Izčrpana zaradi motenj hranjenja

Vprašanja na tosemjaz.net.
problem101
Objave: 1
Pridružen: 02 Nov 2019 19:09

Izčrpana zaradi motenj hranjenja

ObjavaNapisal problem101 » 02 Nov 2019 19:42

Zdravo,

je možno to objavo skriti pred javnostjo?

/ izbrisano v uredništvu /

Vesela bom vsakega odgovora. Lep pozdrav.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Izčrpana zaradi motenj hranjenja

Uredništvo » 12 Nov 2019 08:22

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena, najprej se ti zahvaljujem za zaupanje tvojih težav in stisk v zvezi s prehranjevanjem in tvojo samopodobo.
Glede na to, da tvoje težave trajajo že več let, bi ti predlagala, da poiščeš kvalitetno strokovno pomoč (psihologa, psihiatra, psihoterapevta ali drugega strokovnjaka, ki znajo dobro pomagati pri zdravljenju motenj hranjenja). Sama boš težko prišla iz tega začaranega kroga; motnje hranjenja so težka duševna motnja, ki okupirajo tvoje misli 24 ur na dan, tako da počasi dejansko več ne moreš normalno funkcionirati, ker se v mislih in dejanjih ukvarjaš samo še z njo in deluje kot spirala, dalj časa traja, težje se je je pozdraviti sam.

Vendar želim poudariti, da jo je s trdim delom na sebi in veliko motivacijo mogoče povsem pozdraviti (potrebno je pogledati ozadje nastanka motnje in kaj jo okrepljuje, vpliv teh dejavnikov odstraniti ali vsaj zmanjšati in spremeniti svoje zdaj že avtomatizirano nefunkcionalno vedenje, ki okrepljuje in ohranja motnjo hranjenja (npr. vsakodnevna pretirana telovadba, štetje kalorij, tehtanje,...)).

Najpomembnejše je, da se imaš rada, da sprejmeš svoje telo takšno kot je, edino je, ki ga imaš na razpolago, da postaneš tako trdna, da te komentarji drugih ne bodo več prizadeli, in da začneš v polnosti živet svojo mladost, saj je v življenju veliko lepših stvari kot ti jih trenutno nudi motnja hranjenja. Zato ti res svetujem, da čimprej poiščeš strokovno pomoč, najboljše specializirano za področje motenj hranjenja. Če se motnja hranjenja dobro ne pozdravi se namreč ob stresnih situacijah lahko ponovi.

Želim ti vse dobro in veliko motivacije, če pa želiš še kaj vprašati, te še kaj bolj podrobno zanima ali teži, pa kar napiši.

Lepo te pozdravljam,
Maja Gselman, univ.dipl.psihologinja