Zaljubljenost-totalno obupana

Vprašanja na tosemjaz.net.
Ilme

Zaljubljenost-totalno obupana

ObjavaNapisal Ilme » 11 Nov 2019 13:06

Zdravo!!!
Prejsni vikend smo bili na taboru.Zraven je slo kar nekaj otrok iz nase sole(tudi moja BFF).Res smo se zabavali sploh med prostim casom ,ko sva z BFF odsli k nasim fantom iz sole v sobo.Vmes med temi fanti je bil fant ,ki je 2 leti mlajsi od mene in je sestrin sosolec.Zacela sva se ogromno pogovarjati ,zravn pa je bila zmeraj tudi moja BFF(katero so vsi fantje obozevali). 2 dan mi je BFF priznala da ji je ta fant malce vsec,a znjim ne bi imela nic ker je premlad.Js pa sm ji povedala da mi je pac on noro vsec,ampak tudi ne bi imela z njim nic.Se isti vecer je ta fant predlagal da se gremo kiss or slap.Vsi fantje so poljubljali mojo BFF mene pa so zmeraj slapnili.Nato sem se odlocila da temu fantu recem da ga zelim poljubiti,naenkrat je postal zelo rdec in se je mogel malce psihicno pripraviti(ceprav je 1. kusnil ze mojo BFF),zame pa je bil to 1.kiss ever.Odkar sva se poljubila mislim samo na njega,vsi ostali fantje me sploh ne brigajo vec.+Vmes na taboru sem opazila da je ogromno pozornosti namenil moji BFF(placal ji je postelnjino,plesal je znjo,za rojstni dan ji je napisal polno ljubezenskih emojijev...)Po drugi strani pa je tudi meni posvecal precej pozornosti,ampak ocitno manj kot njej.Na avtobusu sem bila tretje kolo ,ceprav je vedno gledal vame.BFF pravi da se na 100km vidi da je vame,jst pa mislim da je vanjo.
1.Sedaj nvm kaj naj si mislim.
2.Ne morem razbrati njegovih custev.
3.Moti me ker ga moja BFF peca.
Nvm kaj naj storim.Prosim povejte svoje mnenje in mi kaj svetujte.Totalno sem na tleh😭😪.
HVALA!!!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zaljubljenost-totalno obupana

Uredništvo » 18 Nov 2019 07:48

Odgovor svetovalke
_________________

Draga Ilme,

Vesela sem, da si se nam odločila zaupati svoje težave. Celotna situacija, ki se odvija med tabo, fantom, ki ti je všeč in tvojo najboljšo prijateljico, zate zagotovo ni lahka in prav je, da poiščeš pomoč, tolažbo ali pa nasvet, ko čutiš, da to potrebuješ. Upam, da ti bomo lahko nekoliko v oporo.

Zdaj pa h konkretni stvari :).
Če prav razumem, ti je ta fant postal zelo všeč, ko sta se zapletla v dolg klepet, tvoja čustva pa so postala še močnejša, ko sta se poljubila. Vendar pa si mnenja, da je temu fantu bolj všeč tvoja najboljša prijateljica, ona pa ti zatrjuje, da je zaljubljen vate. Iz tvojega zadnjega vprašanja pa sem razbrala, da, čeprav njej po njenih besedah ni veliko do tega fanta, vseeno flirta z njim, tebi pa to ni prav. Kaj narediti? Kot prvo bi ti rada povedala, da je normalno, da zaradi vsega skupaj občutiš stisko. Vsak se počuti izpostavljenega, prestrašenega in nesigurnega, ko ni prepričan v čustva osebe, ki je zanj pomembna. Vpletenost in vloga, ki jo ima pri tem tvoja najboljša prijateljica, zate vse skupaj še dodatno zaplete.

Na tvoje prvo vprašanje ti težko odgovorim. Vsakemu izmed nas se v življenju pogosto zgodi, da smo zmedeni, da hkrati občutimo cel orkan različnih čustev, ta pa so med sabo včasih celo nasprotujoča. Ljudje smo narejeni tako, da si poskušamo dogodke in svet na splošno razlagati čim bolj preprosto. V praksi to pomeni, da nam možgani kar malo zablokirajo, ko do nečesa čutimo hkrati na primer jezo in naklonjenost. Predstavljam si, da si se morda v ravno takšni nevihti znašla tokrat tudi ti – svojo najboljšo prijateljico imaš verjetno zelo rada in ti je dragocena, hkrati pa si trenutno jezna nanjo, saj flirta s fantom, ki je tebi zelo všeč. Do nje čutiš hkrati naklonjenost in jezo, in zelo normalno je, da te to bega in da ne veš, kaj bi si mislila in kako bi odreagirala.

Predlagam ti, da si do sebe potrpežljiva, hkrati pa se opazuješ, poslušaš svoje občutke, se poskušaš razumeti. Mnogim ljudem v takšnih situacijah pomaga, da svoje misli zapišejo. Če pišeš dnevnik (lahko pa je ta situacija tudi povod, da ga začneš pisati), ti priporočam, da poskušaš svoje misli in občutke zapisati. To ti bo pomagalo, da boš lažje razumela, kako se počutiš. Če ti pisanje ni blizu ali pa ti tokrat pač ne diši, poskusi o svojih občutkih govoriti z osebo, ki ji zaupaš in ki te je pripravljena poslušati. Situacijo lahko poskušaš tudi narisati. Nekaterim pomaga šport, drugim igranje inštrumenta. Za to, kako razumeti sebe ne obstaja univerzalnega recepta. Je pa to nekaj, s čimer se srečujemo vsi ljudje. Iz tvojega sporočila sem razbrala, da znaš izraziti, kaj želiš (ko si pogumno izrazila željo, da te fant poljubi), kar je že zelo dober korak k spoznavanju sebe. Le pogumno.

Razumem, da mora biti zelo naporno, da ne veš, kako ta fant čuti. Daje znake, da mu je všeč tvoja najboljša prijateljica, hkrati pa je ona mnenja, da si mu všeč ti. Kaj čuti on, midve ne moreva vedeti. Si morda že razmišljala, da bi ga povprašala o njegovih čustvih? To je velikokrat malo strašljivo, vendar je to najbolj zanesljiv način, kako lahko ljudje dostopamo do misli in čustev druge osebe – da nam ta oseba le-te sama razkrije. V kolikor se počutiš dovolj varno, da bi ga o njegovih čustvih povprašala nekje na samem, razmisli o tej možnosti. Hkrati se zavedaj, da so možni vsi izidi. Morda tudi on čuti kaj več do tebe, morda pa je vajina naklonjenost enostranska. Če se zgodi zadnje, boš morala to sprejeti.

To, da tega fanta osvaja tvoja prijateljica, kateri si povedala, da ti je on zelo všeč, je zate razumljivo moteče in boleče. Si se z njo o tem že pogovorila? Tudi v tem primeru ti predlagam, da prijateljici poveš, kako se počutiš. Pri tem je pomembno, da to narediš na miren način in brez obtoževanja. Prav tako se zavedaj, da od prijateljice ne moreš zahtevati, da spremeni svoje vedenje. Bodi pripravljena na možnost, da je tudi njej zares všeč ta fant (če sem prav razumela tvoje sporočilo, je na to malo namignila). Če ti je misel na takšen pogovor težka, vendar vseeno čutiš, da je to prav, si lahko pred pogovorom s prijateljico morda zapišeš, kaj bi ji rada povedala, da si urediš misli in se bolje pripraviš.

Prve ljubezni v ljudeh pogosto zažarijo nenapovedano, iznenada in zelo burno. Čeprav se jih kasneje večina spominja na povsem neobremenjen način, z nasmehom na obrazu, pa jih to ne naredi nič manj pomembne in intenzivne takrat, ko se nam ta zgodba odvija. Če sem ti lahko še kako v oporo, mi povej. Sicer pa držim pesti, da se tvoja prva simpatija odvije čim boljše!

Lepo bodi,
Maruša Grešak, dipl. psihologinja