angleščina

Vprašanja na tosemjaz.net.
za-skrb-lje-na

angleščina

ObjavaNapisal za-skrb-lje-na » 12 Nov 2019 13:34

Sem dijakinja drugega letnika gimnazije. Vse moje oceno so kar dobe (3,4,5), vsi predmeti mi grejo le angleščina ne. Že v oš sem imela probleme z njo ampak je se mi je uspelo naučiti za 3/4. Zdaj ko hodim na gimnazijo so tej problemi prišli bolj do izraza razlage v šoli ne razumem, zdi se mi popolnoma raztresena, testi se mi zdijo predolgi profesorica pa govori da tako pač mora biti da nas pripravi na maturo. Ne vem več kaj naj naredim, za zadnji test sem se učila dva tedna pa sem vseeno pisala 2 in mi je motivacija, ki sem jo dobila pri učenju spet padla. Za pomoč sem prosila vse, ki znajo angleščino da bi mi pomagali pa nikoli ni bilo bolje hodila sem tudi na inštrukcije in dodatne tečaje pa se vseeno ni nič spremenilo, počasi že obupujem in se počutim kot da sem neumna. Berem tudi angleške knjige in gledam filme z angleškimi podnapisi pa vedno vse razumem, ko pa nam da besedilo na testu pa se mi zdi kot da angleščino prvič vidim. Ne znam si več pomagati skrbi me kako bo potem naprej na študijo ker vsi pravijo da je veliko strokovne literature v angleščini. Kaj naj naredim da se mi bo angleščina izboljšala? Kje naj začnem?
Hvala za odgovor
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: angleščina

Uredništvo » 16 Nov 2019 18:13

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

če te pravilno razumem, se na nas obračaš zaradi težav z angleščino. Trenutno obiskuješ gimnazijo, kjer dobivaš dobre ocene, le z angleščino imaš težave. Zdi se ti, da v šoli ne razumeš razlage, počutiš se raztreseno, tudi testi se ti zdijo težki. Težavo si že poskusila rešiti – opisuješ, da si prosila za pomoč, imela si inštrukcije, obiskovala dodatne tečaje, gledaš tudi filme z angleškimi podnapisi in bereš angleške knjige. Počutiš se nemotivirano in ne veš, kaj narediti, da se tvoja angleščina izboljša.

Pa če se na začetku osredotočiva na to, kar si že počela. Omenila si, da si že poskusila z gledanjem filmov z angleškimi podnapisi ter branjem angleških knjig. To je odličen začetek! Na tak način združuješ učenje ter zabavo in si učenje angleščine nekoliko olajšaš. Priporočam ti, da s tem nadaljuješ in tudi vztrajaš. Če boš prebrala in pogledala le par filmov oziroma knjig, ne bo velikega napredka. Za to je potreben čas. Morda k temu dodaj še aktivno poslušanje angleških pesmi z branjem njihovih besedil. Lahko si poiščeš kakšno družabno igro, ki je v angleškem jeziku, če te igre seveda veselijo, ali pa se pridruži kakšni klepetalnici, kjer se boš lahko pogovarjala v angleščini. Mogoče pa se ti je zdelo, da ni nikakršnega napredka zato, ker si si izbirala pretežke knjige ali podnapise. Morda prični z nekoliko lažjimi in, ko ne boš imela več težav s temi, se premakni na višji nivo.

Zapisala si tudi, da si že prosila za pomoč tiste, ki jim angleščina gre. Sicer ne vem s kom si se angleščino učila, ampak dobro bi bilo, da bi za pomoč prosila kakšnega sošolca oziroma sošolko, ki mu oziroma ji angleščina gre. Sošolci bodo namreč najbolje vedeli, katero snov moraš znati in kako se učiti. Seveda pa je kakršnakoli pomoč drugih dobrodošla. Morda bi lahko ponovno premislila o inštrukcijah ali vpisu na tečaje angleškega jezika. Učenje bi lahko popestrila tudi s kakšnimi dodatnimi učbeniki in delovnimi zvezki. Le-te lahko kupiš v knjigarni - načeloma niso namenjeni uporabi v šoli ampak za doma, za vajo. V njih so zanimive in zabavne vaje, ki so namenjene ponavljanju in utrjevanju snovi.

Seveda pa pri učenju tujega jezika velja, da brez vaje, ni napredka. Kar pa je najpomembneje, pa je želja. Brez želje in motivacije se boš težko naučila angleščino. Kolikor razberem iz tvojega sporočila, si nad angleščino že nekoliko obupala. Naslednjič pojdi v učenje angleščine s pozitivno naravnanostjo. Samo sebe prepričaj, da ti bo uspelo in boš zmogla – in temu tudi verjemi.

Želim ti uspešno učenje angleščine.

Lepo se imej,
Eva Hršak, mag. prof. ang. in mag. prof. ped.