zlomleno srce

Vprašanja na tosemjaz.net.
just broken

zlomleno srce

ObjavaNapisal just broken » 11 Nov 2019 13:19

hei
jaz mam že več kod eno leto čustva za enega fanta ....

/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: zlomleno srce

Uredništvo » 18 Nov 2019 07:53

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena, »just broken«,

vesela sem, da si se s svojo stisko, ki ti jo povzročajo čustva do omenjenega fanta, obrnila name. Če te prav razumem, si se zaljubila v nekoliko starejšega fanta od sebe, s katerim sta se nekaj časa videvala in razvijala vajin odnos, zdaj pa bi ga rada pozabila. Vendar ne veš kako in tu potrebuješ pomoč. Imam prav?

Zaljubljenost je nekaj, kar lahko s seboj prinaša zelo različna občutja. Ko se zaljubimo, radi rečemo, da »smo v rožicah« ali da »vidimo, kako kamenje cveti« - takrat je vse lepo, predstavljamo si, kako bomo s to osebo preživeli preostanek življenja, bili srečni z njo in vse se nam zdi popolno. Mnogo takšnih mladostniških zaljubljenosti pa se, žal, ne konča tako pravljično. Velikokrat po nekaj srečanjih nekdo od vključenih v odnos ugotovi, da je iskal nekaj drugega, da to ni tisto, kar si je predstavljal in da želi s takšnim odnosom zaključiti. Najverjetneje v tej situaciji nikomur ni lahko, vsekakor pa je nekdo bolj ranjen kot drug. In ta nekdo mora poiskati načine, kako to bolečino premagati, nadaljevati svoje življenje in spoznavati nove ljudi. Vse to pa v času, ko je rana sveža, ni tako enostavno.

Tudi sama si se, po opisu težave sodeč, znašla v situaciji, ko bi rada prebolela fanta, ki ga omenjaš. Žal bi bilo življenje preveč enostavno, če bi za vsako našo težavo obstajal enoznačni odgovor, ki bi vsem pomagal. Takšnega odgovora žal ni. Vsak od nas se s težavami in njihovim premagovanjem sooča drugače. Nekomu pomaga pogovor s katero od bližnjih oseb, spet drugemu samota; nekdo se bo za več časa zaprl vase in ne bo k sebi spustil nikogar, nekdo bo uteho iskal v novem potencialnem partnerju in podobno. Torej: preprostega odgovora na tvoje vprašanje žal nimam. Vsekakor je za vsako premagovanje stiske, bolečine, žalosti ali brezupa potreben določen čas – to se ne zgodi iz danes na jutri. In ta čas si je potrebno vzeti ter si ga dopustiti.

Morda si lahko pomagaš s tem, da skušaš svoje misli preusmeriti drugam. S tem boš manj razmišljala o tem fantu. Na začetku bo to težje, s časom pa bo postalo lažje. Skušaj si najti kakšno dejavnost, ki te veseli in v katero bi lahko usmerila svojo pozornost, svoj prosti čas. Morda je to kakšna športna aktivnost, sprehodi v naravi, druženje s prijatelji. Nekaj, kar bo blizu tebi in za kar sama veš, da bi ti lahko pomagalo. Nekaterim tudi pomaga, da svoje misli zbirajo v dnevniku, kamor beležijo svoja občutja. Tako čustva »daš iz sebe« in jih izliješ na papir, kar zmanjša njihovo intenzivnost. Podoben način je tudi pogovor z nekom, ki mu zaupaš, saj se boš tako razbremenila in ti bo najverjetneje lažje, ko boš to stisko izlila iz sebe.

Vprašaj se, kaj je tisto, kar te veseli in kar bi kar se da najbolj zamotilo tvoje misli in jih preusmerilo stran od omenjenega fanta. Pri tem pa imej v mislih, da je za to potreben čas. Verjetno si že slišala pregovor, ki morda zveni nič vreden, a drži: »čas zaceli vse rane«.

Želim ti vse dobro in te lepo pozdravljam!

Anja Knez, mag. psihologije