simpatija

Vprašanja na tosemjaz.net.
hjaaa

simpatija

ObjavaNapisal hjaaa » 05 Jan 2020 02:27

zivjo,sem stara 13 let in moja teta si je našla fanta ki ima 2 sina.eden od teh njegovih sinov mi je zeloo usec.danes smo igrali skupaj z babico teto,njenim fantom,sestričom,sestrično,sestro,botrčkom...mislim da bi lahko rekla da mi je pol sestrič😅zdajle pa spi v isti sobi kot jaz ampak da je umes moj sestrič.nevem ce sem lahko zaljubljena v njega....zaj pa nemorem zaspati saj ga skos gledam.kako mu naj naslednjic pokazem da mi je vsec?
hjaaa

Re: simpatija

ObjavaNapisal hjaaa » 13 Jan 2020 21:53

prosim,za odgovor!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: simpatija

Uredništvo » 14 Jan 2020 08:22

Pozdravljena,

opravičujemo se ti, ker še vedno čakaš na odgovor.
Vprašanje smo že posredovali svetovalki-psihologinji in zdaj res v kratkem pričakuj njen odgovor.

Lep pozdrav iz uredništva
hjaaa

Re: simpatija

ObjavaNapisal hjaaa » 14 Jan 2020 21:13

Nisem neučakana,zato bom počakala.
Lep pozdrav!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: simpatija

Uredništvo » 19 Jan 2020 18:57

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena, »hjaaa«,

vesela sem, da si se s svojim vprašanjem obrnila name in mi zaupala svoje razmišljanje. Če te prav razumem, ti je eden od sinov tetinega fanta všeč, nisi pa prepričana, ali si zaljubljena vanj. Občuduješ ga, si ga ogleduješ in ves čas je v tvojih mislih. Imam prav?

Lahko razumem tvojo negotovost ob tem, kaj v dani situaciji storiti. Veš, v življenju srečamo zelo različne ljudi. Nekateri so nam karakterno všeč, spet drugi nas vizualno privlačijo, tretji pa nam mogoče sploh niso ne vizualno ne karakterno blizu, kar je čisto človeško. Tako so nam lahko všeč različne lastnosti pri različnih ljudeh. Vendar moraš vedeti, da to, da ti je nekdo na primer vizualno ali karakterno všeč, za kar sklepam, da gre pri omenjenem fantu, še ne pomeni, da smo v to osebo zaljubljeni. Zakaj?

Namreč za zaljubljenost je potrebno še kaj več kot to, da nam je oseba samo vizualno ali karakterno všeč. Prve občutke, da nam je nekdo všeč, bi lahko opredelili s simpatijo – da nam je simpatičen, ga radi opazujemo, si želimo njegove družbe. Ko človeka poznamo dlje časa in ga uspemo bolje spoznati, s tem tudi druge njegove lastnosti in ne samo zunanjega izgleda, lahko do njega pričnemo gojiti močnejša čustva. Zato je zaljubljenost, ki lahko na tej točki nastopi, nekaj več kot samo simpatičnost. Kadar smo zaljubljeni ali še posebej kasneje, ko osebo ljubimo, nam ni pomemben več zgolj njen videz, ampak tudi druge njegove značilnosti, ki so nam všeč, ob enem pa tudi tiste, ki nam niso najbolj, a jih vseeno sprejmemo, ker so del te osebe. Torej: všeč nam je lahko več ljudi (morda pri vsakem druge lastnosti), medtem ko bolj globoka čustva gojimo le do določene osebe.

Zato lahko najverjetneje zaključiva, da gre v tvoji situaciji trenutno za to, da ti je omenjeni fant všeč in se ti zdi simpatičen. Skušaj ga še bolj spoznati, se družiti z njim in seveda ni nič narobe, če mu nakažeš ali poveš, da ti je všeč. Povabi ga na kakšen sprehod, klepet, morda si skupaj oglejta kakšen film. Bodi malce radovedna in skušaj izvedeti, če imata kakšen skupen interes, kjer bi se lahko družila in bi vaju lahko povezoval.

Vedeti pa moraš, da se lahko zgodi, da tudi on nate gleda na podoben način, mogoče pa je, da te vidi zgolj kot prijetno dekle, ki bi lahko bila njegova prijateljica. Pohvalno pa je, da želiš biti iskrena do njega in prav je tako. Tudi s prijateljstvom ni nič narobe in marsikatero prijateljstvo lahko kasneje preraste tudi v kaj več, v kolikor se obe vključeni osebi s tem strinjata.

Želim ti vse dobro na tvoji poti in verjamem, da boš zbrala pogum in fantu nakazala, da ti je všeč. To so zelo lepi občutki in nikar se jih ne brani.

Le pogumno!
Anja Knez, mag. psihologije