Alko, trava, čiki

Vprašanja na tosemjaz.net.
kkk420

Alko, trava, čiki

ObjavaNapisal kkk420 » 10 Dec 2019 22:38

Hej
zanima me kaj je slabše za moje zdravje, cigareti, trava ali alkohol? Kako dolgo po zaužitju se lahko poznajo?
lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Alko, trava, čiki

Uredništvo » 11 Dec 2019 13:20

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljen/a,

vse naštete substance so slabe za tvoje telo in za tvojo psihično počutje. In prav vse imajo dolgoročne slabe posledice, ki se odražajo v našem slabšem zdravstvenem, kognitivnem ter tudi psihičnem stanju. Kanabis je v našem telesu prisoten v urinu nekje od 3 dni pa vse do enega meseca, v krvi pa od treh dni pa tudi do 3 tednov če ga uživamo zelo pogosto. Alkohol pa v krvi ostane 12 ur, v urinu pa vse do 24 ur. Cigaretni dim pa počasi uničuje naša pljuča, kar lahko vodi do razvoja pljučnega raka.
Dolgotrajno uživanje alkohola ali kanabisa močno vpliva na naše psihofizične sposobnosti. Slabša se pozornost, slabša se spomin, razpoloženje bolj niha, ljudje so bolj razdražljivi in imajo lahko velike težave v medosebnih odnosih.

Mnogo je negativnih posledic, sploh dolgoročnih, ki se jih mladi premalo zavedajo. Verjemi mi, delam v Centru za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog in vsak dan slišim zgodbe uporabnikov, ki so kot mladi malo eksperimentirali z različnimi drogami, nato pa pristali na centru čez nekaj let. Tudi mnogo osebnostnih motenj izvira prav iz uživanja psihoaktivnih substanc, kar je tudi izjemno pomemben podatek. Nihče od nas ne pozna našega telesa do potankosti, kaj šele naših možganov. Zato nam lahko že manjša količina teh snovi povzroči v telesu in možganih velik kaos, ki ima lahko nepovratne posledice.

Vsekakor svetujem, da se vsem psihoaktivnim substancam čim bolj izogibaš, če si želiš čim lepšo in zdravo prihodnost.

Lep pozdrav,
Tina Rzeničnik Uršič, mag. psihologije