Hujsanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Bajsika17

Hujsanje

ObjavaNapisal Bajsika17 » 25 Feb 2020 15:47

Pozdravljeni. Zdravnik je ukazal shujsati 20 kg in to cimprej. Vse mi je jasno, od gibanja do tega kaj in koliko moram jest. Prevelika kolicina hrane in pa vrsta hrane, me je pripeljala do veliko zdravstvenih tezav, slabe samopodobe itd. Tezava je, ker enostavno nisem sposobna reci ne veliki kolicini hrane. Rada bi oziroma moram zauzit manjso kolicino hrane, predvsem tudi manj kaloricno. Poskusam vsak dan znova, a ne gre. Seveda me to se bolj utruja in odbija od nadaljnih poskusov. Ker vem, da se ne zmorem upreti.
Kaj naj storim, da dobim dovolj moci, da se omejim pri hrani (na normalen nivo)?
Hvala.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Hujsanje

Uredništvo » 11 Mar 2020 12:21

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

to je osnovni problem vseh prekomerno prehranjenih. Skoraj vsi vedo, kako bi se morali prehranjevati, da bi shujšali, izvedba pa je zelo težka. Če bi bilo preprosto, ne bi bilo predebelih ljudi. V naših možganih so močnejša področja, zadolžena za preživetje. Skozi vso evolucijo je imel več možnosti tisti, ki je znal pridobiti več hrane in si v telesu ustvariti zaloge. Danes pa je to šlo preko meje.

Potrebna bo zelo močna motivacija pa tudi spodbuda okolja. Vsi te morajo podpirati v tvojih prizadevanjih, družina, prijatelji. Če so tudi družinski člani pretežki, je najbolje, da se skupaj lotite hujšanja.

Najtežji so prvi trije dnevi hujšanja. Prve dni imej stalno v mislih, da bo kmalu lažje. Potrudi se maksimalno, da zelo zmanjšaš količino zaužite hrane. Še posebej pomembno je, da zmanjšaš količino ogljikovih hidratov. Veliko se gibaj in pij veliko vode. Vseeno je, kakšno gibanje boš izbrala, samo, da ne sediš ali poležavaš. V začetku naj bo gibanje bolj lagodno, da ti bo prijetno in prehitro ne izgubiš volje. Po treh dneh se bo želodec že malo skrčil in ne boš občutila tako hude želje po hrani. Seveda pa moraš še vedno nadaljevati z rednimi, majhnimi obroki hrane. Ni potrebno, da povsem izločiš maščobe iz prehrane. Po beljakovinah, vlakninah in maščobah smo dlje časa siti, ogljikovi hidrati so tisti, ki nam kmalu povzročijo lakoto.

Nikar sama sebe ne obtožuj, da si predebela. Nisi se zavestno, »za nalašč« odločila za to. Nekaj je kriv naš preživetveni nagon, veliko pa okolje. Debelost je bolezen kot vsaka druga. Žal ima za posledico še druge bolezni, ki ti verjetno že trkajo na vrata, če ti je zdravnik »ukazal« shujšati. Če ti v naslednjih treh tednih ne bi uspelo izgubiti 2 -3 kg, se vrni k zdravniku in ga prosi, da te napoti v Center za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični, kjer sprejemajo otroke in mladostnike do 19 leta starosti. Zdravnik ti napiše napotnico, zdravljenje plača zavarovalnica, zate je brezplačno. Imajo odličen program Šola zdravega načina življenja, kjer boš lahko 14 dni preživela med sebi enakimi. Vrnila se boš z nekaj manj kg in več samozavesti. Vsi, ki so že bili tam, so bili zelo zadovoljni. Seveda pa je potem potrebno nadaljevati doma ob podpori domačega okolja.

Verjamem, da ti bo uspelo! Veseli bomo tvojega sporočila, kako ti gre.

Lep pozdrav,
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije