Question

Vprašanja na tosemjaz.net.
Quuest

Question

ObjavaNapisal Quuest » 06 Dec 2019 07:38

Zdravo. Tega ne objavite javno.
Moja prababica ...

/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Question

Uredništvo » 09 Dec 2019 12:44

Odgovor svetovalke
________________

Drago dekle!

Pogosto so prisotna mnenja, češ da so ljubezenske zveze med sorodniki nesprejemljive in prepovedane. To pa velja le za določena ožja sorodstvena razmerja. Vprašanje zveze med sorodniki ureja Družinski zakonik, med drugim tudi zaradi večje možnosti prizadetosti otrok v zvezah v ožjem krvnem sorodstvu.

Družinski zakonik, v celoti se uporablja od 15. aprila 2019 dalje, med pogoji za veljavnost zakonske zveze navaja določila glede obstoja in spregleda sorodstvenega razmerja v 27. členu, kjer sta za tvoje vprašanje pomembna prvi in tretji odstavek:
(1) Zakonske zveze ne morejo skleniti med seboj sorodniki v ravni črti, niti sorodniki v stranski črti do vštetega četrtega kolena.
(3) Sodišče lahko zaradi utemeljenih razlogov dovoli sklenitev zakonske zveze med otroki bratov in sester ter med otroki polbratov in polsester.

Vendar so tudi v teh primerih iz prvega odstavka tega člena, ko med sorodniki ni dovoljena sklenitev zakonske zveze, v določenih primerih možne izjeme. Tretji odstavek tega člena določa, da lahko sodišče zaradi utemeljenih razlogov dovoli sklenitev zakonske zveze med otroki bratov in sester ter med otroki polbratov in polsester. Enako določilo je imel prejšnji Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, le da je prej o tem odločal center za socialno delo, zdaj pa sodišče.

Kot vidiš je možna ljubezenska zveza med bratrancem in sestrično. Zaradi utemeljenih razlogov lahko sodišče dovoli sklenitev zakonske zveze med otroci bratov in sester ter med otroci polbratov in polsester. Za sklenitev zakonske zveze med bratranci in sestričnami v naslednjih kolenih pa tudi posebno dovoljenje ni potrebno, saj ni nobenih zakonskih zadržkov.

Prav pa je, da opozorim še na naslednje:
Ni odveč opozorilo na možnost genetskih preiskav v primeru, če bratranec in sestrična načrtujeta skupno prihodnost tudi v načrtovanju otrok. Priporočljivo je, še posebej v primeru, če se v sorodstvu katerega od takšnih partnerjev pojavljajo kakšne dedne bolezni ali prizadetosti, da opravita genetske preiskave, s katerimi se ugotavlja večjo ali manjšo verjetnost možnih težav pri otrocih v takšni zvezi.

Vidiš lahko torej, da sorodstveno razmerje bratranec/sestrična samo po sebi ni nikakršen zadržek glede tvoje zaljubljenosti v bratranca. V primeru vajine čustvene zveze in načrtovanja življenjske skupnosti pa se bosta morala soočiti z morebitnimi predsodki glede takšne zveze v vajini ožji okolici, predvsem pri vajinih starših.

Brane But, univ. dipl. psiholog
Quuest

Re: Question

ObjavaNapisal Quuest » 26 Feb 2020 09:01

Onadva sta bila par in bi se komot lahko poročila, ker sta bila bratranec in sestrična v 2. kolenu, pa se jima starši vseeno niso dovolili poročiti, ker so mislili, da je to vseeno preblizu sorodstvo za imeti skupne otroke in to. Zakaj imajo pa pogosto starši stališče, da zveza in seks sta ok, poroka in otroci ne, ker za se poročiti, to ni primerna oseba in je na svetu še veliko bolj primernih oseb za resno ljubezen?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Question

Uredništvo » 03 Mar 2020 08:40

Odgovor svetovalca
___________________

Drago dekle!

Še vedno te mučijo predsodki mnogih staršev, ki nasprotujejo poroki med bratranci in sestričnami. V odgovoru na tvoje vprašanje v začetku decembra sem ti podrobno obrazložil, da gre pri tem dejansko za predsodke, ki pa nimajo prave osnove. Zakon celo dovoljuje poroko med otroki bratov in sester ter otroki polbratov in polsester, saj lahko sodišče dovoli takšno poroko iz utemeljenih razlogov. Za poroko med bratrancem in sestrično v naslednjih kolenih pa ni nikakršnih zakonskih zadržkov.

Dvomim, da je pogosto prepričanje staršev, da je zveza in seks med bratrancem in sestrično v redu, ne pa poroka in otroci. Menim, da so bolj redki starši, ki tako mislijo. Običajno starši v primeru, ko nasprotujejo poroki, nasprotujejo tudi kakršni koli zvezi, še posebej pa seksu med fantom in dekletom.

Brane But, univ. dipl. psiholog
Quuest

Re: Question

ObjavaNapisal Quuest » 04 Mar 2020 11:40

Tega ne objavite javno.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Question

Uredništvo » 13 Mar 2020 14:15

Odgovor svetovalca
____________________

Drago dekle!

Dvakrat sem ti že navajal svoje stališče o napisanem, tudi sedaj sprašuješ enako. Pojasnil sem ti, da ni nikakršnih zadržkov za zakonsko zvezo med bratrancem in sestrično v bolj oddaljenih kolenih, saj lahko sodišče iz utemeljenih razlogov celo dovoli sklenitev zakonske zveze med otroki bratov in sester ter polbratov in polsester. Napisal pa sem ti tudi že svoje stališče o pojmovanju staršev, o katerem pišeš. Na tvoje ponovno pisanje pravzaprav nimam kaj dodati.

Zaradi takšnega stališča, kot ga imajo tvoji starši, jih seveda ne moreš kar tako poslati v tri krasne. Lahko jim pa pokažeš moje odgovore na tvoja vprašanja in se skušaš z njimi v miru pogovoriti, saj je njihovo pojmovanje te zadeve dejansko zgrešeno.

Brane But, univ. dipl. psiholog
Quuest

Re: Question

ObjavaNapisal Quuest » 13 Mar 2020 15:38

Je mogoče takšno stališče v bistvu ne povezano toliko s sorodstvom ampak bolj s takšnim stališčem kot ga vem da imajo zelo pogosto starši češ, ja odobravam, lahko spiš z njim/njo, vendar pa on/ona ne bo bila tvoja partnerka/partner, tega pa ne odobravam, zaradi ker mi ta fant/punca ni všeč (po karakterju, njeni starši in njihova vzgoja mi ni všeč, itd) in zato si za partnerja/partnerko išči koga drugega? In da to vcepijo otrokom v glavo in da tudi otroci želijo tako razmišljati. Ali pa otroci sami brez staršev tako razmišljajo. Je to kao pravilno ali napačno razmišljanje, vem namreč da je zelo pogosto.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Question

Uredništvo » 16 Mar 2020 12:33

Pozdravljena Quuest,

na tvoja vprašanja je svetovalec že nekajkrat odgovoril. Vsa dodatna razmišljanja in debate glede te teme pa so namenjena razmišljanju vrstnikov, ki jih spodbujamo, da s tabo podelijo svoja mnenja in poglede.

Lep pozdrav iz uredništva.
Quuest

Re: Question

ObjavaNapisal Quuest » 16 Mar 2020 13:54

Rada bi zelo rada tudi odgovor svetovalca, ker se vrprašanje razlikuje od prejšnjega mimogrede.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Question

Uredništvo » 20 Mar 2020 14:52

Odgovor svetovalca
_________________

Drago dekle!

Ne vem, na osnovi česa zaključuješ, da je pogosto stališče staršev, po tvoje pa celo tudi otrok, da je seks dovoljen s partnerjem, ki staršem ni všeč, nasprotujejo pa oblikovanju življenjske zveze s takšnim partnerjem. Pri tem pa sprašuješ, ali je takšno pojmovanje pravilno ali ne.

Po mojem mnenju je takšno pojmovanje popolnoma zgrešeno, rekel bi celo, da je precej neobičajno. Menim, da so zelo redki starši, ki bi sprejemali, celo podpirali, da ima njihov otrok spolne odnose z nekom, s katerim njihov otrok ne bi smel oblikovati življenjske zveze in bi to celo onemogočili. Starši bi praviloma tudi spolnim odnosom nasprotovali v takšnih primerih.

Brane But, univ. dipl. psiholog