Osredotočanje name

Vprašanja na tosemjaz.net.
goforit

Osredotočanje name

ObjavaNapisal goforit » 01 Dec 2019 23:11

Živijo! Stara sem 18 in šla sem skozi težek razhod s fantom že dolgo časa nazaj. V zadnjem mesecu mi tudi ful vsi fantje pišejo in se zanimajo zame. Ker pa sem zadnji letnik se bi rada osredotočila na šolo. Tudi pripravljena nisem na novo razmerje. Zanima me kako naj se osredotočim na sebe in šolo ter ne razmišljam o fantih in o vsakem ki me lepo pogleda in se mi nasmeji. Zanima me tudi kaj naj naredim da mi v družbi fantov ne bo nerodno.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Osredotočanje name

Uredništvo » 07 Dec 2019 21:45

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

praviš da bi se rada osredotočila na šolo ne veš pa kako to doseči, saj ti misli uhajajo k fantom.

Stara si 18 let in popolnoma normalno je, da razmišljaš o fantih. Pravzaprav bi bilo zelo težko doseči, da o fantih ne bi razmišljala saj je to del obdobja. In manj kot želimo o nečem razmišljati, večkrat se nam prikrade v misli in učinek je prav nasproten. Nič ni narobe s tem, če se občasno s kom spogleduješ in kdaj na nekoga pomisliš. Pomembno je le, da si pozorna na učenje ko je čas za učenje. Da si takrat z mislimi pri stvari. Ko pa imaš prosti čas ali odmor pa pusti naj misli gredo kamor želijo, sprosti se.

Če si ne želiš novega razmerja je pomembno tudi, da ne gledaš na fante kot na potencialnega novega fanta. Fantje 'pač' so okrog tebe, z njimi se družiš in po želji spogleduješ. Naj te njihov pogled ne omami, zavedaj se da gre samo za druženje, ki je zabavno, ne padi pod njihov vpliv, kjer nimaš več kontrole nad seboj in kjer se posledično misli o fantih vrtijo v krogu. S tem ko se zavedaš, da je druženje s fanti normalno, da se čutiš kot oseba ki je del družbe in čutiš da imaš vpliv na družbo (torej da se drugi odzivajo, ko spregovoriš), s tem ko se počutiš močno in ne šibko, kjer lahko hitro padeš pod vpliv drugega (npr. fant te pogleda in že ga kuješ v zvezde) in seveda da si tisto kar si, brez pretvarjanja, samozavestna in sijoča, takrat ti bo vedno manj nerodno. Tudi fantje so samo ljudje in tudi njim je nerodno. Spomni se na to in ti bo lažje.

Kako se osredotočiti na sebe? Daj čas sami sebi. Preživi tisti SVOJ čas tako kot si želiš, pod odejo ob dobrem filmu; branje dobre knjige; občasno razmišljanje o poteku tvojega življenja; razmišljanje o tvojih željah, ciljih; druženje s prijateljico; se zahvaliti za vse dobre stvari ki si jih deležna; itd. Torej razmišljaj o sebi in počni stvari, ki jih imaš rada, ki te veselijo. Druži se sama s seboj.

Želim ti vse dobro!
Urška Koštomaj, mag. psihologije