, vsaj svojima bratu in sestri.

Najprej, ti nikakor nisi kriva, odgovorna za spore, ki jih imata mama in njen sedanji partner. Tudi in posebej ne za to, da on mamo pretepa. Zapomni si, z nikomer, ki bi te kdaj udaril, ne obnovi prijateljstva, znanstva, partnerstva. Moški, ki tepe žensko, je slabič, vreden prezira. Tvoja mama je v taki stiski, da ne zna zrelo in odgovorno razmišljati, ukrepati. Morala bi poiskati pomoč zase, že zaradi malih bratcev, pa predvsem zase. Tako pa, kot praviš, se je zavila v plašč žrtve. Nezrelo, očitno si mama zatiska oči pred realnostjo. Ampak s tem se bo sama morala soočiti slej ko prej.

Ti moraš poskrbeti sama zase, samo to si ponavljaj vsak dan. Moraš od doma, čimprej. Ni rešitve v prekinitvi življenja, v begu v smrt. Živeti moraš, se postaviti sama zase, živeti lepše in boljše.

Nisi odgovorna ne za mlajša brata in sestro. Da si morala v času mamine odsotnosti sama skrbeti za vse tri, in zato tudi popustila v šoli, je nezaslišano. Tudi nisi dolžna skrbeti za mlajša bratca. Ja, kolikor ti dopušča čas in ti je v veselje, kot sestra. Nisi se ti odločila za rojstvo otrok svojih bratcev. Prelaganje odgovornosti, celo krivde za nasilje nad mamo v sporu zaradi skrbi za otroke je prav tako nezrelo, neodgovorno, nezaslišano. Nikakor ne razumi tega, kot da ti ne verjamem. Ne, čutim iz tvojih besed, da je realnost tvojega življenja hujša od zapisanega.

Zapisala si, da se ti meša. Vsakemu v tvoji koži bi se zmešalo, že zdavnaj. Svetujem, da se obrneš po brezplačno strokovno pomoč v mrežo svetovalnic POSVET http://www.posvet.org/. Delujejo po vsej Sloveniji, kontaktni telefoni so na spletni strani, različni za posamezna območja. Pozanimaj se glede možnosti nastanitve izven doma (dijaški do, skupine za mladostnike, krizni centri), kasneje v času študija v študentskih domovih. Za zaupen pogovor lahko pokličeš tudi TOM telefon (116 111) ali telefon Samarijan (116 123).

Menim, da bi o razmerah pri vas doma moral biti seznanjen tudi Center za socialno delo, posebej zaradi nasilja, ki ga doživljate vsi otroci v družini in ne le mama. Vem, da to ni v tvoji moči, da si ne moreš naložiti še te skrbi. Zato še enkrat, najprej poskrbi zase.

Dobro, imenitno dekle si, zaslužiš si boljše življenje. Želim ti veliko moči in podporo na poti, ki je pred teboj. Kadarkoli se lahko obrneš tudi na nas v svetovalnici To sem jaz

Srečno!
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja