Boki

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jagoda1
Objave: 37
Pridružen: 14 Avg 2019 14:27

Boki

ObjavaNapisal Jagoda1 » 21 Feb 2020 13:20

Ojla, zanima me kolikšen naj bi bil obseg bokov, jaz imam 86 cm,velika sem 167 cm in težka 43 kg, stara sem 14.Ali se da širina bokov zmanjšati z vajami.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Boki

Uredništvo » 24 Feb 2020 09:57

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena.

Ne obstajajo tabele za širino bokov, saj imamo zelo različne postave. Širina bokov je pogojena z obliko medenice (ki je kost) in je torej z vajami ne moreš zmanjšati (no - razen če je na debelo obložena z maščevjem, se delno zmanjša s hujšanjem in seveda tudi telovadbo).

Lep pozdrav,
Anita Jagrič Friškovec, dr.med.,
specialistka šolske in urgentne medicine
Jagoda1
Objave: 37
Pridružen: 14 Avg 2019 14:27

Re: Boki

ObjavaNapisal Jagoda1 » 24 Feb 2020 22:25

Kako naj sebe v ogledalu vidim enako kot sem v resnici, saj se v njem vidim debelo sploh pa boke in stegna
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Boki

Uredništvo » 25 Feb 2020 10:30

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena.

Hvala, da si se obrnila na nas. Menim, da sebe vidiš drugače kot si v resnici, ker si nisi všeč in bi rada izgledala boljše. V to zanko se ujame veliko deklet in žensk vseh starosti, saj nas mediji, revije in družba zasipavajo z ideali, kako bi morale izgledati, da bi bile čimbolj privlačne, lepe in seksapilne. Dekleta in ženske sebi vse prepogosto dajemo vrednost na podlagi videza in mnenja drugih, s čimer si povzročamo neznansko škodo. Marsikatera od nas je postavna in simpatična, a se vidi v čisto drugačni (pogosto grdi) luči, saj misli, da ne zadostuje idealom in temu, kako bi najlepša ženska morala izgledati. V resnici gre za iluzijo, saj je vsaka izmed nas edinstvena in nobena popolna. Naša samopodoba izhaja iz tega, kar smo se naučile verjeti o sebi in kaj smo o sebi slišale od drugih. Kar se tiče videza je vse prevečkrat negativna in temelji na tem, kako se vidimo in doživljamo, izhaja iz našega kritičnega glasu o sebi, ki smo ga slišale drugje in nehote ponotranjile. Glede na tvoje mere menim, da nikakor ne moreš imeti velikih stegen in bokov, saj če si najdeš kakšno tabelo na netu (pozor, to je le približen poskus izračuna glede na višino, ki vse prevečkrat ne upošteva starosti in v tvojem primeru dejstva, da se še razvijaš), boš videla, da je teža za tvojo višino okrog 55 kg, ti pa jih imaš 43. Ravno zaradi teh številk sem mnenja, da se vidiš v veliko slabši luči, kar pa ni realna slika tvojega telesa. Zanimivo bi bilo raziskati, kdaj in kako to, da si sebe začela videti debelo, a ti je kdo morda kaj rekel, ali pa je vse skupaj posledica večih dejavnikov, ki so vplivali na to, kaj misliš o sebi, kako se vrednostiš in koliko se ceniš. Če želiš delati na samopodobi in tem, da bi se videla v lepši, bolj realni podobi, nam lahko ponovno pišeš, pa te lahko povežemo s psihologom/psihologinjo, da boš lahko prišla temu do dna in se v prihodnje videla kot mlado dekle z lepo postavo.

Želim ti vse dobro, pa javi nam, kako si se odločila. Srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Jagoda1
Objave: 37
Pridružen: 14 Avg 2019 14:27

Re: Boki

ObjavaNapisal Jagoda1 » 25 Feb 2020 15:18

Rada bi prišla temu do konca
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Boki

Uredništvo » 26 Feb 2020 10:56

Odgovor svetovalke
__________________

Lepo pozdravljena.

Menim, da je res dobro, da želiš delati na svoji samopodobi in na tem, zakaj vidiš sebe v tako negativni in manj realni luči.
Možnosti glede psihološke pomoči so naslednje: lahko se pogovoriš s šolsko svetovalno delavko, lahko pa poskusiš do psihologa tudi preko zdravstva, se pravi, da za mnenje in nasvet vprašaš osebnega zdravnika, ta pa te potem lahko napoti k strokovnjaku (po možnosti preko napotnice). Če je možno, predlagam, da težave zaupaš staršem in potem skupaj z njimi poskusiš najti pomoč - lahko tudi samoplačniško, če obstaja ta možnost. Ker si mladoletna, je večina možnosti vezana na to, da se pogovoriš s starši in/ali svetovalno službo, saj se v takšnih primerih potrebuje njihovo dovoljenje in usmeritev.
Vmes, ko iščeš najbolj primerne načine in strokovnjake zase, pa lahko o negativni samopodobi prebereš tudi na internetu, a predlagam, da si pri tem previdna in izbereš bolj kvalitetno čtivo, prav tako lahko poskusiš najti kaj o ljudeh s podobnimi izkušnjami in nasvete, kako so se oni spopadli s svojimi problemi.

Želim ti vse dobro, pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije