Prijateljstvo ali ljebezen

Vprašanja na tosemjaz.net.
Nekdopac72
Objave: 3
Pridružen: 16 Nov 2019 15:44

Prijateljstvo ali ljebezen

ObjavaNapisal Nekdopac72 » 20 Nov 2019 19:27

Hej!
Imam nekaj vprašanj.
Imam najboljšega prijatelja in zelo veliko ljudi misli da je kakšna iskrica med nama in da mutiva, ampak kolikor jaz vem on ni vame(vsaj tako mi govori) in tudi jaz nisem v njega, v bistvu noben izmed naju ni v nobenega. Midva si samo ful zaupava in to. Ali mislite, da je vseeno kakšna iskrica med nama? Ali sva samo bff, kot midva trdiva?
Naslednje vprašanje: igram na harmoniko in en dan smo imeli skupinske vaje in zdelo se mi je kot da me en fant gleda. Ali to pomeni da je vame ali ne? Tega sama nikoli ne bom ugotovila, ker je on še kar sramežljiv.
Še zadnje vprašanje: z enim fantom igrava isto pesem in vedno ko sva igrala, sva se zmotila istočasno. Ali mislite da je kaj "kemije" med nama?
Upam, da mi boste odgovorili.
Lp.
Radovedna😂🤣🤔
Kayleigh

Re: Prijateljstvo ali ljebezen

ObjavaNapisal Kayleigh » 21 Nov 2019 22:20

Hej :) nisem svetovalka ampak vseeno.

1. Če vidva trdita, da nimata nič, ne čutita drug do drugega ničesar potem gre za prijateljstvo. Vseeno je, kaj pravijo drugi, če vidva tega pač ne čutita. Iskrica definitvno je, vendar mislim, da samo prijateljska. Če pa bi rada vedela več pa ga preprosto vprašaj - to bo še najboljše.

2. Če te fant gleda ali opazi še ne pomeni, da je “vate”. Človek se zaljubi, ko osebo spozna.

3. To je bilo zgolj naključje.

Ne dajaj si preveč lažnih upanj, da ne boš na koncu razočarana. :)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prijateljstvo ali ljebezen

Uredništvo » 22 Nov 2019 10:58

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena, Nekdopac72!

Najprej hvala, da si se s svojimi vprašanji obrnila na nas. Vidim, da imaš kar nekaj zadev za razmisliti in odgovoriti o prijateljstvu ali ljubezni. Če najprej povzamem tvoja vprašanja, praviš, da imaš najboljšega prijatelja in za vaju drugi mislijo, da sta zaljubljena, ampak vidva sta zelo dobra prijatelja, ki si zaupata in praviš, da nista zaljubljena drug v drugega. Zanima te, če je vseeno med vama prisotna iskrica ali sta res samo najboljša prijatelja. Zanima te še za drugega fanta, s katerim sta imela skupne vaje harmonike, če je zaljubljen vate, ker te je gledal, a praviš, da je kar sramežljiv. Obstaja pa še tretji fant, s katerim sta se ob igranju iste pesmi zmotila istočasno in te zanima, če je med vama prisotna določena kemija.

Napisala si, da imaš najboljšega prijatelja, s katerim si zelo zaupata in verjetno skupaj preživljata veliko časa, se pogovarjata. Ob tem pa drugi ljudje mislijo, da je med vama nekaj več kot le prijateljstvo. Ne poznam vaju osebno, da bi lahko z gotovostjo trdila, če gre le za prijateljstvo ali pa že za čustva zaljubljenosti. Je pa velikokrat tako, da iz dobrega prijateljskega odnosa lahko nastane odnos naklonjenosti ter zaljubljenosti, če sta si dva res blizu, si zaupata, si lahko s časom postajata naklonjena ter se zaljubita. Če sta vidva že zelo dolgo najboljša prijatelja, preživljata veliko časa drug z drugim, si zaupata in sta drug drugemu naklonjena, si lahko postaneta tudi všeč na ta način. Takrat lahko začnemo omenjati iskrico, kemijo, metuljčke, kar velikokrat slišiš verjetno tudi ti v vsakdanjem pogovoru. Ne vem, kako čutiš ti glede njega, ali ga imaš res za najboljšega prijatelja ali pa ob tem čutiš še kaj drugega. Prav tako ne vem, kakšna so njegova čustva do tebe, da bi ti lahko na tem mestu dala enoznačni odgovor. Mislim, da takšne znake v vajinem odnosu lahko najbolj opaziš ravno ti, torej ali ti izkazuje kakšno posebno naklonjenost, ki je drugim ne, ali je res vse na prijateljski ravni (in ti ob tem govori mogoče o katerih drugih puncah, ki so mu všeč), ali ti gledaš nanj le kot na prijatelja ali pa gojiš še druga čustva in si želiš več. To so vprašanja, o katerih lahko razmisliš in vidiš, kaj bo prinesel vajin odnos, s kakšnimi željami in motivi si želita ali dobrega prijateljskega odnosa ali odnosa naklonjenosti, zaljubljenosti. Lahko je tako, da sta sedaj res najboljša prijatelja, kar bo lahko vodilo do zaljubljenosti ter ljubezni, lahko pa bosta ostala najboljša prijatelja še naprej in bo ta odnos trajnejši in zaupnejši kot bi bil ljubezenski. Vprašanje tukaj je, kaj si kateri izmed vaju želi, s kakšnimi nameni je torej v odnosu. Ravno zaradi tega sta iskrena komunikacija in poslušanje tako ključnega pomena v vsakem odnosu, saj šele takrat izvemo, kakšne so želje drugega, kaj drugemu ne odgovarja, kako deluje in kaj potrebuje, kako se odnos razvija.

Glede ostalih dveh fantov in tvojega vprašanja o tem, če bi bil drugi zaljubljen vate ter če bi bilo kaj kemije med vama s tretjim, bi odgovorila na podoben način kot zgoraj. Da te fant gleda, lahko kaže, da si mu všeč, zanimiva ter da mogoče ne upa pristopiti do tebe ter ti to povedati, ker je sramežljiv in zadržan, lahko pa je to čisto na prijateljski ravni in bi torej rad s tabo vzpostavil prijateljski odnos. Spet ti ne morem z gotovostjo trditi enega ali drugega, saj je odvisno od tega, kakšna je situacija s fantom bila in kakšen odnos si želi. Prav tako bi za tretjega fanta povedala podobno, saj sta se lahko istočasno zmotila čisto slučajno ali pa je en to naredil zanalašč, da bi mogoče vzpostavil stik z drugim, ker ga drugače ne upa. Mislim, da odgovor najbolj poznaš sama.

Omenjala si torej tri različne fante ter spraševala, če si jim mogoče všeč oziroma če so kakšne iskrice, kemija. Mene pa zanima najbolj, kaj ti čutiš do katerega izmed njih? Ali če do njih čutiš le prijateljska čustva ali kaj več? Kakšne so tvoje želje glede teh odnosov, torej v katero smer želiš, da se določen odnos razvija? Ali je tvoj najboljši prijatelj res najboljši prijatelj ali si ti želiš kaj več? Kako vidiš vajin odnos v prihodnosti? Kaj se dogaja z ostalima dvema fantoma, ti je kateri izmed njiju všeč ali bi si želela biti prijateljica s katerim izmed njiju? Spodbudila bi te, da razmisliš o tem, kakšne so tvoje želje, tvoja čustva, misli, kaj torej ti iščeš v vseh teh odnosih. Potem boš lahko bolje razumela, kakšne vrste odnose trenutno iščeš, če so to dobri prijateljski odnosi z druženjem, pogovarjanjem ali pa kaj drugega. Upam, da ti bo ta odgovor pomagal pri razmišljanju o sebi ter o odnosih.

Želim ti veliko dobrih odnosov in da boš tudi sebe lahko boljše spoznavala,

Urška Meolic Kotnik, mag. psih.
Nekdopac72
Objave: 3
Pridružen: 16 Nov 2019 15:44

Re: Prijateljstvo ali ljubezen

ObjavaNapisal Nekdopac72 » 05 Dec 2019 20:43

Hvala za odgovor. Do mojega najboljšega prijatelja ne čutim nič več kot prijateljstvo, zelo ga imam rada, kot prijatelja seveda in to je to. V tega drugega sem pa bila zaljubljena 4 leta in zdaj ne vem, če sem še vedno ali ne in me zanima kaj čuti on do mene, ker se je v teh 4 letih najin odnos spreminjal. Na začetku sva bila ful dobra prijatelja, je bil prijazen do mene in zabave, potem pa je postal nesramen in ja... Zdaj pa je postal spet prijazen. Spet me je začel pozdravljati un zato me zanima, kaj čuti on do mene?
Do unega tretjega pa ne čutim nič, samo me je zanimalo.
P. S. Malo preveč sem radovedna.
P. S. S. Hvala za odgovor in upam da mi spet odgovorite.
Lp
Radovedna 🤔🤣😂
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prijateljstvo ali ljebezen

Uredništvo » 09 Dec 2019 08:16

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena, Nekdopac72!

Hvala, da si se ponovno oglasila in sporočila, kaj se dogaja pri tebi. Vedno je lepo videti, da naši odgovori pomagajo in da se z veseljem ponovno obračate na nas. Tudi meni je to v motivacijo in zadovoljstvo.

Vidim, da si razmišljala o mojih vprašanjih in da si prišla do nekaterih zaključkov. Dobro je, da si radovedna in da razmišljaš globlje, tako se namreč boljše spoznavaš in spoznavaš tudi ostale okrog sebe. Če povzamem, praviš, da si bila v drugega fanta zaljubljena štiri leta in sedaj ne veš, ali si še ali ne, zanima te pa, kaj on čuti do tebe. V začetku sta namreč bila zelo dobra prijatelja, bil je prijazen do tebe, nato pa je postal nesramen, sedaj je spet prijazen in te je začel pozdravljati. Zanimajo te njegova čustva do tebe.

Iz tvojega opisa lahko vidim, da je med vama s tem fantom že kar nekaj let prijateljstva in naklonjenosti, vmes tudi neprijaznosti z njegove strani, sedaj spet prijaznosti. Verjamem, da te je to nekoliko zmedlo, saj sama praviš, da se je vajin odnos do sedaj spremenil. Sprašuješ me, kaj sedaj čuti on do tebe. Na tem mestu te bom verjetno morala razočarati, saj ti črno-belega odgovora ne morem dati, v smislu, da nekaj čuti ali pa da ne čuti nič drugače. Največ je tu na tebi, kako boš poizvedela, kakšna so njegova čustva do tebe in raziskala še pri sebi, če si še vedno zaljubljena vanj ali ne.

Podobno, kot sem ti odgovorila nazadnje, lahko sedaj razmisliš tudi o tem, kako poizvedeti več od njega. Spodbujam te h komunikaciji z njim, in sicer da ga povprašaš več o tem, kaj se je dogajalo in kaj se še dogaja pri njem. Lahko ga povprašaš, zakaj se je vajin odnos tako spremenil, kaj ga je napeljalo k temu, da je bil nesramen do tebe, v kako smer si želi, da gre vajin odnos, ali bi se rad več družil in pogovarjal s tabo. Vsekakor ni potrebno vseh teh vprašanj postaviti kar takoj, temveč so ti lahko izhodišče za tvoja lastna vprašanja, ki bodo najbolj primerna v situaciji. Najprej je najbrž dobro, da se začneta spet bolj družiti, pogovarjati, si zaupati in potem čez čas lahko načneš taka vprašanja.

Želela bi te opogumiti, da začneš z majhnimi koraki, ga mogoče povabiš na pijačo ali v kino, da preživljata čas skupaj tudi izven šole, preko tega pa lahko začneš tudi razne pogovore in čez čas boš videla, kako se bo odzival, kakšni bodo vajini pogovori. Takrat boš tudi lahko izvedela, kaj on čuti in razmišlja. Opomnila bi te pa, da greš lepo počasi, da se počasi spoznavata in družita, saj se vama nikamor ne mudi.

Želim ti lepe decembrske dni in veliko uspešnih pogovorov,

Urška Meolic Kotnik, mag. psih.
Nekdopac72
Objave: 3
Pridružen: 16 Nov 2019 15:44

Re: Prijateljstvo ali ljebezen

ObjavaNapisal Nekdopac72 » 10 Dec 2019 17:13

Edini problem tega spoznavanja, pač vi ste rekli, da bi se bolje spoznala je, da je on moj paralerec in da bi se potem norčevali iz naju ali pa samo iz mene. Ker ni moj sošolec, ne vem kdaj naj se pogovarjam z njim in ne vem kako bi začela pogovor.
Mogoče imate kakšne predloge kako bi začela pogovor in ali je boljše, da se pogovarjava v živo, preko telefona (da si piševa) ali mogoče preko pisem ali celo kako drugače?
Hvala za vse odgovore do zdaj
Lp
Radovedna 🤔😊😂
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prijateljstvo ali ljebezen

Uredništvo » 12 Dec 2019 13:15

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena, Nekdopac72!

Vidim, da si kar razmišljala o zadnjem odgovoru in da te skrbi, kako bi začela pogovor s fantom in kdaj bi se z njim lahko pogovarjala. Kako z nekom začeti pogovor, je vedno odvisno od situacije ter posameznikov, ki v pogovoru sodelujejo. Ne vem točno, če vidva trenutno komunicirata oziroma se pogovarjata v šoli, ali kot praviš, te skrbi, da bi se norčevali iz vaju, zaradi česar si ne upaš vzpostaviti stika z njim.

Skušala ti bom napisati nekaj načinov, kako začeti pogovor. Lahko bi fanta povprašala, kako mu je v šoli, v razredu, kaj mu je v redu in kaj mu ni, kako se razumejo s sošolci, če ima mogoče pri katerem predmetu težave (tam mu mogoče lahko ponudiš pomoč), potem naprej lahko prideš na teme, ki niso povezane s šolo. To so lahko: kaj rad počne v prostem času, če mogoče trenira kakšen šport, se ukvarja s kakšnim instrumentom…, preko tega lahko namreč navežeš pogovor. S tem, ko boš pokazala zanimanje za njegove hobije, kar ga zanima, bo lahko govoril o nečem, kar ga osrečuje in pogovor bo lažje stekel. Velikokrat se ljudje najprej pogovarjajo o tem, kako so, kakšno je vreme zunaj, kaj je aktualnega (npr. zdaj pred prazniki: kje boš preživel praznike, imate kakšne posebne tradicije, kaj počnete, kakšno je njegovo mnenje o praznikih), da se vzpostavi prvi stik in premaga začetno zadrego. Potem pa glede na odgovore drugega imaš možnost za nadaljnja vprašanja, tudi on te lahko povpraša po tem in imaš priložnost povedati. Namen se je boljše spoznati in izvedeti več drug o drugem. Vsekakor pa tu ne obstaja neko točno določeno pravilo, kako začeti pogovor in kaj spraševati ter kaj ne. Vedno vse prilagajamo določeni osebi v določeni situaciji, saj takrat najbolj vidimo, v katero smer se pogovor odvija.

Glede tega, če se pogovarjati v živo, preko telefona, si pisati, pa bi rekla, da je spet odvisno od tega, kaj imata vidva raje. Če ti je lažje govoriti z drugim iz oči v oči ali rajši zapišeš povedano, je nekaj, kar ti sama najbolj veš. Mislim, da imamo danes res nešteto možnosti komuniciranja, da lahko izberemo tako, ki nam najbolj ustreza. Bi pa želela vseeno izpostaviti, da je komunikacija v živo iz oči v oči še vedno najbolj optimalna iz vidika tega, da takoj vidiš odziv sogovornika, komuniciranje se odvija sprotno in dobiš takojšnje odzive, vidiš, v katero smer gre pogovor. Medtem je pri komunikaciji preko socialnih omrežij, sms sporočil in telefonskih klicev vseeno malo drugače, saj ni nujno, da takoj dobiš odgovor, torej ni neke spontanosti in takojšnjih povratnih informacij. Učinek komunikacije v živo tako tu ni viden, saj nismo fizično prisotni zraven drugega. Mislim, da je dobro kombinirati različne načine komuniciranja, saj se tudi v življenju poslužujemo več različnih in ne komuniciramo le na en način. Če imaš možnost z njim komunicirati v živo, skušaj to čim več izkoristiti in se pogovarjati. Ko pa te možnosti nimaš, so primerne tudi druge oblike, kot so telefoniranje, pisanje sms sporočil ali pogovarjanje po socialnih omrežjih. Lahko mu napišeš tudi pismo, kot omenjaš, ampak bo tam tudi odzivni čas lahko malo daljši. Vsekakor je potrebno, da najdeš način komuniciranja, ki bo vama obema najbolj ustrezal in potem komuniciraš na takšen način.

Želim ti čim več dobre komunikacije in vse dobro,

Urška Meolic Kotnik, mag. psih.