Seks

Vprašanja na tosemjaz.net.
Tin-a15

Seks

ObjavaNapisal Tin-a15 » 13 Jan 2020 22:39

Pozdravljeni. Imam vprasanje za svetovalca. Prosila bi vas, da objavo ne pokazete javno.

/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Seks

Uredništvo » 15 Jan 2020 11:58

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena.
Hvala, da si z nami delila svoje občutke.

Težave v spolnosti velikokrat nastopijo zaradi psiholoških težav ali stresa. Čeprav njene težave z jajčniki lahko k temu pripomorejo, je vzrok za neuživanje v spolnosti verjetno kje drugje.

Verjamem, da te skrbi zanjo, saj je tvoja sestra in ji želiš najboljše. Vsekakor pa menim, da je najboljše, da si najde pomoč psihologa ali svetovalca, s pomočjo katerega bo lahko odkrila, kaj je tisti pravi vzrok za zmanjšan libido. Mogoče ima kakšno neprijetno izkušnjo bodisi iz otrošva bodisi s sedanjim ali bivšim partnerjem. Z delom na sebi (se pravi, ko začne raziskovati dele sebe in odkrivati morebitna potlačena čustva) bo morda prišla problemu do dna.

Tukaj bi še pa vseeno omejila tablete Diane, ki jih omenjaš v tvojem pismu. Sicer verjamem, da sta s sestro to že storili, pa vseeno se splača preveriti stranske učinke teh tablet (poglej strokovne in zanesljive vire na netu), saj so precej močne in lahko znižajo libido (ne pri vseh ženskah).

Omenjaš tudi, da je bila prej vedno 'za akcijo', pri čemer sklepam, da gre morda za kakšen dogodek, ki ji je otežil uživanje pri seksu, ali pa morda za kakšno hormonsko neravnovesje zaradi jajčnikov in tablet, ki posledično vplivajo na njeno počutje. Predlagam torej naslednje: najprej ponoven obisk ginekologa, a takšnega, ki bo poslušal in razumel, kaj se ji dogaja (priporočam žensko). Naj se posveti z njo glede hormonov in tablet. Če to ne bo pomagalo, pa svetujem obisk psihologa, da se bo lahko pogovorila o morebitnih globljih psiholoških vzrokih.

Obema vama želim vse dobro, pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Črn

Re: Seks

ObjavaNapisal Črn » 15 Jan 2020 23:01

Diane da so močne tablete? Zdravnica je samo dobro o teh tabletak rekla ni nikoli omenila da bi bile močne.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Seks

Uredništvo » 16 Jan 2020 10:24

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena.

Mogoče je še najboljše, da se sestra pogovori z ginekologinjo, ki ji bo znala svetovati v zvezi s tem. Lahko pa tudi vpraša zdravnico za morebitne stranske učinke oz. za kakršenkoli povezavo z njenim počutjem ali hormonalnim (ne) ravnovesjem. Želim vama vse dobro.

Lep pozdrav,
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije