življenje s hpv

Vprašanja na tosemjaz.net.
šentjanževka

življenje s hpv

ObjavaNapisal šentjanževka » 05 Nov 2019 22:23

Pozdravljeni.

Imam hpv. Zadnje čase sem morala ginekologinjo večkrat obiskati, ker je bilo nekaj narobe z mojimi brisi, potrdili so hpv in mi dali napotnico za biopsijo, odščip. Sem v razmerju in ves čas sva imela nezaščitene spolne odnose. Poleg tega, da me je strah kaj bo sledilo, sem tudi zelo zmedena. Lahko imava s partnerjem spolne odnose normalno naprej ali jih sedaj ne smeva imeti? Če ne, kako dolgo morava čakati? Kaj pa oralni spolni odnosi? So ''dovoljeni'' ali jih ne smeva nikoli več prakticirati? Sva sedaj v nevarnosti, lahko kaj narediva? Za nazaj ne morem več ničesar narediti. Kaj in kako pa za naprej?

Hvala vam.
Veliko dobrega in lep pozdrav
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: življenje s hpv

Uredništvo » 06 Nov 2019 11:28

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

okužba s HPV je dejavnik tveganja za nastanek predrakavih sprememb in vsi spolno aktivni ljudje se v določenem obdobju življenja kdaj okužijo s tem virusom, saj jih obstaja več kot 200 vrst. Kdaj in na kakšen način si se okužila, je nemogoče vedeti, je pa res, da telo v večini primerov to okužbo samo "preboli" v cca. 2 letih.

Če so ti v tem obdobju odkrili kakšne spremembe na materničnem vratu, je najpomembneje, da redno hodiš na (pogostejše) preglede, spolne odnose pa seveda lahko imaš. Kondom sicer zmanjša samo breme prenosa virusa, ni pa žal 100% zaščita. Prenos virusa je mogoč tudi pri oralnih spolnih odnosih in lahko pride do npr. nastanka sprememb v grlu- prav je, da se tega zavedaš.

Za naprej je najbolj pomembno, da se redno udeležuješ pregledov in stvari se bodo že uredile, ne skrbi.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije