Bi

Vprašanja na tosemjaz.net.
Julija 500

Bi

ObjavaNapisal Julija 500 » 11 Nov 2019 21:01

Živijo sem stara 15 let in že dobro leto se mi zdijo punce zelo privlačne. Zadnjih pare mesecev pa sem spoznala eno punco ki hodi na isto šolo kot jaz in je 4 letnik in mi je RES všeč. Ampak sem tiha oseba in ne vem kako navezati stik z njo. Sem pa tudi zaradi nje ugotovila da se biseuxual. Ali je to normalno, da sem pri tako mladih letih to ugotovila. Pač težko razložim svoja čustva in občutke do tega. To zaenkrat še noben ne ve razen moja mami. Ampak je možno da je to samo faza. Pa čeprav tretje že dobro leto in moji občutki do tega so vse močnejši in dvomim da je faza. Malo sem zmedena v tem trenutku.
Me1too

Re: Bi

ObjavaNapisal Me1too » 15 Nov 2019 21:58

Hey!
Kot prvo se mi zdi malo čudno da ti še niso odgovorili... Ti bom probala pomagat kukr vem...
Torej js mam 13 let in sm lezbijka. Pač pomoje ni samo faza ker pač js osebno 'postanem mokra' zaradi žensk. Tako sm ugotovila da ni faza. Svetujrm ti da tudi sama preveriš. Poglej kakšen lezbični pornič ali slike golih žensk in če te le-te spolno vzburjajo si na dobri poti do resnice. Če češ še kej prašat... Kar dej
Lp, human
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Bi

Uredništvo » 16 Nov 2019 12:14

Odgovor svetovalke
_________________

Draga Julija 500,

najprej naj se ti zahvalim, da si se s svojim zapisom obrnila na nas. Iz napisanega lahko razberem, da ti ni lahko. Razpeta si med pomisleki o svoji spolni usmerjenosti in močnimi čustvi. Pri tem se ti poraja vprašanje ali je pri tvojih letih to normalno in ali gre le za fazo.

Mladostništvo je obdobje spraševanja, eksperimentiranja, razburkanih čustev in občutkov. Večina mladostnikov se med odraščanjem srečuje s konfliktnimi čustvi in občutki glede privlačnosti do vrstnikov istega in nasprotnega spola. Nekateri hitreje, drugi pa počasneje izoblikujejo spolno usmerjenost, v kateri se kasneje kot odrasle osebe počutijo srečne in izpopolnjene. Zato je morda prezgodaj zagotovo opredeliti kakšne spolne usmerjenosti si. Dejstvo pa je, da posameznikova spolna orientacija ni zavestna ali prostovoljna odločitev. Je pa res, da v obdobju mladostništva nanjo delno lahko vpliva tudi okolica in družba v kateri se mladostnik nahaja.

Napisala si, da se ti zdijo punce privlačne in, da ti je ena še posebej všeč. Poskusi se ji približati, jo najprej pozdraviti, se ji nasmehniti. Nato lahko napelješ na pogovor. Pogovarjajta se o tem, kaj radi počneta, kaj so vajini interesi, hobiji, cilji za prihodnost… Če si preveč sramežljiva, jo poskusi kontaktirati preko socialnih omrežij. Tako boš videla ali imata skupne točke. Prepričana sem, da boš na takšen način kmalu ugotovila ali tudi njo privlačijo punce. V primeru, da boš čutila, da ji zaupaš in, če se ti bo zdelo prav, ji lahko zaupaš svoje občutke. Vendar nikar ne hiti, vzemi si čas, poglobi se v svoje občutke, premisli ali so čustva resnična ali gre le za fazo, kot si sama omenila.

Naj poudarim, da homoseksualnost ali biseksualnost ni nenormalen pojav in ne gre za bolezen. Najrazličnejše spolne usmerjenosti do oseb istega ali nasprotnega spola so v okviru normalnosti. Zato je popolnoma normalno, da doživljaš takšne občutke, kot si jih opisala. Pomembno je, da oba partnerja čutita enako, doživljata medsebojna čustva ljubezni in si medsebojno zaupata.

Svetujem ti, da si na svoje občutke pozorna in jih skozi čas opazuješ. Še naprej se odkrito pogovarjaj za mamo, s katero od dobrih prijateljic ali celo šolsko svetovalno delavko. Pogovor je zelo pomemben in res je dobro, da te pri tem poslušalec razume in podpira.

Prepričana sem, da boš kmalu našla svoj pravi jaz in s tem tudi svojo spolno usmerjenost.

Želim ti vse dobro,
Živa Krivec, mag. psihologije
Htro

Re: Bi

ObjavaNapisal Htro » 21 Nov 2019 20:08

Hej. Kako lahko nekdo trdi, da je biseksualec ali panseksualec, če pa v življenju ni imel nikoli homoseksualne izkušnje? Za biseksualstvo mogoče razumem, ker biseksualec pomeni, da te privlačijo osebe obeh spolov, ni nujno, da si že kdaj imel homoseksualno izkušnjo mogoče? Ampak ali ni vsaj do določene mere normalno, da žensko privlačijo druge ženske in je lahko tudi zato popolnoma heteroseksualna? Ker zame je tako, ampak se dojemam kot hetero. Za panseksualstvo pa težko verjamem, ker je v tej družbi vseeno težje najti ljudi, ki so transeksualni in podobno. Tako, da kako lahko nekdo trdi, da je panseksualec, če pa ne pozna transeksualcev in podobnih?
Kaj pa je dejansko gender fluid, ker to pomeni, kaj?
bi pa vseeno rada jaz doživela homoseksualno izkušnjo, kako se približati kakšni punci za to, ker mogoče je to vseeno nekoliko tabu?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Bi

Uredništvo » 26 Nov 2019 11:50

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena Htro.

Če na kratko povzamem napisano - Zanima te, kako lahko posameznik trdi kakšna je njegova spolna usmerjenost, če v življenju ni nikoli imel homoseksualne izkušnje. Sprašuješ se ali je normalno, da nas do neke mere privlači isti spol, vendar smo kljub temu heteroseksualni. Ob vsem tem tudi sama razmišljaš o istospolni izkušnji.

Kot sem že omenila, ste mladostniki v obdobju, ko imate ogromno vprašanj in dilem. To je obdobje eksperimentiranja in iskanja lastnega jaza. V tem času najstniki razvijate svojo identiteto na več področjih – tudi spolnem. To je obdobje preizkušanja različnih vidikov ljubezni. Včasih tudi istospolne. Za nekatere je ta pot malce lažja, drugi pa potrebujete malce več časa, da jo odkrijete. Napisala si, da ne razumeš kako lahko posameznik trdi, da je istospolno usmerjen, če še ni imel homoseksualne izkušnje. V času odraščanja se mladostniki srečujete s konfliktnimi čustvi in občutki glede privlačnosti do vrstnikov istega in nasprotnega spola. Zato ima lahko najstnik močne občutke tudi do istega spola, čeprav še ni prepričan ali so ti občutki resnični ali so le posledica iskanja svoje identitete.

Napisala si, da bi rada doživela homoseksualno izkušnjo, vendar imaš težavo s tem, kako se punci približati. Poskusi na način, ki sem ga opisala že zgoraj. Naj omenim še enkrat, da so takšni občutki popolnoma normalni. Mladostniki imate pogosto močna čustva, ki jih včasih težko ubesedite ali prepoznate. Včasih imate težave tudi kako s tako močnimi čustvi ravnati. Če ti bo uspelo, da se punci, ki ti je všeč približaš, bodi pri tem pozorna nase in na svoje občutke. Kaj se v tvojem telesu dogaja? So ti občutki podobni tistim, ki se pojavljajo, ko si v družbi simpatije moškega spola? Tako boš najlažje ugotovila, kaj te privlači.

Na koncu si napisala še, da te zanima kaj pomeni izraz "gender fluid". Po slovensko to imenujemo spolna fluidnost, pri kateri gre za osebe, ki čutijo, da se lahko njihova spolna identiteta spreminja od enega spola k drugemu. To pomeni, da ni fiksna.

Naj tudi pri tebi poudarim, da so vse spolne usmerjenosti v okviru normalnosti. Občutki zmedenosti v obdobju mladostništva so običajni in zelo pogosti. Poleg tega, da si na svoje občutke pozorna, ti svetujem, da se o njih tudi pogovarjaš. Zagotovo imaš v življenju nekoga, ki mu lahko zaupaš. Pogovor in podpora pomenita veliko.

Upam, da sem ti uspela odgovoriti na tvoja vprašanja. Če te še kaj zanima, se lahko obrneš na nas.

Vse dobro,
Živa Krivec, mag. psihologije
Htro

Re: Bi

ObjavaNapisal Htro » 28 Nov 2019 06:22

Kako lahko potem mladostniki trdijo da so lgbt, če se jim identiteta šele izoblikuje? Zasledila sem, da kao naj bi ljudje bili gender fluid, če so ženski recimo všeč kakšna moška oblačila in se kdaj obleče v moška oblačila, je to to ali ne, mislim jaz da bolj ne? Še vedno me zanima, kako se lahko trdi panseksualnost, če nekdo niti ne pozna, ni bil še v stiku s transeksualci in podobnimi?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Bi

Uredništvo » 05 Dec 2019 09:04

Odgovor svetovalke
_________________

Ponovno pozdravljena.

Kot sem že omenila, najstniki trdijo veliko stvari za katere pa še niso 100 % prepričani, saj se šele izoblikujejo ter iščejo svojo spolno identiteto in usmerjenost. Zagotovo je v tem obdobju prehitro takšne stvari z gotovostjo trditi. Pomembno je omeniti tudi, da v obdobju mladostništva na vaše odločitve in mišljenje lahko v veliki meri vpliva tudi okolica in družba v kateri se nahajate.

Pravzaprav sva do sedaj precej izčrpali to temo. #tosemjaz je spletna svetovalnica, kjer smo spletni svetovalci na voljo vsem mladim, ki se znajdejo v stiski. Za daljše razprave pa bi ti priporočala, da se obrneš na prijatelje, starše, morda tudi šolskega psihologa? Velikokrat pri tovrstnih vprašanjih pomaga že pogovor s prijateljico.

Želim ti lep decembrski četrtek,
Živa Krivec, mag. psihologije