Zaljubljen

Vprašanja na tosemjaz.net.
Tillolenski
Objave: 1
Pridružen: 27 Nov 2019 07:26

Zaljubljen

ObjavaNapisal Tillolenski » 08 Jan 2020 05:47

Pozdravljeni,

da objasnim zadevo: zaljubljen sem (skoraj prvič) in resno ne vem več na koga se naj obrnem, zato se mi je zdel #tosemjaz najboljša opcija, ker mi vedno pomaga. Imam preveč vprašanj.
V glavnem, zaljubljen sem v neko dekle. Športnico. Včasih me je grozno sovražila, pred malo več kot pol leta pa sva se spet srečala in očitno ji je moja sprememba telesa, glasu, samopodobe... postala všeč. Skoraj prvič sem zaljubljen, ona pa je imela že ogromno fantov. Mene to sicer ne moti amapak ne vem, kako se bo odzvala na mojo neizkušenost. Zdaj sva najboljša prijatelja. Vse si poveva ampak očitno ne, ker ji jaz še nisem povedal, da mi je všeč. Res všeč. To, da jo občasno sanjam pa sploh ne pomaga. Ne vem kdaj je pravi trenutek, želim si jo vprašati v živo, ker sem moški in ne mevža. Zadnje čase se mi zdi da mi kaže znake, da sem ji všeč. Bi jo moral vprašati? Kaj če reče ne? Sem adrenalinski športnik in tole je bolj strašljivo, kot karkoli kar sem kadarkoli naredil... Recimo, da reče ja. A ni čudno, da si z nekom (recimo) do konca svojega življenja od 9. razreda in ona od prvega letnika? V kaj se spuščam? Je čudno, da tikam njeno mamo (nisem nespoštljiv - rekla mi je naj jo tikam)?

Če ste si vzeli čas in dejansko vse to prebrali, potem res hvala <3
Hvaležen pa bom tudi, če mi odgovorite s svojimi izkušnjami in mi daste nasvete.

Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zaljubljen

Uredništvo » 14 Jan 2020 08:19

Odgovor svetovale
_______________

Živjo Tillolenski,

Hvala, da si se (ponovno) obrnil na nas . Upam, da ti bomo lahko tudi tokrat vsaj nekoliko pomagali.
Zaljubljenost, še posebej prva, nikakor ni mačji kašelj. Vsi, ki so se kdaj znašli v njenem toplem, a hkrati strašljivem primežu, so se spraševali isto vprašanje, kot se ti: »V kaj se spuščam?« Zelo dobro lahko razumem tvoj strah, zmedenost, dvome, in seveda vse lepe občutke, ki se ravno tako skrijejo v tem paketu. Občutek imam, da na določene svoje dileme že poznaš odgovor. Dekletu želiš svoja čustva na primer povedati v živo. Pri tej odločitvi bi te rada podprla. Mislim, da je to najboljši in tudi najbolj pravilni način, kako drugi osebi, ki nam veliko pomeni, izraziti naša čustva. Povsem naravno in pričakovano je, da ob tem čutiš tudi nekaj strahu. To ne pomeni, da nisi pogumen, temveč izvirajo ti občutki strahu iz dejstva, da ti je odnos s to punco zelo pomemben. Če boš dekletu v živo povedal, kako se počutiš, ji boš s tem dal tudi vedeti, da jo jemlješ resno in da so tvoja čustva do nje dovolj velika, da si upaš tvegati.

Sprašuješ se tudi, kdaj je pravi trenutek, da se z njo pogovoriš. Predlagam ti, da si vzameš dovolj časa in da si potrpežljiv sam s sabo. Izbira pravega trenutka je v takšnih stvareh pomembna, vendar pa ni jasnega pravila, po katerem bi se lahko ravnali. Poslušaj svojo intuicijo. Prav tako se zavedaj, da ne rabiš dekletu povedati vsega in takoj. Nič ni narobe, če si vzameš še nekaj časa, da opazuješ svoja čustva, naprej razvijaš vajino prijateljstvo, spoznavaš dekle... S tem, ko si boš vzel nekaj časa, se boš lahko tudi prepričal, da se tvoja čustva ne spreminjajo in morda zbral nekoliko več informacij o tem, kako se ona odziva nate.

Ko/če se boš odločil, da ji poveš svoja čustva, si morda lahko pred tem napišeš, kaj bi ji rad povedal. To je dobra tehnika, da urediš svoje misli in jih tako na bolj razumljiv način predaš drugi osebi. Prav tako ne obupaj, če ti mogoče pogovora ne bo uspelo izpeljati prvič, ko ga boš planiral. V takšnih situacijah, se nam včasih lahko pripeti, da smo trdno odločeni, kdaj in kako bomo izpeljali svoj načrt, potem pa se lahko tudi ustrašimo ali pa nam zunanje okoliščine prekrižajo načrte. Ne želim te prestrašiti, prav tako ni moje sporočilo, da se ti bo kaj takšnega zgodilo. Rada bi te zgolj opogumila, da v primeru, da ti prvič ne uspe izpeljati svojega plana, ne obupaš. Nekako podobno, kot v športu: tudi če kdaj pademo, se ponovno poberemo in ponovimo vajo . Hkrati pa je seveda povsem dovoljeno, da se premisliš in svoja čustva zadržiš zase, če se boš tako počutil. V glavnem, bodi pozoren na svoje občutke in se poslušaj. V kolikor svojih čustev ne boš želel razkriti, moraš to upoštevati in se ne siliti k samorazkrivanju.

Rada bi te tudi opozorila, da bodi pripravljen na to, da vseeno obstaja možnost, da te dekle zavrne. Iz tega, kar si napisal, je razbrati, da se rada druži s tabo in da ji je mar zate. To so dobri znaki. Vendar, kot veš sam, to še ni zagotovilo, da je pripravljena s tabo imeti romantičen odnos. V tem primeru boš moral njeno željo spoštovati, četudi verjetno ne bo lahko. Kaj lahko torej nardiš, če reče ne? Na prvem mestu moraš njen odgovor upoštevati. Če želiš, jo lahko prosiš za pojasnilo. Takšne zavrnitve vedno bolijo, vendar so neizogiben del življenja za vsakega izmed nas. Hkrati nam dajejo tudi priložnosti, da se okrepimo in se naučimo na zdrav, celosten in odrasel način soočati s tegobami v naših življenjih.

Menim, da ni nevljudno, da tikaš njeno mamo, če ti je to ponudila ona sama. Vendar tudi ni nujno, da je to odraz česa posebnega med tabo in to punco. Navsezadnje je to, da njeno mamo tikaš, stvar med tabo in mamo, dekleta pa se ne tiče v večji meri.

Držim pesti! Pogumno, in če boš še kaj potreboval, se lahko ponovno javiš.

Lepo bodi,
Maruša Grešak, dipl. psihologinja