Vprasanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jaz00

Vprasanje

ObjavaNapisal Jaz00 » 09 Dec 2019 21:31

Pozdravljeni,
moj psiholog me je zaradi tezav s spanjem in depresije napotil k pedopsihiatru.
Zanima me kaj to pomeni? Omenil je tablete za spanje.
otroški

Re: Vprasanje

ObjavaNapisal otroški » 10 Dec 2019 12:09

Predpona pedo- (ali peda-) izvira iz starogrške besede za otroka in torej označuje nekoga ali nekaj, ki se tako ali drugače ukvarja z otroci (npr. pedagog, pedofil itd.). Pedopsihiater je torej psihiater, ki se je specializiral za delo z otroci, kaj konkretnejšega pa bo znal povedati kdo, ki je iz foha.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Vprasanje

Uredništvo » 10 Dec 2019 14:38

Odgovor svetovalke
________________

Psiholog po izobrazbi ni zdravnik, zato je prav, da v primeru bolezenskih znakov (depresija, motnje spanja?) klienta napoti k zdravniku, strokovnjaku za duševno zdravje otrok in mladostnikov.
Ni pa nujno, da se bo pedopsihiater odločil za tablete.

Lep pozdrav,
Nadja Hriberšek, dr.med.,
specialistka pedopsihiatrije
Mkm

Re: Vprasanje

ObjavaNapisal Mkm » 10 Dec 2019 17:17

Kdaj se zdravnik odloči za napotitev psihologu in v katerih primerih (pedo)psihiatru? Piše, da je (pedo)psihiater za razvojno hujše ogrožene otroke in najstnike, kar zveni grozno. Je za psihiatra potem, če je res grozno, v katerih primerih to? Za psihologa pa kdaj, motnje spanja, vedenjsko-kognitivno terapijo in to tudi? Psiholog je za vedenjske težave, psihiater za medicinsko-duševne težave?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Vprasanje

Uredništvo » 11 Dec 2019 12:23

Odgovor svetovalca
________________

Pozdravljen,

jasne meje, kdaj se napoti k enemu, kdaj k drugemu, kdaj pa k obema ni. Zagotovo se napoti k pedopsihiatru takrat, ko se oceni, da bo bolnik rabil farmakološko zdravljenje (tablete) in pa obvezno tudi takrat, ko je stanje precej slabo in je nujno ukrepanje.

Če hodi nekdo k psihiatru pa to ne pomeni, da je njegovo stanje slabše od tistega, ki hodi k psihologu. Dostikrat se odločamo tudi glede na dosegljivost posameznega specialista. V splošnem je pa tak tako, kot si napisal.

Upam, da odgovor kaj pomaga.

Bodi dobro,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine