3 letna sola in kam naprej

Vprašanja na tosemjaz.net.
Football4life

3 letna sola in kam naprej

ObjavaNapisal Football4life » 12 Dec 2019 12:21

Zivjooo, zdele sm 3. Letnik slascicarske sole - to ne mislm bit ceu lajf sm hodm sam zato ker nism vedla kam nj se upism in mi je zou k bi blo bols da bi se vpisala na kaksno 4letno solo :( :( :( zdej nevem kako naprej, ker mene ciiiist druge stvari zanimajo ... skratka zanima me FOTOGRAFIRANJE, MASIRANJE in pa ŠPORT. Tko kot js vem grem po tej soli lahko naprej na gostinsko al pa zivilsko, js bi sla na gostinsko in ko to koncam grem lahko na kateri koli faks? Tko vecina ljudi prav ampak kogar kol uprasam mau drgac pove eni recejo jaa na ker kol faks gres loh eni pa jaa loh gres sam na dolocene fakse na te k pa js hocm pa ne morm k je to prelahka sola ... no zdej me zanima res od koga k to res use ve kako iz tem solam, da bi js iz slascicarja presla na fotografa, maserja al pa neki iz sportom (fitnes trenerka al pa kej tazgaa:)) ... pa prosim za cim vec odgovorov pa cim prej k me zadne cajte res ful skrbi d sm se upisala na 3 letno solo k me je se prou sram rect da delam 3letno solo k vecina delajo 4letne in pol zgledam k najvecji luzer😂

Hvalaaa!!!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: 3 letna sola in kam naprej

Uredništvo » 27 Dec 2019 09:39

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena.

Najprej se ti opravičujem za pozen odgovor.

Super je, da si se odločila odgovor na pomembno vprašanje, ki zadeva tvoje izobraževanje in s tem prihodnost, poiskati na pravem mestu, namesto, da bi verjela govoricam in domnevam drugih.

Torej, praviš, da bi si želela delati na področju fotografije, masaže in športa.
Pa greva po vrsti.

Študij fotografije obstaja na več nivojih in ga izvaja več ustanov. Srednješolsko izobraževanje s tega področja je mogoče pridobiti na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Pogoj za vpis je končan 9. razred in opravljen preizkus likovne nadarjenosti, ki se izvaja marca za naslednje šolsko leto.
Če se ne želiš prešolati, lahko končaš sedanji program, nadaljuješ v PTI programu (poklicno tehniško izobraževanje) še dve leti in pridobiš poklicno maturo, po kateri lahko študij nadaljuješ na naslednje načine.

Če bi se odločila za študij fotografije na Višji šoli Srečka Kosovela v Sežani, kjer imajo višješolski, to pomeni dvoletni, študij fotografije, pogoj za vpis pa sta poklicna matura in preizkus nadarjenosti.
Druga možnost je VIST, Visoka šola za storitve v Ljubljani, kjer izvajajo viskošolski študij fotografije, ki traja tri leta. Pogoj sta poklicna matura in preizkus nadarjenosti, študij pa je plačljiv.
Tretja možnost je univerzitetni študij fotografije na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, ki za vpis zahteva splošno maturo ali poklicno maturo z dodatnim predmetom splošne mature (tako imenovani peti predmet, in sicer iz enega od predmetov splošne mature: umetnostna zgodovina, likovna teorija, zgodovina, filozofija, psihologija ali sociologija).

Za delovanje kot maserka ne potrebuješ študija, dovolj je, da opraviš tečaje za maserja. Informacije o tem lahko poiščeš na spletu.

Podobno je s fitnes trenerji.
Če pa bi se želela s športom ukvarjati v smislu izobraževanja otrok (šola), bi morala opraviti študij na Fakulteti za šport, kjer sta pogoja za vpis splošna matura in preizkus nadarjenosti, kar pomeni, da bi morala ali končati gimnazijo ali pa po poklicni maturi opraviti maturitetni tečaj in splošno maturo.

Svetujem ti, da se oglasiš tudi do vaše svetovalne delavke na šoli, ki ti bo pomagala načrtovati tvojo šolsko in poklicno pot.

Želim ti veliko uspeha na tvoji poti, ker je prazničen čas, pa tudi prijetne praznike in vse dobro v prihajajočem letu.
Nives Laul, univ. dipl. psihologinja