Lejzba? Faza?

Vprašanja na tosemjaz.net.
TihiSonček3
Objave: 2
Pridružen: 20 Nov 2019 17:22

Lejzba? Faza?

ObjavaNapisal TihiSonček3 » 20 Nov 2019 17:32

Hej, sem 13 letna punca in zadnji dve leti sta zame teski in stresni. Vem da je vse to del odrascanja ampak trenutno imam res problem. Kot sem ze omenila sem punca ampak vsec so mi punce, fantje me ne zanimajo.A sem lejzba al je sam faza? Že par let oblačim moška/fantovska oblačila ker so mi bolj udobna. Noben še neve tega. Prijateljem nemorem zaupati. No povedala sem eni moji prijateljici ampk se ji zdi "ogabno" in misli da sem "bolana" pol me je blo prevec strah in sem rekla da je bil sam izziv. No ja in zadnjih par mesecov imam pogosto sanje kjer sem v zvezi s punco in se poljubljam z njo. Mislite da sem lejzba in ali da je samo fanza? Bom izrinjena iz družbe če kdo izve? Ali moram k psihjatru? Sem res bolna? Nebom morala zardi tega nikoli dobit službe?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Lejzba? Faza?

Uredništvo » 21 Nov 2019 13:38

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena!

Res je kar praviš, je del odraščanja. Ali je to faza ali pa ne, na to pa žal ne boš dobila direktnega odgovora, ker ga lahko poznaš samo ti - mogoče še ne zdaj, čez nekaj let pa definitivno. Če te fantje sploh ne zanimajo, ni rečeno, da te čez kakšno leto ali dve ne bodo. Je pa res, da se pri puncah ponavadi puberteta prej začne in tudi prej se začnete spraševati o spolni usmerjenosti kot pa fantje, vsaj v povprečju. Torej, obstaja velika verjetnost, da so tvoja ugibanja tudi pravilna. Pusti si čas, najboljši pokazatelj tvojega življenja v prihodnosti bo. Če boš tako čutila še dalj časa in ugotovila da je to to-torej, da so ti punce bolj všeč, pa bodi odkrita - v prvi vrsti sama do sebe, fino pa je, da se zaupaš še komu od bližnjih. Me žalosti, da je prijateljica tako reagirala. Pravi prijatelji nas sprejmejo takšne kot smo, ne glede na našo spolno usmerjenost. Te vabim malo k razmišljanju v tej smeri. Iz družbe ne bi smela biti izrinjena, če imaš takšno, ki te brezpogojno podpira in ima rada. Če ne, pa bo sicer izziv in težko, a si boš lahko v srednji šoli našla novo sredino, kjer boš lahko ti ti, brez mask in zamolčanih zgodb.

Če so ti fantovska oblačila bolj udobna, ni to nič takšnega, prav tako pa to ni pravi pokazatelj tvoje spolne usmerjenosti.

Zaradi tega ne potrebuješ psihiatra. Če pa te bo ta tema preveč obremenjevala v smislu oviranja v vsakodnevnem funkcioniranju in boš videla, da se tvoje razpoloženje slabša pa lahko obiščeš psihologa, kjer boš lahko povedala vse kar te skrbi in teži. Bolna nisi, definitivno ne. Tudi službo boš zagotovo našla.

Pozitivno glej v prihodnost in pusti si dovolj časa.
Čim manj stresen konec leta ti želim.
Tina Rzeničnik Uršič, mag. psihologije
Notaphase

Re: Lejzba? Faza?

ObjavaNapisal Notaphase » 21 Nov 2019 20:04

Hey!
Tudi jaz sem 13 letna lezbijka! Ne ne potrebuješ psihijatra, nisi ogabna niti ne bolana. Si navadna punca, ki jo privlačijo punce. Jaz tudi. Nič takega. Naraven pojav ko ženko privlačijo ženske. Mogoče je faza mogoče ne. Pri meni ni(sem 100 odstotno prepričana) predlagam ti da ne (zaaenkrat) poveš nikomur ki mu ne zelo zaupaš saj ta lahko pove vsem in boš imela težave. Taka je resnica tisti'vse bo vredu' nikoli ne pomaga. Ne bo vredu. Ljedje so ozkogledi in ... /del izbrisan v uredništvu/... Tudi mi smo ljudje(lezbijke, geji, biseksualci, transeksualci LGBT) tudi mi ljubimo in želimo biti ljubljeni. Smo punce ki se bomo poročile s puncami, dihamo, srce nam bije, razmišljamo enako kot vsi ostali. Imeli bomo službe in živeli v isti državi na istem planetu. Dihali bomo isti zrak kot heteroseksualci. Zato ti bom povedala kako stvari stojijo za nas 'lejzbe'
Marsikdaj v preteklosti so nas obravnavali kot bolne, 'defektne' izmečke narave, pokvarjene ljudi, preganjali so nas, ubivali... Danes ni več tako. Bi pa lahko bilo boljše. Še vedno pride do diskriminacije(primer: službo da delodajalec heteroseksualcu samo zato ker je hetero(btw hetero pomeni fant ki ljubi punce in obratno)) obravnavajo nas kot manj vredne, nas zmerjajo, pretepajo,... Ne vsi, to počnejo homofobi. Slaboumni ljudje ki so tako bili naučeni in so preneumni da bi mnenje spremenili. Če napačnim ljidem poveš da si lezbijka imaš probleme. Ne bom olepševala, nima smisla. Rada bi da veš, da neglede na to ali je faza ali ne, se lahko vedno postaviš zase in si ponosna na to kar si. Jaz se bom razkrila ko bom pripravljena. Upam da mi odgovoriš. Vprašaš me lahko karkoli... Drugače pa sem iz Nove Gorice... Če hočeš se lahko dobiva. Ne da greva na zmenek... Samo da se pogovoriva. Sicer nevem od kje si ti.. Ampak v vsakem primeru me lahko vprašaš KARKOLI preko tega profila🏳️‍🌈
-13 letna lezbijka🏳️‍🌈
TihiSonček3
Objave: 2
Pridružen: 20 Nov 2019 17:22

Re: Lejzba? Faza?

ObjavaNapisal TihiSonček3 » 07 Dec 2019 11:08

Hej. Prvo se bom zahvalila da ste si uzeli cas zame in za vse kar ste mi napisali. Te lahko samo vprasam kako in kdaj si vedla da si lejzba? In ali si komu povedala? Dobis kdaj zivčni napad ko se ljudje pogovarjajo o tej temi? (jaz ga) te je strah da bi ljudje izvedeli?
Upam da mi bos odgovorila😔💞. Mogoce bi se kdaj res lahko dobille ampk jaz zvim pri Postojni tako da za enkrat nevem.
Lp. Zmedena🤔🌈
Notaphase

Re: Lejzba? Faza?

ObjavaNapisal Notaphase » 11 Dec 2019 21:22

Hej! Da sm lezbijka sem izvedela... No ja se začela spraševati o tem približno aprila, maja (2019) pač zmeraj sm se zaljubljala v fante.... Nekako. Potem pa sem se zaljubila v prijateljico. Zelo močno(metuljčki v trebuhu, pritisk v prsnem košu....) in potem sem se zaljubila v pevko. In potem v učiteljico. In potem so me ženske začele zelo vzburjat. Zelo, zelo. In potem sem se vprašala če je faza? Pa ni. MOŠKI ME NE PRIVLAČIJO. to ne pomeni da jih ne maram, ali da ne opazim če je kakšen lep... Samo grozno mi je ker ko kam gremo s prijateljicami vedno gledamo 'lepe fante' in potem se moram delat da so mi lepi.... Pa da so mi pevci lepi... Pa za 'krinko' (da me ne 'razkrijejo') se delam da sem zaljubljena v sošolca...vem da se ti to verjetno zdi neumno 'krinka'. Ampak deluje, fantom posvetiš pozornost in ljudje mislijo da si hetero. Upam da sem odgovorila na tvoja vprašanja! ❤️ V naslednjem ODGOVORU pod tvojo objavo ti bom pustila svoj mail da si lahko vsaj piševa.... MOLIM da mi boš poslala mail....! ❤️
-notaphase❤️
Notaphase

Re: Lejzba? Faza?

ObjavaNapisal Notaphase » 11 Dec 2019 21:51

Hej!
Spet jaz! (13 letna lejzba)!
Ugotavljam da sem ti pozabila odgovoriti na par vprašanj.
-me je strah da me odkrijejo?
- ja in to zelo močno. Pač sej mam prjtle ki bi verjetno sprejeli samo.... Ja, strah me je!
-sem že komu povedala?
- ne, niti svojemu dnevniku! Enostavno strah me je.
-zdej ti bom napisala svoj anonimen EMAIL naslov in MOLILA da mi odpišeš. Sej lahko da te je strah si pisat po meilu z mano samo vseeno....
Well, moj meil naslov :
hersmellmakesmefeelinlove@gmail.com
BREZ PRESLEDKOV, VSE Z MAJHNIMI ČRKAMI.
Če maš težave s prepisovanjem je pač:
HER SMELL MAKES ME FEEL IN LOVE (njen vonj mi daje občutek da sem zaljubljena) upam da mi pišeš! (res upam, depresivna sem)
-notaphase
hersmell
Objave: 4
Pridružen: 12 Dec 2019 14:22

Re: Lejzba? Faza?

ObjavaNapisal hersmell » 12 Dec 2019 19:08

Drgače tisto je link in mi lahko pišeš že če klikneš gor.
Upam da mi pišeš!
hersmell
Objave: 4
Pridružen: 12 Dec 2019 14:22

Re: Lejzba? Faza?

ObjavaNapisal hersmell » 13 Dec 2019 13:47

Zdaj sem opazila da maila očitno ni dovoljeno objaviti.... Zakaj ne? Je ANONIMEN. Kako dragi moji pričakujete da bom kontaktirala dekle?
Drugače pa.... Za meil napiši:
HER SMELL MAKES ME FEEL IN LOVE @ GMAIL (.) COM
napiši vse z malimi črkami in brez lresledkov in oklepajov.... Upam da TEGA ne izbrišejo. B neki objavi sem namreč videla da je nekdo objavil svojo telefonsko številko, pa je bilo vse v redu. Ne razumem. Uredništvo, mi prosim lahko razložite ZAKAJ ne smem kontaktirati dekleta?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Lejzba? Faza?

Uredništvo » 16 Dec 2019 08:28

Pozdravljena "hersmell",

poslala si dve enaki sporočili, zato smo eno zgoraj izbrisali. Prva objava (ki vključuje anonimen mail) pa je ostala.

Lep pozdrav iz uredništva.