Smrt me klice blizje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Smrt

Smrt me klice blizje

ObjavaNapisal Smrt » 11 Feb 2020 19:35

Smrt,

Smrt me ze od zdavnaj klice blizje in blizje ker tam je najbol mirno in toplo pri njej ni bolecin ni nicesar zadnje cajte grem ji blizje in blizje ker imam dosti vsega in hocem umreti.. Ampak moji strahopetni mozgani mi tega ne dopustijo... Zakaj ko enostanvno hocem umeti a tega nemorem izpeljati.. Upam da cimprej bom dobil objem smrti
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Smrt me klice blizje

Uredništvo » 12 Feb 2020 12:09

Odgovor svetovalke
___________________

Dragi Ti,

pismo si napisal pod vzdevkom Smrt, a če se strinjaš, boš zame Ti. Prav? Jaz, pa sem Saška.

Hvala, da si bil tako iskren pri zapisu in opisu svoje stiske. Rada bi razumela in vedela, kaj se ti dogaja v življenju, kaj je tako hudega, da hočeš umreti.
Smrt se zdi mirna, topla, brez bolečin, po drugi strani pa je tukaj življenje. Velikokrat nemirno, hladno, boleče. A vendarle življenje, ki je lahko tudi objemajoče. Tvoji možgani nikakor niso strahopetni. Če kaj, potem so razdvojeni med življenjem in smrtjo. Tvoji možgani, oziroma Ti, veš, da je s smrtjo dokončno konec vsega. Vsega bolečega, a hkrati tudi vsega, kar bi utegnilo biti boljše, drznem si reči celo lepo. Zato je v človekovi naravi, da se nepopustljivo bori za življenje. In točno to počneš tudi ti. Težko je, velikokrat se zdi brezupno, ampak še si tukaj. Iskreno me zanima, s čim se spopadaš, prosim, napiši kaj več o tem.

A si komu povedal za svojo stisko? Je kdo, s kom bi se lahko pogovoril? Pobrskaj po spominu, če boš koga našel. Stiska je najtežja, če jo nosimo sami. Pomoč je sicer vedno na voljo pri tvojem osebnem zdravniku, v dežurni ambulanti najbližjega zdravstvenega doma, pri specialistih (psihiater, psiholog…). Pogovoriš se lahko tudi s kom po telefonu, pokličeš lahko na Klic v duševni stiski (01 520 99 00, vsak dan med 19h-7h) ali telefon Samarijan (116 123, 24h/dan).

Prosim te, da mi pomagaš in dovoliš, da poskusiva najti objem zate. Vendar ne objem smrti, pač pa objem Življenja.
Oglasi se še, tukaj bom.

Mislim nate,
dr. Saška Roškar, univ. dipl. psihologinja
Smrt

Re: Smrt me klice blizje

ObjavaNapisal Smrt » 13 Feb 2020 04:49

Dabi rekel da imam slabo zivljenje bi to bila zaljitev do starsov. Celo zivljenje sem bil po bolnicah to je res ampak nvm nekako sem zmer to dal skozi
Ampak zadnjih par let pa ne vidim veselja vec v nic use kar mi je bilo zanimiv mi ni vec se to da sem druge narodnosti samo rojen v sloveniji tudi v otrostvu ni dosti pomagal ko te ljudje postrani gledajo ko se zs bratom ali mamo v svojem jeziku pogovarjas enkrat v osnovni smo se tepli zaradi tega.
Par let nzaj sem bil na psihijatriji zaradi samomora in potem letos v soli mi gre super ma to drugo poletje je katastrofa denar.. Denar je najvecji problem ko ga ni.
Naj bi bili prosti ljudje a nismo nic brez denarja..
Cigareti in alkohol me zadnje cajte drzi prisebnega..


Se opravicujem neznam dobro razlagati pa vse vrzem na en kup


Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Smrt me klice blizje

Uredništvo » 13 Feb 2020 11:22

Odgovor svetovalke
_________________

Dragi Ti,

vesela sem, da si se še oglasil. Hvala.

Počasi začenjam vsaj približno razumeti tvojo situacijo. Razumem, da si se soočal z zdravstvenimi težavami, da imaš za sabo izkušnjo psihiatričnega zdravljenja, trenutno pa je največji problem denar in tvoje počutje. Napisal si, da ne vidiš veselja v ničemer, da ti ni nič zanimivo, kar ti je bilo. In da to traja že zadnjih par let. Vzpodbudila bi te k temu, da o teh svojih občutkih spregovoriš s svojim osebnim zdravnikom. Imaš to možnost? Točno mu opiši kako se počutiš in kako dolgo to že traja. Zdravnik bo potem presodil ali bi bilo smiselno, da bi prejemal kakšno terapijo. Včasih je namreč takšno počutje, kot ga opisuješ ti, lahko posledica duševne bolezni, ki jo lahko in ki jo znamo uspešno zdraviti. Z zdravnikom se tudi pogovori o tem kako pogosto in koliko alkohola uporabljaš. Naredi to čimprej, da boš čimprej dobil pomoč. Prosim poglej tudi na www.posvet.org kjer boš našel seznam krajev, v katerih delujejo Psihološke svetovalnice. Tam lahko brezplačno dobiš psihološko pomoč, svetovanje. Denarna stiska je lahko hud problem, verjamem. Ne poznam podrobnosti tvoje oziroma vaše situacije, niti ne vem ali ste finančno situacijo že poskušali kako reševati. Razmisli, če se v zvezi s tem lahko obrneš na najbližji Center za socialno delo, kjer ti bodo znali svetovati naprej. Bi se lahko s starši pogovoril o svojih težavah in bi skupaj našli rešitev? Občutek sem dobila, da imaš do njiju zelo spoštljiv odnos. Razbrala sem, da imaš tudi brata. Kako se razumeš z njim? Napisal si, da je v drugem polletju problem denar. Se je v drugem polletju kaj takšnega zgodilo, da je denar prav zdaj postal problem? Vsekakor je vzpodbudno, da ti v šoli gre super. To je lepo. Kakšne imaš načrte za prihodnost?

Razumem, da v tem trenutku situacija izgleda težka in verjamem, da tudi je. Vendar pomoč je na voljo. Resnično si pogumen, da si o svoji stiski pregovoril na tem mestu, zdaj pa te vzpodbujam k temu, da razmisliš tudi o tem, da poiščeš pomoč. Do takrat pa sem tudi jaz tukaj. Prosim, oglasi se še in napiši mi še kaj več o sebi.

Mislim nate, lep pozdrav,
dr. Saška Roškar, univ. dipl. psihologinja
Smrt

Re: Smrt me klice blizje

ObjavaNapisal Smrt » 21 Feb 2020 15:48

Pozdravljeni,

Ne rabim nobenega doktorja niti zdravil to sem ze dal skozi.. Denarna stiska oz dolgi se pocasi resujejo ampak ni vse kakor je treba se posebej ko je mati nonstop bolna in je dosti na bolniski.. Zame pa nevem volja pocasi umira bolj in bolj najbolse se pocutim ko sem s frendi veni v kaksnem baru in se zajebavamo pogovarjamo debatiramo vse to ampak kaksen krat tudi to mi ne pomaga.. Pa se to nevem zakaj me skrbi ker je krneki ampaj uredu.. To da nisem nikol punce imel pa sem 19 imel sem en poljub in sem imel intimne odnose ampak ti odnosi so bili placani ker ko grem v tujino tak kjer moji brati zivijo je en bar kjer lahko placas za seks ampak pri tem sem zmer imer probleme zaradi erekcije ampak tretjic je bilo vredu samo ni slo do konca (malo me sram da o tem govorim haha) najbilj pa je to da nevem kaj delam v mojem zivljenju haha
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Smrt me klice blizje

Uredništvo » 24 Feb 2020 12:30

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen Ti,

lepo, da si se še oglasil. Hvala.

Zapisal si, da ne rabiš doktorja ali zdravil, ker si to že dal skozi. Kljub temu bi ti želela povedati, da je včasih potrebno do zdravnika večkrat. Tudi jemanje zdravil je nekaj, kar se lahko ponovi. Če si imel lansko leto virozo, bi te to odvrnilo od tega, da bi šel do zdravnika letos, če bi zbolel za virozo? Verjetno ne. Lanska viroza je bila lanska, letošnja pa je letošnja. Podobno je z duševnim zdravjem. Včasih se težave lahko ponovijo in potrebno je ponovno zdravljenje. Ne pravim, da se je to zgodilo tebi, pravim pa, da bi bilo dobro, da o tem presodi zdravnik. Odločitev, ali boš sodeloval pri zdravljenju ali ne, pa je tvoja. Človek ne rabi posebnega razloga, da se počuti žalostno ali da je zaskrbljen. Tako se pač počuti, lahko tudi brez razloga. Samo zato, ker ne obstajajo razlogi, to še ne pomeni, da ne obstajajo tudi čustva. Zdi se mi škoda, da ne bi izkoristil pomoč, ki je na voljo. Tudi zaradi tega, ker si napisal, da ti volja počasi umira bolj in bolj. Če ne želiš do zdravnika, potem razmisli vsaj o obisku katere od psiholoških svetovalnic (seznam najdeš na www.posvet.org), kjer lahko dobiš brezplačno svetovanje. Iz tvojega maila razberem, da imaš nekaj dobrih prijateljev? A oni vedo za tvoje počutje? Si se s katerim od njih o tem pogovarjal? Napisal si, da si star 19 let in da še nisi imel punce, imel pa si intimne odnose, ki so bili plačani. Ne rabiš biti v zadregi zaradi tega, ker pišeš o tem. Spolnost je ena izmed osnovnih človekovih potreb in je torej nekaj povsem normalnega. Eni jo odkrivajo prej, drugi kasneje. Pomembno je, da jo odkrivamo tako in na način, ki ustreza nam in tistemu, s katerim smo intimni. Ob koncu pisma si napisal, da je tvoja največja težava, da ne veš, kaj delaš v svojem življenu. Si s tem mislil na nadaljevanje izobraževanja, na (poklicne) cilje ali na kaj drugega? Prosim, napiši mi kaj več o tem, z veseljem bom prebrala.

Mislim nate, oglasi se še kaj, lepo te pozdravljam,
dr. Saška Roškar, univ. dipl. psihologinja
Smrt

Re: Smrt me klice blizje

ObjavaNapisal Smrt » 02 Mar 2020 10:23

Pozdravljeni,

Kaj naj recem nimam nikoga ki bi se lahko znim pogovarju ane in se obupam vsak dan bolj in bolj v soli imam super ocene ampak se zmeraj.. En dan me je prof pohvalila zdaj je napisala opombo.. Nevem kaj nej nrdim v zivljenju hocm nekoga bliz a neznam do tega prideti.. Sebe ne vidim po poletju.. Vse puscam na cedilu.. Cisto vse.. Nicvreden sm.. Svetu nimam kaj dati.. Ko ze nebi bil rojen bi blo tudi vredu od takrat za vsako dobro stvar pride vec slabih.. Few smiles now lead to more tears later.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Smrt me klice blizje

Uredništvo » 04 Mar 2020 11:15

Odgovor svetovalke
____________________

Dragi Ti,

sem vmes razmišljala o tebi, kako si, kaj se ti dogaja, kako se počutiš. Preko tvojih pisem te čutim kot nekoga, ki ima družbo, prijatelje za zabavo, a je v resnici precej osamljen. Pogrešaš in želiš si osebo, s katero bi se čutil zares povezanega. Prav razumem? Osamljenost je res težek občutek. Ljudje potrebujemo občutek, da nekam, k nekomu pripadamo. Rabimo nekoga, s katerim delimo svoje misli, strahove in radosti. Napisal si, da ne veš kako naj prideš do tega, da bi imel nekoga blizu. Odnos se ne zgodi, odnos zgradimo. Počasi in postopoma. Včasih je to lahko težko, potrebno je veliko vztrajnosti in zgodi se tudi, da se ne izzide vedno po naših željah oziroma pričakovanjih. Nihče od nas glede tega ni izjema. Pomembno se mi zdi, da ostaneš pristen v odnosih, takšen kot si, tudi, če si kdaj ranljiv. Pravi prijatelji, prava punca, bodo znali sprejeti tudi to tvojo plat, predvsem pa bodo to znali ceniti.

Me veseli, da ti gre v šoli dobro. Ko si napisal, da sebe ne vidiš po poletju in da ne veš, kaj naj narediš v življenju, kaj si imel v mislih? Da ne vidiš, ne veš kam naj se usmeriš naprej (dodatno izobraževanje ali zaposlitev) ali da se ne vidiš v življenju sploh? Torej, da se ti zdi tako brezupno, da razmišljaš o tem, da nima smisla živeti? Kako ti lahko glede ciljev pomagam jaz? Mogoče se lahko o tem pogovoriš s šolsko svetovalno službo ali razrednikom? Profesorico, ki te je pohvalila? Oni te dobro poznajo in bi ti lahko pomagali najti nadaljne cilje, povezane s tvojo poklicno potjo. Kar se tiče pa tega, da vsak dan bolj in bolj obupaš, pa menim, da bi bilo res dobro, da si daš priložnost, da se o tem z nekom v živo pogovoriš. Zadnjič sem ti omenjala možnost brezplačnega psihološkega svetovanja. Si kaj razmišljal o tem? Prosim poglej na www.posvet.org in poišči svetovalnico, ki je najbližje kraju tvojega bivanja. Pogovor te bo razbremenil. Tvoj občutek, da vse puščaš na cedilu, da svetu nimaš kaj dati in da si ničvreden, je posledica tvoje stiske, zaradi katere samega sebe, svojo prihodnost in svet okoli sebe, doživljaš negativno. Zate se zdi to povsem resnično, vendar naši občutki, mnenja, niso hkrati tudi dejstva. Ti je kdo rekel da si ničvreden? Kako te sprejemajo prijatelji? Vsak od nas ima nekaj za ponuditi svetu in prav gotovo tudi ti. Razumem pa, da v tem trenutku ne vidiš, kaj bi to lahko bilo. Prav zaradi tega bi bilo dobro, če bi poiskal pomoč. Jaz bom sicer vedno in z veseljem odgovorila na vsako tvoje pismo, a podpora v živo je nekaj drugega kot podpora po mailu. Se strinjava?

Na koncu si zapisal “few smiles now lead to more tears later”. Jaz bom k temu dodala izrek velikega grškega misleca Senece, “Man is affected not by events but by the view he takes of them”. Kar pomeni, da ni narava dogodkov sama po sebi tisto, kar se nas dotakne, pač pa naš odnos, naš pogled na stvari. Kakšne situacije so zares takšne, da jih ne moremo spremeniti, lahko pa spremenimo ali vsaj poskusimo spremeniti svoj pogled nanje. In da to dosežemo, včasih potrebujemo pomoč nekoga, ki nas pri tem usmerja. Dogovori se prosim za termin v svetovalnici in sporoči, če želiš, da ti glede tega pomagamo. Kaj imaš za izgubiti?

Mislim nate, vse dobro,
dr. Saška Roškar, univ. dipl. psihologinja
Smrt

Re: Smrt me klice blizje

ObjavaNapisal Smrt » 04 Mar 2020 17:39

Zivjo,,

Prvo bom rekel da nerabim iti k psihologu terapevtu karkoli sem ze mel 2 ma vredu.. Ampak ste zadeli imam prijatelje red njimi sem vec al majn vesel smejim se in to in tisto tudi res je to kar pozabim na use ko sem pred ljudmi ki se razumemo in ponavadi zacnemo dan v kavarni pri soli zjutri ko popijemo kavo in sem tudi vredu zs puncami ki delajo noter in mi je rekel prijatelj danes da me itak usi tuki majo radi (ne v smislu da sem bil slabe volje in take stvari ampak tko nasploh) js pri tapravih ljudi sem zelo odprt usi vec al mjn vejo use o meni.. Ampak spet ko grem domov je pa druga zgodba lahko bi rekli da postanem cisto drugi clovek.. V mojem mestu nimam nikogar v solo se vozim 60km vsako jutro in tam mam use prijatelje.. V poletnem casu imam ze delo zrihtano jaz ne vidim sebe bolj tako da nism siguren da mi bo ratal nrdit ta moj plan kar ga mam v mislih.. Zmeraj se "hecam":"nebom prisel do 30".. In kakor sem ze rekel punce nisem imel se.. Vem vem use pride nepricakovano vem use kako to deluje ma se zmer mi misli nemorejo si pomagat kod da mislijo da je nekaj zmano narobe in mogoce je tudi res mogoce sem tolko grd ali neki in tudi vem da lepota je subjektivna za usakega je drugacna.. Nocem umret ampak nocem tudi tako zivet.. I find it hard to see the light in the kingdom i behold, i see a devil in my life. All my life all my dreams all i heard is lost it seems theres a devil in me.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Smrt me klice blizje

Uredništvo » 05 Mar 2020 10:15

Odgovor svetovalke
____________________

Dragi Ti,

jaz sem psihologinja. Če bi mi sedel nasproti, bi te zagotovo vprašala “Zakaj se tako upiraš temu, da bi ti kdo od nas pomagal v živo? Kaj si misliš o psihologih in terapevtih?”. Meni se namreč zdi, da smo še kar ok . Res me zanimajo tvoji razlogi, da tako zavračaš možnost obiska pri psihologu ali terapevtu. Kaj pa svetovalec, ki ni niti psiholog, niti terapevt? Bi to lahko bila izbira zate?
Če prav razumem tvojo situacijo, potem si kar priljubljen (vsi te imajo radi) in tudi imaš ljudi, s katerimi deliš svoje vsebine, svoje počutje (vsi več ali manj vedo vse o tebi). Zagotovo torej “nisi sam”, saj se “biti sam” nanaša na fizično bližino oziroma fizično odsotnost drugih. Je pa pri tebi, kljub temu, da imaš prijatelje in da nisi sam, prisoten občutek osamljenosti, ki se nanaša na to, koliko se čutimo povezani z drugimi. Nekdo ki je sam, se lahko kljub temu ne počuti osamljenega (ker ima še vedno občutek povezanosti z drugimi) in obratno. Nekdo ki ni sam in je obdan z ljudmi, se lahko počuti osamljenega (in nepovezanega z ostalimi). Praviš, da težava nastopi takrat ko greš domov, saj v domačem kraju nimaš nikogar. To razumem kot da nimaš nikogar za druženje. Je kakšna možnost, da čez dan kljub temu ostaneš/ostajaš v stiku s prijatelji? Telefon, mail, socialna omrežja, itd? Verjetno to ne bi smel biti problem. Ali? Napisal si, da se ti zdi, da postaneš drug človek ko greš domov. Ne poznam te, a občutek imam, da si, kadar si v dužbi, zabaven, pozitiven, daješ vtis, da si na easy (če se izrazim po domače). Ampak pod to površino pa je v bistvu zelo razmišljujoč, ranljiv fant, ki je vse prej kot na easy. Fant, ki dvomi vase in ni prepričan v svoje sposobnosti. Razmišljam, ali si mogoče imel to v mislih, ko si pisal o tem, da postaneš drug človek. Praviš, da si misliš, da je s tabo nekaj narobe. Kaj misliš da je oziroma naj bi bilo s tabo narobe? Zato ker še nisi imel punce ali nasplošno? Nočeš umreti in to tvojo odločitev zelo pozdravljam. Hkrati pa nočeš tudi tako živeti. Kako tako? Da dvomiš vase in razmišljaš da je s tabo nekaj narobe? Da nimaš punce? Razpet si med življenjem, ki je trenutno boleče in smrtjo, ki se zdi dokončno brez bolečine. Razumem tvojo razpetost, a v vsakem najinem stiku bom naredila vse, kar je v moji moči, zato, da se boš odločil za življenje. Poskušam zlomiti tvojo lupino, da bi bolje razumela, zakaj nočeš pomoči v živo. Ker bi ti bilo toliko lažje in imel bi nekoga, ki bi ti pomagal razumeti, sprejeti in preoblikovati tvoje misli, da je s tabo nekaj narobe. Ljudje imamo čez dan več tisoč misli, ki pridejo in gredo. Same od sebe. V tem smislu se naši možgani kdaj zelo grdo poigrajo z nami. Včasih se namreč zgodi, da zaradi preteklih izkušenj, slabe samopodobe, duševne stiske, itd. misli filtriramo. Skozi filter gredo določene misli, druge misli pa se od filtra odbijejo in jih niti ne zaznamo. Reciva temu, da ta filter deluje kot magnet, ki privlači en pol, drugega pa odbija. Zdi se, da “tvoj magnet” zelo privlači slabe misli o tebi (nekaj je narobe, nisi imel še punce, itd), dobre misli pa se od tega magneta odbijajo. Slaba novica je, da se zaradi tega počutimo slabo (ker o sebi mislimo slabo), dobra novica pa je, da se tega lahko odučimo. Razmisli, katere so tvoje dobre lastnosti in mi jih napiši. Vsaj tri, lahko tudi več.

Na koncu si citiral Jamieja N Commonsa. Še kar ok komad, predvsem pa dober glas. Meni osebno je sicer bolj všeč besedilo njegove pesmi Not gonna brake me. Prišel si tako daleč, da bi bilo škoda, da zdaj vse spustiš. Razumem, da je trenutno težko, a do 30-tega te zagotovo čaka tudi še kaj boljšega. In enako po 30-tem. Ampak greva korak po koraku, najprej do 20. Tudi če tvegam, da boš jezen name, bom ponovno zaključila kot običajno in te vzpodbudila k temu, da vsaj dopustiš možnost pomoči v živo in razmišljaš o tem.

Javi se še kaj, lepo te pozdravljam,
Doc. dr. Saška Roškar, univ. dipl. psihologinja