Naborništvo

Vprašanja na tosemjaz.net.
TrebajeresctNE

Naborništvo

ObjavaNapisal TrebajeresctNE » 26 Feb 2020 12:44

Zasledila sem da bo nova vlada zelela spet uvesti nabornistvo za mlade. Samo za fante ali tudi dekleta? S tem se nikakor ne strinjam. Nocem da se uvedete da zakon in nocem sluziti drzavi in pobijati. Saj nisem grobijan ampak intelektualec. Vojne so neumne drzave so neumne. Naj se sami borijo v vojnah jaz se ne bom. Bo to res obvezno? Zakaj nas silijo v te stvari? Vojaki imajo motnje, depresijo, vidijo grozne stvari, vem da smo mladi razvajeni ampak potiskati nas v nasilje ni resitev ampak sprememba solskega sistema v bolj primerno nam in v vec empatije. Tisti ki pac hocejo naj vredo, jaz se nocem spuscati v divjaske nagone. Da ti placajo da ubijas, zlocince in morilce pa se vtika v zapore. Vse skupaj je zgreseno. Strah me je in najrsje bi jokala. Nocem v vojsko in nisem strahopetna, samo razumna.
ne se bat

Re: Naborništvo

ObjavaNapisal ne se bat » 26 Feb 2020 16:16

Izrael, ki je zaradi vrste razlogov res povsem specifičen primer, je bržkone edina država na svetu, kjer je služenje vojske obvezno tudi za ženske. Pa še zanje je vojaški rok nekoliko krajši od moškega in praviloma (če same ne izrazijo drugačnih želja) bolj usmerjen za opravila "u pozadini". In jasno, da so nastanjene ločeno od testosterona polnih decev :)

Drugod, če že je, je obvezen samo za moške, ženske pa večinma lahko služijo prostovoljno. V bivši Jugi, kjer so narod konstantno strašili pred "vanjskimi neprijatelji" (no, čisto zares so se bali, da ne bi CCCP tanki morebiti ponovili vaje iz Madžarske '56 ali Češkoslovaške '68), so tu pa tam res kdaj na glas pomislili, da bi morda tudi ženske morale obvezno v SMB uniformah okušati vojaški pasulj, ampak še največ, kar je ratalo iz tega, je satirična pesem "Draga naša Lidija" (ali kako je že točen naslov?), ki jo je z Lačnimi Franzi žgolel Predin. Na koncu se je nekaj podobnega zgodilo tik pred referendumom o vstopu v NATO, ko javnomnenjske ankete nekako niso zaznale prevelikega navdušenja in je takratni obrambni minister Grizold resno grozil o vojaški obveznosti za ženske, če referendum ne bi uspel. Jasno, da se je popolnoma osmešil, radijske postaje so iz zaprašenih arhivov potegnile omenjeno Lidijo in najbrž se je nabralo dovolj tantiemov, da Franzem nekaj časa ni bilo treba stradati. Mmg., referendum je na koncu dokaj prepričljivo uspel in takoj za tem je celotna politika skoraj soglasno podprla Janševo pobudo za ukinitev obveznega naborništva.

Če te skrbi "ubijanje", imaš še en razlog manj za skrb. Natova izrecna zahteva je, da se v misije po svetu pošilja izključno poklicne vojake. Ne samo, da so bolj usposobljeni, že dolgo je tudi jasno, da so mobiliziranci za boje nekje "na drugem koncu sveta" bistveno manj motivirani kot za obrambo domače grude. In tudi sicer je danes po večjem delu sveta tako, da se z resnično vojaškimi zadevami ukvarjajo predvsem profesionalni vojaki, naborniški sistem pa je namenjen bolj temu, da "mamini sinkoti" izkusijo "resnično življenje" in jih bolj kot za "streljanje" usposabljajo za pomoč ob naravnih nesrečah ali ob kakšnih migrantskih rukerjih ipd.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Naborništvo

Uredništvo » 28 Feb 2020 14:39

Odgovor svetovalke
__________________

Draga mladenka,

s tvojim razmišljanjem se popolnoma strinjam. V celoti. Mislim pa, da je do sprejetja zakona še kar nekaj časa ne bo. In tudi če bo sprejet, mislim, da bo vseboval tudi izjeme in bo "služenje" roka drugačno. To pomeni, da boš v tem času, ko bi morala biti v vojski, delala druge stvari. Morda malo dlje časa, toda ne bo ti potrebno prijeti za orožje, ali delati stvari, ki jih dela vojska. To je tako imenovan ugovor vesti na katerega se boš lahko sklicevala. Strah je torej, vsaj za nekaj časa, popolnoma odveč.

V celoti te podpiram v tvojem razmišljanju. Le tako naprej in hkrati upam, da je še veliko mladih, ki razmišljajo tako kot ti. Prav zaradi
takšnih, ima svet več možnosti, da preživi.

Prav prisrčno te pozdravljam in vse dobro.
mag. Maja Krajnc, univ. dipl. sociologinja in politologinja
druga švica

Re: Naborništvo

ObjavaNapisal druga švica » 01 Mar 2020 19:26

V prvi Švici imajo odlično zdravilo za kvazi "mirovnike", simulante in podobne baže tiče. Za razliko od Izraela, kjer se za t.i. "ugovor vesti" gre v hotel Pržon na davkoplačevalske stroške, imajo tam učinkovitejše orožje. Kdor že eskivira, bo do 30. leta doplačeval še 3% bonus na redno dohodnino.
MahKogaPaBriga

Re: Naborništvo

ObjavaNapisal MahKogaPaBriga » 03 Mar 2020 21:03

Prodolgo smo sli brez svetovne to usi recejo.. In vosjka ni sam se borit in vojne vojska je prvo da varuje drzavo da pomaga pri naravnih in drugacnih katastrofah in druge stvari vojska ni sam za vojne.. Js bi zveseljem varoval mojo drzavo in urml da bi ti in narod ziveli varno in veselo.. Svet pac rabi take kot ti ampak rabi tud une ki so pripravljeni naredit use da so ljudje varni.. Svet bo zmer poln psihopatov zato je najbols d tile psihopati so na tvoji strani kod na neprijatelski.. In zmer v svetu bo nesporazum nemir nikol nebo "world peace" to lahko sam u filmih in sanjah ker zmer bodo ljudje taki in drugacni in zmer bo folka k te bo hejtal sam zto kere vere si ske prihajas al si crn al beu zmer nimas kej svet je krut.. Lah se strinjaste zmano lah pa ne sam to je vec al mjn resnica zaenkrt in pomoje bo zmer svet krut.. Its been too long without a world war..