Strah1234

Vprašanja na tosemjaz.net.
JagaBabaLoL

Strah1234

ObjavaNapisal JagaBabaLoL » 02 Nov 2019 00:01

Dan. Ponoc nemorm spat ker me je strah. Bojim se duhov oziroma nekaksne posasti. str sm 15. fora je v tem da imam privide ucasih se zdi kot da se vrata sama zapirajo. Veliko drugih primerou... Uglavn nevem ce se ker kej spozna naa to temo ampak napiste ce kej veste. Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Strah1234

Uredništvo » 12 Nov 2019 08:25

Odgovor svetovalca
________________

Dragi fant!

Najprej se ti opravičujem, ker ti nisem mogel prej odgovoriti. Sprašuješ, če kaj vemo o pojavu, ki ga opisuješ. Lahko bi šlo za strah pred temo, lahko pa tudi za nočni strah (pavor nokturnus).

Pojav, ki ga opisuješ, bi lahko pomenil strah pred temo. Pojavlja se lahko v vseh starostnih obdobjih – v zgodnjem otroštvu, v otroštvu, v najstniškem obdobju, pa tudi pri odraslih osebah. Nasploh je strah osnovno čustvo, ki se pojavlja v vseh razvojnih stopnjah človeka oziroma v vseh starostnih obdobjih. V prostor, kjer si, se postopoma prikrade mrak, nato tema, pri tebi pa deluje domišljija, ki ti slika najrazličnejše grozeče nevarnosti. Strah v temi je posledica misli na nevarnosti, ki bi jim bil lahko v temi izpostavljen. Dodatno na strah vpliva odsotnost svetlobe, luči, in pa odsotnost ljudi, od katerih pričakuješ, da bi ti lahko v nevarnosti pomagali.

Sam dobro veš, da je tvoj strah v temi v tvoji sobi popolnoma odveč in brezpredmeten. Saj veš, da je takšen strah od znotraj votel, od zunaj ga pa nič ni. Pomagaš si lahko s tem, da imaš prižgano lučko, da si pomirjen in sproščen, lahko si tudi potiho predvajaš kašno umirjeno in pomirjujočo glasbo.

Pa še nekaj o nočnih strahovih. Ne smemo jih zamenjevati z nočnimi morami, čeprav se nam zdijo na prvi pogled podobni ali celo enaki. Po nekaterih podatkih 15 odstotkov otrok občasno trpi zaradi nočnih strahov. Čeprav se najpogosteje pojavljajo v starosti od dveh do šestih let, pojavnost v katerem koli starostnem obdobju ni izključena.

So povsem nenevarni, a vzbujajo neprijetne občutke in vznemirjenje, zlasti kadar se pojavijo prvič. Otroci, ki jih mučijo nočni strahovi, se običajno hitro dvignejo iz ležečega v sedeči položaj, imajo široko odprte oči, njihov pogled izraža strah in paniko ter kričijo. Prav tako se znojijo, hitro dihajo in imajo pospešen srčni utrip. Čeprav so videti budni, jih je skoraj nemogoče potolažiti. Običajno strahovi trajajo od pet do 30 minut, ko minejo, se otrok uleže nazaj v posteljo in spi naprej. Če vam med napadom nočnega strahu uspe otroka prebuditi, bo preplašen in zmeden. Bolj kot zaradi pojava samega bo zaradi vašega odziva. Namesto da ga torej med strahom budite, ga poskušajte potolažiti in mu zagotoviti miren spanec, ko strah mine.

Na prvi pogled so nočni strahovi podobni nočnim moram, vendar gre za dva različna pojava: otroka, ki ga muči nočna mora, je lažje prebuditi in potolažiti, nočne more se pojavljajo proti jutru, medtem ko so strahovi najpogostejši na začetku noči, običajno v prvi uri po odhodu k počitku. Zdravljenje ni potrebno, najpogosteje pa se pojavlja pri preutrujenih otrocih, ki imajo neurejen urnik spanja. Rutina spanja je torej najučinkovitejša preventiva. In brez skrbi, z leti ta pojav izgine!

Brane But, univ. dipl. psiholog
Hvaalaaaaa

Re: Strah1234

ObjavaNapisal Hvaalaaaaa » 10 Jan 2020 01:00

Hvala da ste si uzeli cas