Kondomi

Vprašanja na tosemjaz.net.
Mkm

Kondomi

ObjavaNapisal Mkm » 11 Dec 2019 09:52

Kaj naj naredim, če nimam nobenih izkušenj s kondomi, fant jih pa najverjetneje ima (pač za očiten namen, če veste kaj mislim), naj se v zemljo pogreznem, se mi bo fant dejansko posmehoval zaradi tega?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kondomi

Uredništvo » 11 Dec 2019 12:30

Odgovor svetovalke
__________________

Lepo pozdravljena.
Hvala, da si se obrnila na nas.
Menim, da se s tem ne rabiš obremenjevati. Če je fant resen, te spoštuje in mu je mar zate, se ne bo posmehoval, ampak bo razumel, da s tem pač nimaš veliko izkušenj. Če pa gre le za enkratno spolno izkušnjo z nekom, ki ti ni tako blizu, potem pa mu lahko rečeš, da si naj sam nadane kondom, ti pa ga lahko pri tem opazuješ in se učiš (in mu tega ne poveš, če ti je neprijetno). Če pa ti je vseeno težko, da nisi izkušena, pa predlagam, da si kupiš kondome in sama doma vadiš. Verjetno se sliši neumno ali smešno, ampak veliko žensk vadi na banani ali kumari, da jim je potem manj nerodno. To seveda ni isto, saj je spolna izkušnja veliko bolj realna, a če te je zelo strah in sram, si lahko pri tem sama uspešno pomagaš. Lahko pa seveda vprašaš tudi prijateljice, a le tiste, ki jim zaupaš in ki se ti ne bodo posmehovale.

Pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Mkm

Re: Kondomi

ObjavaNapisal Mkm » 16 Dec 2019 21:36

V bistvu me zanima, kaj narediš, če bi nekdo negativno reagiral, se norčeval iz tebe, da nimaš spolnih izkušenj, on jih pa ima, takšna reakcija se zgodi kdaj?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kondomi

Uredništvo » 17 Dec 2019 08:39

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena.

Mislim, da lahko na takšne situacije vsak človek reagira drugače, odvisno od tega, kako (neprijetno) se ta oseba počuti, odziv pa je v skladu tudi z njenimi vrednotami: če te na primer zelo moti, da se nekdo norčuje iz tebe in je tvoja vrednota, da želiš spoštovanje, potem bi se jaz na tvojem mestu oblekla in šla. V vsakem primeru si ne bi želela spolnosti z nekom, zraven katerega me je sram zaradi njegovega odziva. Če pa si recimo tip človeka, ki se ne upa postaviti za sebe, potem verjetno ne bi reagirala kot omenjeno zgoraj, ampak bi ti bilo verjetno zelo neprijetno, a bi to poskusila skriti in nadaljevati s spolnostjo. Slednjega seveda ne priporočam, saj bi to pomenilo potlačevanje svojih pristnih čustev, kar pa ni ok.

Vse je torej odvisno od tega, kako se v danem trenutku počutiš in kako daleč si pripravljena dovoliti, da te nekdo ponižuje ali se norčuje.

Pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Mkm

Re: Kondomi

ObjavaNapisal Mkm » 17 Dec 2019 13:52

Fante zanima ali ima ženska izkušnje s kondomi sploh dejansko?
V primerih če fant ima izkušnje s spolnimi odnosi, je pa ne vem, pijan samo kot primer sem dala ni nujno da je pijan, lahko da je čisto trezen pač in v glavnem ni zanesljiv uporabnik kondomov zaradi tega, predvidevamo da če bi šlo zaradi neuporabe kondoma narobe, krivil žensko, kaj lahko potem narediš, še posebej če ti nimaš izkušenj s kondomi? Vstrajaš da brez kondoma ne greš in pika?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kondomi

Uredništvo » 18 Dec 2019 06:32

Odgovor svetovalke
________________

Lepo pozdravljena.

Tudi to je čisto odvisno od fantov, nekatere verjetno ja, večino pa bolj zanima spolnost kot pa dekletova izkušenost s kondomi.
Fantova želja, da dekle natakne kondom je verjetno bolj iz radovednosti kot pa tega, da bi kasneje imel koga za kriviti. Če sama nimaš izkušenj s kondomi, je toliko bolj pomembno, da za to poskrbi on, kar je v vsakem primeru odgovornost fantov.

Se vsekakor strinjam s tvojo zadnjo izjavo, menim, da je zelo pomembno, da se kondom vedno uporabi, ne samo zaradi možnosti zanositve, ampak tudi zaradi prenosa spolno prenosljivih boleznih. Veliko fantov rado reče, da ne marajo kondomov, ampak jaz bi kljub temu vztrajala pri svojem. Danes je veliko več menjavanja spolnih partnerjev, zato se tudi vedno več mladostnikov okuži s spolnimi boleznimi.

Pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Mkm

Re: Kondomi

ObjavaNapisal Mkm » 18 Dec 2019 17:15

Mislila sem ja če fante zanima ali ima ženska izkušnje s spolnimi odnosi aliali jih to čisto nič ne zanima? Mogoče je pa to odvisno od fantove izkušenosti koliko jih to zanima? Pri tem, da gre pri spolnem odnosu brez kondoma kaj narobe, sem mislila bolezni ja, da moški misli da si je ženska sama kriva, ker je bila z njim, pa tudi zanositev, ker čisto vse ženske pa kontracepcije ne marajo in je ne jemljejo. Je potem tako da moški, ki noče uporabljati kondoma prelaga odgovornost za kontracepcijo na žensko in če gre kaj narobe si je ženska sama kriva, ker za svojo kontracepcijo ni ona poskrbela? Bi nekateri imeli željo, d enska uporabai kondom, ker si mislijo da moški kondom je zanjo, na njeno željo, ne njegovo on se ne bo okužil z boleznijo, zato ga ne potrebuje, ženska ga, in potem moški s tem, da je ona zanosila noče nič imeti, (moški pač ni hotel kondoma uporabiti) ali pa si je sama kriva, ker sta uporabila kondom, ampak kondoma ni znala uporabiti ali pa sta brez, ker ga ženska ni znala uporabiti in je potem ona kriva, ker kondomov ona ne zna uporabljati in pravzaprav ženska kondom potrebuje, da sebe pred nosečnostjo in boleznimi zaščiti?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kondomi

Uredništvo » 21 Dec 2019 09:31

Odgovor svetovalke
__________________

Lepo pozdravljena.

Nekatere fante to zanima, druge pa ne, če želiš bolj točen odgovor, pa je najbolje, da vprašaš svoje prijatelje, oni ti bodo znali najbolje povedati o svojih izkušnjah in radovednosti.

Pri spolnem odnosu sta tako fant kot dekle odgovorna, da poskrbita za kontracepcijo. Lahko se dogovorita, da je kondom dovolj, za kar potem načeloma poskrbi fant, lahko da ima dekle tabletke in za to poskrbi ona. Vse je odvisno od dogovora in seveda zaupanja, odsvetujem spolnost z nekom, ki bo odgovornost preložil na koga drugega. Če dekle ni vešča uporabe kondoma, lahko fantu to pove in tako on poskrbi za pravilno uporabo, kot že rečeno, to je načeloma odgovornost fantov, lahko pa jih kupi eden ali drugi. Tisti, ki je bolj izkušen, mora poskrbeti, da je vse tako kot mora biti. Se pa tudi pri tem lahko zgodi, da kondom zdrsne dol in pride do težav. Najslabše je takrat iskati krivca, potrebno se je namreč pogovoriti in poiskati rešitev.

Oba spola se lahko okužita s spolnimi boleznimi, tako da sta za to oba odgovorna, prav tako sta oba odgovorna, če se kondom ne uporabi. Odsvetujem spolnost, če fant ne želi uporabe kondoma, če dekle kljub temu privoli v spolnost, je to na njeno odgovornost, razen če je bila v to prisiljena, kar pa pomeni spolno zlorabo.

Oba potrebujeta kondom, če se želita zaščititi pred boleznimi. Tabletke so primerne le takrat, ko sta že v zvezi in vesta, da noben nima spolno prenosljivih boleznih. Tabletke preprečujejo nosečnost, ne bolezni, tako da je tudi to stvar dogovora, da se v primeru, da gre kaj narobe, krivca ne išče pri nasprotnem spolu.

Tako, sedaj pa mislim, da smo ti na to temo že veliko svetovali, in bomo ta prostor posvetili še komu drugemu, ki potrebuje pomoč.

Vse dobro še naprej. Srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Mkm

Re: Kondomi

ObjavaNapisal Mkm » 29 Jan 2020 08:17

Znanost je posvetila več razvijanju ženske kontracepcije kot moške, zato se odgovornost za kontracepcijo v družbi pogosto na ženske prenaša, da so one odgovorne, da poskrbijo da uporabijo žensko obliko kontracepcije, čeprav se kao govori, da sta za to oba odgovorna. Nekateri moški baje ženske ne vprašajo po tem ali uporablja žensko kontracepcijo, in domnevajo da ženske itak že od prej, preden sta se spoznala, jo uporabljajo, o moški se niti ne pogovarjata (ali pa moški žensko prepričuje, da kondoma ne rabita). Ali pa da če se kondom ne uporabi pravilno, in pride do zanositve bi družba rekla, da je za zanositev odgovorna ženska, moški je kondom vendarle uporabil, čeprav nepravilno. in če pride do zanositve je potem ženska tista kriva za to, ker ni poskrbela da uporabi žensko kontracepcijo, moški pri zanositvi nima odgovornosti tukaj bi rekla družba? Čeprav se govori, da kao ni tako in prav bi bilo, da ni tako?