Problem ;(

Vprašanja na tosemjaz.net.
Majčiii

Problem ;(

ObjavaNapisal Majčiii » 25 Nov 2019 21:49

Živjo! Imam en problem. Moja mami je skupaj z moškim, ki ima dva sina. En je mlajši, drug pa moje starosti. No, s tadrugim sva se ful poštekala in si bla ušeč..zato sva okol 3 mesce bila tut skupi (poljubljala sva se, jst sem mu ga celo pofafala, on pa meni... -sem bila ful premlada za to? On me ni silu, sama sem tko hotela in nardila po občutku, zdej pa obžalujem mal). Sva se zmenila, da ko bova sla narazen, da bova ostala dobra prijatla. Od začetka je bilo vse ok in sva se ful pogovarjala, potem pa si je našu punco. Od takrat se ne pogovarjava skor nč in mi je ful hudo ker mi je bilo všeč, ko sva se po ful časa pogovarjala. Mislim, da mu celo malo zavidam. Kaj naj naredim, da bova spet v “normalnih” odnosih? Mislite da sem jas kaj naredila narobe? Se preveč vrtim okrog njega? Naj zbrišem iz spomina vse trenutke, ko me je nasmejal, spravil v boljšo voljo itd ker ima zdej punco? Mu sploh kaj pomenim? ...je možno da sem še vedno zaljubljena?
Hvala vnaprej, Maja
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Problem ;(

Uredništvo » 02 Dec 2019 23:56

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena, »Majčiii«,

vesela sem, da si se s svojo stisko in vprašanji, ki se v njej porajajo, obrnila name. Za začetek bi rada preverila, če prav razumem tvoj zapis. Tvoja stiska je povezana z enim od sinov, ki jih ima iz prejšnje zveze nov partner tvoje mame. Namreč z njim si se ujela, povezala in nekaj časa sta bila celo skupaj. Nato sta se razšla in vajin prijateljski odnos je sprva dobro potekal, nato pa se je to s prihodom novega dekleta v njegovo življenje spremenilo. Predvsem pogrešaš pogovor z njim in želiš si, da bi bil vajin prijateljski odnos spet takšen, kot je bil nekaj časa nazaj. Sprašuješ se, če si storila kaj narobe in ali neprestane misli o njem pomenijo, da do njega še vedno gojiš čustva. Imam prav?

Kot si sama napisala, ti je bil ta fant zelo blizu in ti še vedno je. Vajin odnos je postopoma iz prijateljskega prerasel v nekaj več, nato pa se je ponovno vrnil na raven prijateljstva. S tem, da zdaj ta vajin odnos drugačen, ko je bil na samem začetku, saj se ne pogovarjata več, v njegovo življenje pa je stopilo novo dekle. Lahko razumem, da ti je težko, saj imaš občutek, da si izgubila zaupnika in da ti ga je prevzela druga oseba, zaradi česar občutiš ljubosumje, čeprav verjamem, da mu privoščiš vse najboljše.

Glede ocenjevanja, ali sta se prezgodaj spustila v preizkušnje spolnega življenja, je težko soditi. Nekateri s tem pričnejo prej, drugi kasneje, ključnega pomena pa je, da v takšne odnose stopamo iskreno, s čustvi in ne zgolj iz želje po zadovoljitvi potrebe. Pomembno je, da v to stopamo prostovoljno in da je to želja obeh ter da se pri tem oba zavedata, kako pomembna so na tem mestu čustva in njihova prisotnost, a da sta na področju spolnega življenja vseeno previdna. Pri tem imam v mislih predvsem pomembnost zaščite pri spolnih odnosih. Najverjetneje je tvoje sedanje obžalovanje povezano tudi s tem, da se vajina zveza ni obnesla, glede na to, da si v vajino početje privolila ter si si tega želela.

Ker sta se ves čas toliko pogovarjala in si zaupala, bi bilo dobro, da se s tem fantom pogovoriš tudi o tem, kako sedaj vidiš vajin odnos in kako se ob tem počutiš. Pojasni mu, da te žalosti, ker vajin prijateljski odnos ni več takšen, kot je bil in da si želiš, ne glede na to, da se vajina veza ni obnesla, da pa vseeno negujeta to prijateljstvo; da se z njim želiš pogovarjati, mu zaupati, da želiš biti z njim v »normalnih« odnosih, kot praviš sama. Da bi ti to veliko pomenilo.

In glede na to, da toliko razmišljaš o njem, se sprašuješ, če si kaj storila narobe in pogrešaš vajin odnos, je mogoče, da do njega še vedno gojiš nekaj več kot le prijateljstvo. S tem ni nič narobe, saj se naša čustva, če so globoka in iskrena, ne morejo kar tako ohladiti in to zahteva svoj čas. Prav in pomembno je, da se svojih čustev zavedamo, prav tako pa tudi situacije, v kateri smo. To ne pomeni, da moraš iz spomina izbrisati vse lepe trenutke, ki sta jih skupaj doživela, prav pa je, da se zavedaš in se vprašaš, ali res v njem želiš imeti prijatelja ali partnerja. Verjamem, da mu še vedno veliko pomeniš, a verjetno nate gleda kot na prijateljico, glede na to, da je v zvezi z drugim dekletom. Morda ima tudi sam težave in ne ve, kako po tem vajinem neuspelem ljubezenskem odnosu ponovno stopiti v stik s teboj zgolj kot prijatelj, česar si želiš tudi sama. Zato je prav pogovor tisti, ki vama je verjetno, glede na tvoj zapis, že velikokrat pomagal, vaju združil in verjamem, da vaju bo kot prijatelja ponovno pripeljal skupaj.

Zato le pogumno!

Vse dobro ti želim in te lepo pozdravljam,
Anja Knez, mag. psihologije