Kako povedati staršem

Vprašanja na tosemjaz.net.
Meee

Kako povedati staršem

ObjavaNapisal Meee » 22 Feb 2020 11:03

Živjo,
zadnja 2 tedna že želim staršem povedati da ne hodim več rada na treninge. Zelo me skrbi kaj bo rekel moj oče saj mu je moj šport res všeč in želi da se gibam. V tem športu nisem bila nikoli dobra, saj gre na bolje ni pa še prfektn. V glavnem mislim da bi lahko bila boljša v katerem drugem športu naprimer: badminton, košarka... Vse mi gre bolje kot tek na smučeh.
biba_5
Objave: 7
Pridružen: 14 Dec 2019 09:54

Re: Kako povedati staršem

ObjavaNapisal biba_5 » 24 Feb 2020 16:00

Zdravo,
samo razloži jim točno tko kot je. Povej, da bi rada poskusila kej drugega in da ti tek na smučeh pač ne leži. Če si iskrena je najlažje.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kako povedati staršem

Uredništvo » 25 Feb 2020 09:45

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena,

verjamem, da si trenutno v težki situaciji, saj te, če sem prav razumela, tek na smučeh, s katerim se ukvarjaš, ne veseli najbolj, hkrati pa nočeš razočarati očeta.

Vsekakor se mi zdi dobro, da si aktivna in da se ukvarjaš s športom, vendar je ob tem pomembno, da se ti sama dobro počutiš in se ukvarjaš s tistimi dejavnostmi, ki veselijo tebe. Predlagam ti, da se s starši iskreno pogovoriš in jima poveš, kako se počutiš na treningih, hkrati pa predlagaš drug šport, s katerim bi se raje ukvarjala. Nekaj športov si naštela že sama. Razumem, da te ob tem skrbi, kako bo reagiral tvoj oče, a naj te ta skrb ne ovira pri tem, da si izbereš šport, pri katerem se boš počutila bolje, saj gre navsezadnje za tvoj prosti čas. Staršem povej, da želiš biti aktivna, ampak pri športu, ki si ga boš sedaj sama izbrala. Za konec pa ti naj povem še to, da pri športu kot prostočasni aktivnosti ni pomembno samo, kako dobri smo v njem ali da nam gre perfektno, pomembno je, da se ob tem zabavamo in se imamo lepo, pa čeprav včasih ne gre tako dobro, kot pričakujemo. Izberi si torej šport, ki ti bo všeč in vztrajaj pri njem, tudi če kdaj rezultati ne bodo takšni, kot bi želela.

Želim ti veliko užitka ob športu in te lepo pozdravljam,

Jasna Klemenčič, dipl. psihologinja (UN)
Meee

Kaj naj treniram

ObjavaNapisal Meee » 26 Feb 2020 16:44

Živjo, danes sem govorila s starši o tem da nebi več trenirala. Starši so sprejeli dobro saj so to skoraj pričakovali. Zdi se mi da je bil oče malo razočaran. Vseeno pa zdaj nevem kaj naj treniram. Ne ponujajte mi plesa al kaj takega punčkastega. Stara sem 12let in bi rada nekaj preprostega vendar pa ne prelahkega.
Hvala
Aussie rules

Re: Kako povedati staršem

ObjavaNapisal Aussie rules » 27 Feb 2020 12:49

Ojej, glede na tvoje kriterije ti verjetno preostane samo še avstralski "fuzbal" oz. "footy". Najbolje, da kar v youtubetu malo poiščeš za "aussie rules" in se iz posnetkov prepričaš, če nemara tudi to ni preveč punčkasto zate.

Že ime pove, kje je zadeva popularna in v zibelki "down under" ga navdušeno igrajo tudi ženske. Pri nas je zadeva praktično neznana, ima pa kar nekaj tradicije na Hrvaškem, samo ne vem, če ni to tam samo moška zadeva....
Meee

Re: Kako povedati staršem

ObjavaNapisal Meee » 28 Feb 2020 06:58

Hvala za odgovore, vendar je hrvaška malo predaleč. Razmišljam v gorskem teku al badmintonu al pa košarki
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kako povedati staršem

Uredništvo » 28 Feb 2020 08:27

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena,

me veseli, da si se spet oglasila in da so starši dobro sprejeli tvojo odločitev o treningih. Praviš, da sedaj ne veš, kateri šport izbrati. Svetujem ti, da razmisliš, kakšni športi so ti všeč in kaj želiš doseči. Ali si želiš biti del ekipe ali pa bi raje trenirala sama? Si želiš, da je šport samo tvoja prostočasna aktivnost ali pa želiš tudi tekmovati? Pozanimaj se, kateri športi so ti v tvoji okolici na voljo. Lahko tudi vprašaš svoje vrstnike, ki se ukvarjajo s športom, kakšen se jim zdi njihov šport. Pišeš, da ne želiš trenirati plesa, tvoj izbran šport pa mora biti preprost, a hkrati tudi izziv. V prejšnjem vprašanju si omenila badminton in košarko. Morda izbereš kaj od tega? Če ne, pa so druga možnost lahko tudi tek, plavanje, gimnastika, plezanje … Predlagam ti, da se pred odločitvijo pogovoriš še z očetom, saj praviš, da se ti zdi, da je bil nekoliko razočaran. Če ga povprašaš o njegovem mnenju, bo začutil, da ga ceniš ter mu zaupaš, poleg tega pa te tudi dobro pozna kot športnico (npr. tvoje prednosti in slabosti) in ti bo lahko predlagal še kakšen šport. Končna odločitev mora biti seveda tvoja, saj boš le tako lahko z njo zadovoljna in ti bo lažje vztrajati pri športu.

Želim ti uspešno odločitev in te lepo pozdravljam,

Jasna Klemenčič, dipl. psihologinja (UN)