Pozdravljanje oseb

Vprašanja na tosemjaz.net.
Pls hiter odgovor

Pozdravljanje oseb

ObjavaNapisal Pls hiter odgovor » 07 Nov 2019 07:18

Hej! Imam manjsi problem, ker nisem prepricana, kaj naj v doloceni situaciji naredim. V osnovni soli se nisem kaj prevec pogovarjala s sosolci; druzila sem se samo s svojimi prijatelji (pet-deset oseb v razredu). Sedaj sem v srednji in bivse sosolce mnogokrat vidim, ali na poti v solo, javnih prevozih, itd. Moj problem je, da se mi zdi prav, da jih pozdravim, ceprav se prej nismo nikoli pogovarjali, toda morda tudi sedaj to ni potrebno. Kaj menite vi?
na kratko pozdravi

Re: Pozdravljanje oseb

ObjavaNapisal na kratko pozdravi » 07 Nov 2019 11:11

Če res ne kuhaš kakšne hude zamere do srečanega, ga pač pozdraviš z "živjo", enako on in to je to. Če že začne, si lahko izmenjata še par besed v stilu "čuj, kam že ti zdaj hodiš, ti gre, kako pa sicer, ej fajn to...." Čudno in celo žaljivo izpade, če se obračaš stran oz. se delaš, da ga ne vidiš. Še bolj čudno izpade, če on pozdravi prvi, ti mu pa ne odzdraviš. In ne pozabi, čez nekaj let se utegnete srečati na obletnici, mogoče boste kdaj še sodelavci, nikoli ne veš, če ne bo čez n let postal še kakšna "živina", ki ti lahko kaj zrihta. Z drugimi besedami, nikoli ni prezgodaj za gradnjo socialne mreže (oz. po domače vez in poznanstev), ki ti lahko v prihodnosti še odpre pomembna vrata in en "živjo" je še najmanj, kar lahko storiš za vzdrževanje.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Pozdravljanje oseb

Uredništvo » 08 Nov 2019 05:58

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena.

Hvala za tvoje vprašanje.

Tudi jaz menim, da je prav, da pozdraviš, saj se v končni fazi poznate, čeprav se niste družili. Kot omenjeno v zgornjem odgovoru, lahko gre le za pozdrav ali kratek pogovor o tem 'kak ti gre' in podobno. Na podlagi tega boš pa potem sama videla, ali bodo to samo pozdravi in 'small talk' ali pa celo kakšna prijateljstva. Konec koncev nikoli ne škodi, če se pogovarjaš ali družiš tudi z ljudmi, ki niso v tvojem najožjem krogu. Ne toliko zaradi koristi, ampak da si odprta in navezuješ stike kjerkoli lahko. Tako si (kot že omenjeno) širiš socialno mrežo, pa tudi odprtost in pripravljenost na nova poznanstva.

Vse dobro ti želim.
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije