"Prijateljica"

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jagoda1
Objave: 48
Pridružen: 14 Avg 2019 14:27

"Prijateljica"

ObjavaNapisal Jagoda1 » 25 Okt 2019 22:29

Kaj naj naredim, neke "prijateljivce" ne morem videti. Najraje jo bi zadavil. Kaj naj naredim? Hvala za odgovor.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: "Prijateljica"

Uredništvo » 28 Okt 2019 14:12

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen Jagoda1!

Hvala za tvoje poslano vprašanje.

Iz tvojega zelo kratkega vprašanja lahko razberem, da trenutno občutiš zelo močna negativna čustva do določene osebe. Ker ne poznam vajine preteklosti in kaj točno je pripeljejo do takih čustev pri tebi, ti konkretno zelo težko odgovorim.

V življenju se vsi srečujemo z različnimi ljudmi. Z enimi se razumemo bolj, z enimi manj, spet z drugimi nočemo imeti nobenega stika. To je vse normalno, saj smo si med sabo zelo različni tako po osebnostnih lastnostih kot tudi po vrednotah, torej po tem, kar si v življenju želimo na različnih področjih. Ampak pri tem ne smemo pozabiti, da ne glede na to, ali nam je nekdo všeč ali ne, moramo vsakega človeka spoštovati takega kot je. Če se stikov z njim ne moremo izogniti, se vseeno potrudimo biti čim bolj vljudni in spoštljivi.

V tvojem primeru, če prav razumem, sta s to osebo bila prijatelja ali se vsaj nekoliko poznata. Če je tako, lahko tej osebi na lep način poveš, da te je neko njeno dejanje prizadelo ali razjezilo in da nočeš, da tako ravna s tabo. Če si jo pripravljen poslušati, jo lahko prosiš, naj ti razloži, zakaj je nekaj naredila. Zavedati se je namreč potrebno, da smo vsi samo ljudje, ki delamo napake in se učimo skozi celotno življenje. Tako oseba mogoče nečesa ni naredila zanalašč in ji je za dejanje zelo hudo. Možno je tudi, da oseba niti ne ve, da te je z dejanjem tako prizadela, saj mogoče ona samo dejanje razume drugače kot ti.

Zato je res pomembno, da se z osebo najprej poskusiš odkrito pogovoriti, preden z nekom prekineš prijateljstvo, ki bi se morda v prihodnosti lahko razvilo v zelo lepo in iskreno prijateljstvo. Maščevati se nekomu s slabimi in nasilnimi dejanji je, po mojem mnenju, najslabše kar lahko nekdo naredi. S tem namreč narediš nekaj slabega tako drugi osebi, kot tudi sam sebi. Če se nočeš s to osebo več družiti, je to nekaj kar imaš pravico izraziti, ampak na lep način. Včasih pa ljudje rabijo samo kanček ljubezni in razumevanja, da spoznajo, da so nekaj naredili narobe ter želijo potem to napako popraviti.

Upam, da ti je moj odgovor vsaj malo pomagal. Če pa potrebuješ bolj konkreten nasvet, pa prosim bolj natančno opiši situacijo in ti bom z veseljem spet odgovorila.

Želim ti lepe počitnice!
Sara Seršen, dipl. psihologinja (un)