Tag

Vprašanja na tosemjaz.net.
Tag

Tag

ObjavaNapisal Tag » 11 Dec 2019 11:23

Pozdrav. Socialna omrežja imam jaz za zasebno uporabo in mi je zelo nadležno, ker nekatere označujejo na slikah, ki so objavljene na uradno šolsko fb stran. Ali če te kdo vpraša, ali imaš instagram, da te označi na sliki ali da te followa, če ga ima večina in ne moreš reči ne potem, če ga dejansko imaš in tako. Je sploh prav, da imaš socialna omrežja samo za zasebno uporabo ali naj bi v današnjem svetu vse javno moralo biti? Kako se lahko upreš pritisku, da te nekdo kao mora followati na instagramu in videti vse kaj imaš gor in to?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Tag

Uredništvo » 25 Dec 2019 14:27

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljen/a, "Tag",

vesela sem, da si se s svojim razmišljanjem obrnil/a name in si ga pripravljen/a deliti z menoj. Lepo je videti, da razmišljaš o socialnih omrežjih, ki, hote ali nehote, preplavljajo naša življenja. Sprašuješ se o tem, kako je z zasebnostjo teh socialnih omrežij in ali so ta omrežja dandanes sploh lahko zasebna in kako lahko to zasebnost ohraniš.

Najprej bi rada pohvalila tvoje razmišljanje, saj je malo mladostnikov in mladostnic takšnih, ki bi razmišljali o tem, kako bi uporaba socialnih omrežij lahko bila čim bolj zasebna: da bi se sami odločali, kaj želimo razkriti, prikazati drugim in kje ne želimo biti prisotni oziroma označeni s strani drugih. Socialna omrežja predstavljajo prostor, ki je lahko zelo pozitiven, saj nam omogočajo ohranjanje stikov, vzpostavljanje novih kontaktov ter ob enem ažurnost podatkov ter informacij, po drugi strani pa imajo veliko negativno lastnost, ki jo sam/a opažaš: slej ko prej vse, kar objavimo, postane zelo javno, četudi si tega ne želimo. Namreč hitro se lahko zgodi, da nas v kakšni objavi, statusu ali na fotografiji nekdo označi, pa čeprav si mi tega ne želimo. Tako to vidijo tudi vsi drugi (naši prijatelji, prijatelji naših prijateljev in podobno), pri tem pa nas nihče ali redko kdo vpraša, ali mi to sploh dovoljujemo.

Tako lahko razumem tvoje razmišljanje in ob enem dvome ter vprašanja, ki se ti ob tem porajajo. Prav bi bilo, da bi sami odločali o tem, za katere stvari želimo, da ostanejo zasebne in za katere stvari dovoljujejo, da so širše dostopne in posledično javne. V šolskem okolju je tako, da starši na začetku šolskega leta v okviru soglasja privolijo, da se (ali pa ne) fotografije njihovih otrok objavljajo na spletne strani in javno dostopna mesta. Kar pa se tiče označevanja tebe na fotografijah s strani tvojih prijateljev, pa lahko sam/a izraziš željo, da te na fotografijah ne označujejo in imaš do tega vso pravico. Socialna omrežja tako ne pomenijo, da mora tvoje življenje postati čisto javno in da ima vsak vpogled v vsak košček tvojega življenja. Ti si tisti/a, ki postaviš mejo, kaj bo javno dostopno in v kaj bodo imeli vpogled vsi, samo tvoji prijatelji ali preprosto nihče. To je tudi način, kako se upreti temu, da si povsod označen/a in da tvoje življenje postane čisto javno dostopno: izrazi svoje želje in zahtevaj, da se jih spoštuje. To je tvoje življenje in ti si tisti/a, ki razpolagaš z njim in imaš do tega vso pravico.

Iskreno se ti opravičujem za nekoliko pozen odgovor, ob enem pa ti želim mirne, vesele in radostne praznične dni, v prihajajočem novem letu pa vse dobro,
Anja Knez, mag. psihologije