jok

Vprašanja na tosemjaz.net.
ancaaa_pomarancaaa

jok

ObjavaNapisal ancaaa_pomarancaaa » 13 Jan 2020 22:01

zivijo,
jaz sem stara 13 let in ze imam menstruacijo.Ob nekaterih trenutkih se kar zjočem tudi ce se nocem jokati in nisem zalostna.Mislim si da na to vplivajo hormoni.Kako se naj za brezvezne stvari ne zjocem ven.
Prosim za odgovor!
Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: jok

Uredništvo » 14 Jan 2020 11:16

Odgovor svetovalke
________________

Lepo pozdravljena.

Hvala, da si se obrnila na nas in nam zaupala svojo stisko.

Menim, da je to dokaj pogosto med ženskami in ne pomeni, da je kaj narobe s tabo. Hormoni zelo vplivajo na nas, včasih veliko bolj kot se zavedamo. V času pred menstruacijo, med menstruacijo in včasih tudi v času ovulacije (2 tedna po prvem dnevu menstruacije) so nekatere ženske zelo občutljive, saj se dvigne in potem strmo pade nivo različnih hormonov (ponavadi estrogen in progesteron). V tem času se včasih počutimo, da nimamo ničesar pod kontrolo, nekatere ženske so jokave, druge jezne, nekatere ne čutijo velikih sprememb, a za veliko žensk je to čas v mesecu, ko so bolj občutljive kot ponavadi. Takrat se nam zdi, da se 'jočemo za brezveze', a se v resnici ne, saj imamo takrat pač eno malo zmedo z našimi hormoni in to je popolnoma normalno.

Z leti boš opazila in se naučila, kdaj si bolj občutljiva in kdaj manj. Videla boš, da če se ti v času menstruacije tudi zasebno veliko dogaja, da ti bo morda težje in boš bolj jokava, kot pa če je vse v redu. Skozi življenje boš veliko lažje prenašala hormonske spremembe, če istočasno ne boš šla skozi stresno obdobje ali kakšne druge velike spremembe.

Zelo pomembno je, da si v času večje občutljivosti nežna sama s sabo in se ne obtožuješ, ker se več jočeš. Lažje ti bo, če se boš poslušala in sprejela, da tvoje telo in čustva pač reagirajo na določen način. Tako se boš imela bolj rada, bolj boš pomirjena sama s sabo in boš sčasoma lažje prenašala hormonske spremembe. Upam, da ti tole vsaj malo olajša stisko in da se boš kmalu boljše počutila z večjim razumevanjem sebe ter svojega telesa.

Pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
ancaaa_pomarancaaa

Re: jok

ObjavaNapisal ancaaa_pomarancaaa » 31 Jan 2020 20:48

Hvala vam za odgovor!Lp