Starši

Vprašanja na tosemjaz.net.
Klara 9173619

Starši

ObjavaNapisal Klara 9173619 » 10 Feb 2020 16:40

Živjo
Nevem kaj se dogaja vedno smo bli super družina in vse bl smo se razumel ...
Nevem kaj se dogaja z očijem jezi se na mami zaradi majhnih stvari in mami ne tut zlo čudna KR naprej se kregata zarad majhnih glupih stvari.... oči celo govori preveč grdih besed ki jih ponavadi sploh ni uporabljal vglavnem mami in oči se kar naprej kregata in v pijeta nevem kako naj to razumem. Želim si da bi bilo tako kot je bilo včasih ko tega ni bilo.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Starši

Uredništvo » 14 Feb 2020 13:01

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

najraje bi te takoj objela… Najtežje je seveda ob prepirih staršev - otrokom. Vedno. Pa čeprav so tudi starši v času prepira vznemirjeni. In prav zato so osredotočeni vse prevečkrat zgolj nase. In jih večina pozablja, kako se počutijo otroci. Otroci namreč pogosto krivijo sebe (četudi nikakor niso razlog) za prepire.

Nihče rad ne posluša prepirov! Povišani glasovi, neustrezno izrečene besede, jedke pripombe - v vseh sprožajo neprijetna čustva. Reševanje nesoglasij je del vsakega odnosa. Naučiti se je potrebno ustrezno pogovarjati. Povedati mnenje na ustrezen način. Reševati situacijo, četudi so pogledi, stališča različna. Tudi tvoja starša skušata rešiti situacijo. Pa verjetno je trenutno ne znata. Reševanje nesoglasij je namreč veščina. Oba zakonca se morata najprej iskreno pogovoriti sama s sabo. Potem drug z drugim. Potrebno je raziskati, kako se odzivamo na situacije. Uveljavljamo nenehno zgolj svoj prav? Zmoremo razumeti celoten konteks prepira? Res poslušamo, ko sogovornik govori, ali ga kar prekinemo, se prehitro odzovemo? So moji izrazi brezčutni? Kako k problemu prispevamo sami? Potrebno je pričeti najprej pri sebi… Kar je pa seveda proces. Učiti se je potrebno ustrezno pogovarjati. Poslušati. Spoštovati mnenje, četudi je le-to drugače. Se odzivati ljubeče.

To je njuna naloga. Seveda med partnerji prihaja do prepirov, potrebno pa se je naučiti ustrezno razreševati nesoglasja. Se naučiti pogovarjati z umirjenimi glasovi. Brez zajedljivosti, posmehovanja, grdih besed. Prepir se hitreje razvije takrat, ko smo utrujeni, vznemirjeni, preobremenjeni.
Tvoja starša se vsega tega verjetno zavedata, najmanj pa želita prizadeti tebe. Predlagam, da – ko boš mirna – ubesediš svojima staršema (lahko, ko bosta skupaj ali pa boš sama z mamo oziroma očetom, če ti bo tako lažje), kaj doživljaš, ko se prepirata. Spregovori o svojih občutkih, mislih, ki te prevevajo. Spregovori o svojih strahovih, prepiri so namreč čustveno izčpajoči. Spregovori o tem, kako se počutiš v vzdušju, ki vlada po prepiru. Povej, da si želiš, da bi bilo »tako kot včasih«.

Vem, da boš potrebovala pogum, da boš spregovorila, a smiselno je, da tvoja dva starša slišita tudi tvoj vidik. Morda bosta tako dejansko razumela, da je nujno, da nesoglasja razrešujeta na ustreznejši način. Da se pričneta pogovarjati. Se poslušati. Slišati.

Želim ti, da boš zbrala pogum – in spregovorila. Tvojima staršema pa želim, da bosta zbrala dovolj poguma za mirno, sočutno in strpno razreševanje nesoglasij.

Pošiljam ti velik in močan objem.
Polona Kunstelj, univ. dipl. socialna pedagoginja