samomor

Vprašanja na tosemjaz.net.
aljaaljalajalajkakak

samomor

ObjavaNapisal aljaaljalajalajkakak » 23 Okt 2019 23:19

ime mi je a***
nocem vec ziveti. ce ima kdo predlog kako se najlazje ubiti naj mi pove.
obcutek imam da me nihce ne mara da sem grda debela in odurna. stara sem 13, visoka 163 in tehtam 46kg. ogabno

imam simpatijo (k***) poznava se ze 6 let. ne hodiva na isto solo, jaz sem iz okolice Jesenic on pa iz Kopra. bila sem prasica do njega. zelo mi je zau ampak ce se mu opravicim me ignorira.
on je moja simpatija ze od maja. na zacetku septembra sem prek njegovega prjtelja izvedela da je zaljubljen v mene. bila sem res vesela. povedala sem mu da vem ampak on mi je samo rekel da ga boli kurac za mene da mu je vseeno in da ne ve zakaj mu to pravim. napisala sem mu samo OK, vendar ni tudi priblizno OK. od takrat naprej je jezen name.
jaz, k***, njegov prjatelj in moja prijatelica imamo skupinski pogovor.
k**** in njegov prijatelj se ves cas pogovarata o svojih sosolkah katera ima najvecjo rit itd....seveda da sem ljubosumna. prijateljica je napisala naj si greta te stvari pisat v zascebca ampak sta kar nekaj pisala da ne, uglavnem ni vazno. in potem smo se nevem kako zaceli kregati v glavenem jaz in prijatelj. napisal je da sem kurba in da ne more verjeti da sem mu bila lahko kdaj vsec (ko sem to prebrala sem se zacela tako jokati da mi je ratalo slabo in morala sem se ulezti) . zaradi tega smsja smo se se se bolj skregali in bila sem zelo zelo zelo nesramna.
zvecer mi je bilo zav zelo zav za vse skupaj zato sem mu napisala ceu spis kako mi je zau in da ga imam rada, da ga nocem izgubiti in da mi veliko pomeni in da se bom ubila. napisal mi je da se zaradi njega sigurno nebi ubila. napisala sem da bi se ampak on je zacel govoriti kar od ene serije in bla bla bla in da se on tega ne gre da naj odjebem. vceraj sta si s tem prijateljem spet pisala ampak nisem kometirala. danes pa sem nekaj prijateljici napisala tja in je spet zacel. vedno me zabije in res me sovrazi.
jaz ne morem vec. to ni edini razlog da se hocem ubiti. imam obcutek kot da me vsi sovrazijo. kot da sem tumor v telesu.
moje prijatlice pravijo da sem neumna da se se ubadam z njim naj ga zabijem nazaj vendar ne morem. vedno se lahko bila glavna in zabila kogar kolim. se ravnatelja. ampak njega ne morem. ne morem. ne morem. umret zelim. res ga pogresam. pomeni mi ogromno. ce mu bom to spet napisal SPET me bo igniriral.
zato me zanima kako se najlazje in na najpreprostejsi nacin ubiti. pocakala bom na odgovore. havla da ste si uzeli cas in prebrali.
lp. a***:(
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: samomor

Uredništvo » 25 Okt 2019 07:07

Odgovor svetovalke
_________________

Drago dekle, v vsem te lahko poslušam, berem, ti pomagam, se potrudim razumeti in skupaj s teboj iskati rešitve - a pri vprašanju, kako zaključiti življenje, zamrznem. Tega ne znam in ne zmorem. Če sem odkrita do sebe in tebe, tudi ne želim. Sem v takšnih letih, ko je življenje samo zame zelo močno dejstvo. Ko ga izgubljamo, ali ko smo to doživeli pri svojih bližnjih, se še močneje zavedamo njegove vrednosti. Ne nazadnje je vse, kar imamo. Darovano nam je, in od nas samih je odvisno, kako ga živimo. Vsak dan.

Čutim tvojo iskreno stisko, tvojo pristno bolečino ob tem, kar doživljaš v stikih s prijatelji in tvojo usodno simpatijo. Ki je bila obojestranska, a sta oba delovala tako, da je med vama zdaj samo velika bolečina, sovraštvo, da vaju bolijo žaljivke, laži, kletvice. Kot razumem, glavnina komunikacije na to temo med vami poteka po spletu, SMS-ih in ne v živo? Nekaj direktno, nekaj posredno slediš v sporočilih s prijatelji? Uf, zoprno. Kar je zapisano, ostane. Včasih, ko še ni bilo spleta in mobitelov, smo si večino stvari povedali, v živo, iz oči v oči. Takrat smo bili morda bolj diplomatski, bolj smo izbirali besede, videli smo, kakšen učinek so imele, lahko smo jih pojasnili, se takoj opravičili, jih obžalovali, rekli, da nismo prav razumljeni....ampak tako je bilo v davnih časih. Zdaj je vse drugače, bolj na hitro, neposredno, direktno. Na očeh tudi tistim, ki jim sporočilo ni bilo namenjeno.

Ob tem se spomnim modrosti, ki sem jo tudi sama, zaradi svojih izkušenj (da, vsi smo krvavi pod kožo in včasih do drugih groooozni!) , ponotranjila. Blazine so bile včasih polnjene s perjem in če počijo, jih raztrgaš, se perje razleti. Lahko se trudiš kolikor hočeš, nikoli ne moreš spraviti nazaj v blazino vsega perja. Tako je z besedami, izrečenimi ali zapisanimi. Zato čuvaj svojo blazino.

Časa nazaj ne moreš zavrteti. Zaključi s tem obdobjem, ne odzivaj se več, ignoriraj vse, kar se govori, se piše o tvoji simpatiji. Zapri to poglavje in se potrudi zase oblikovati način, kako se izogniti podobnim težavam, bolečinam v prihodnje. Veš, vsi delamo napake, ko odraščamo še posebej. Pa tudi kasneje, v odraslosti. Pomembno je, kaj se iz napak, slabih izkušenj naučimo, kako znamo ravnati s svojimi čustvi. Da se naučimo, da je potrebno izstopiti iz začaranega kroga, v katerem si se znašla. Ne tako, da zaključimo življenje, je preveč dragoceno, da bi bilo vredno tega.

Menim, da je najboljši izhod ignorirati vsa sporočila, ki so ustvarila vso to bolečo zmešnjavo, in vstopiti v nove izkušnje z eno modrostjo več. Vem, da znaš in zmoreš to, da si močno in trdno dekle, ki ve, kaj hoče. Prosim, razmisli in mi še kaj napiši. Ugovarjaj, reci, da sem v zmoti. Ostani v stiku z menoj, prosim

Lep pozdrav,
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
aljaaljalajalajkakak

Re: samomor

ObjavaNapisal aljaaljalajalajkakak » 28 Okt 2019 20:26

imate prav. zivljenje je prelepo da bi ga zalkjucila. ampak vcasih se pocutim tako samo in sovrazeno. sploh pa zaradi njega. ni vreden da bi umrla za njega. je nesramen. se do nikogar drugegea nisem bila tako iskrena kot do njega. cenim vas odgovor in mislim da imate prav. besed ne moremo vzeti nazaj. in prek SMSja nisem videla njegove reakcije. mogoce sem tudi jaz prizadela njega in je to napisal v jezi. mogoce pa je res taksen grozen clovek. tega ne vem saj gs do julija ne bom videla. imam vprašanje. ali bi mu morala še kaj napisati ali samo pustiti času čas? prosim za odgovor in cenim vas odziv. lep pozdrav
Mylifeissohard

Re: samomor

ObjavaNapisal Mylifeissohard » 29 Okt 2019 23:47

Lej 46 kg ni debelost...
Če je fant nesramen in ne ceni tvojih čustev... Se ne sekiri fantje pr 13-ih so ku punce pr 10-ih:nezreli, neodgovorni, otročji
.. (ne vsi) kr bo starejšii mu bo žal
Ne se ubit
Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: samomor

Uredništvo » 30 Okt 2019 10:38

Odgovor svetovalke
________________

Hvala za tvoj odgovor, resnično me je razveselil.

Razmišljala sem, kako odgovoriti na tvoje vprašanje. Po mojem odgovor nosiš sama v sebi. Saj veš, kako je z besedami, posebej, če so napisane. Manj je več, pravimo pogosto. Nič ne bo zamujeno, če mu boš povedala to, kar nosiš v sebi, ko ga boš spet srečala, videla. Seveda, če boš takrat še čutila potrebo po tem. Ta čas pa posveti sebi in vsemu, kar te veseli, zanima. Ne samo v zvezi s šolo, tudi z drugimi stvarmi, ki so nam pri odraščanju v oporo.

In oprosti, šele sedaj sem postala pozorna na uvod v tvoje prvo sporočilo, vprašanje. 46 kg pri tvoji velikosti in starosti ni ogabno, po mojem mnenju si zelo drobna.
Odraščaš, narava te bo vse bolj oblikovala v dekle, mlado žensko, žensko. Z oblinami na tistih mestih, kjer jih ženske potrebujemo. Deška, dekliška postava je v genih malo deklet. Večina nas je, ko odrastemo, bolj polnih. To pišem zato, da boš postopoma sprejemala spremembe na sebi, da jih boš sprejela kot naravno danost in boš nanje tudi ponosna. Dekle se mora razlikovati od fanta, ali ne ? Saj zakaj bi pa bili zanimivi drug drugemu, tudi privlačni. Torej poskrbi, da ješ dovolj, večkrat po malem, veliko sadja in zelenjave ter malo sladkarij. Najboljša pijača pa je tako voda, tista, ki nam priteče iz pip in je vedno na razpolago. Kadar je le možno, pojdi na zrak, na sprehod v naravo, sama ali v družbi. Brez gibanja naše zdravje ni trdno, potrebujemo ga prav tako in še bolj od učenja. Še posebej, kadar smo otožni, melanholični.

Vsekakor bom vesela, če se boš še oglasila. Kot tudi, če se ne boš, saj bo to pomenilo, da si v dobri koži. Tako naj bo, velja ?!

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
aljaaljalajalajkakak

Re: samomor

ObjavaNapisal aljaaljalajalajkakak » 30 Okt 2019 21:09

Mislim da ste mi zeko pomagali pri pogledu na svet. imate prav. ko bom naslednic potrebovala nasvet se bom obrnila na vas. ali mi lahko kadar bom pisala kaj bod uporabniškim imenom aljaaljalajalajkakak vi odgovorite, saj res znate svetovati in ste mi odprli pogled na svet. najlepša hvala in to mi veliko pomeni. počutim se lahko in sem manj žalostna. najlepša hvala za vse! lep pozdrav:)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: samomor

Uredništvo » 06 Nov 2019 08:21

Odgovor svetovalke
_________________

Hvala za odziv, drago dekle! Tudi mi, ki svetujemo in z nami vsi v mreži strokovnjakov spletne svetovalnice TSJ smo počaščeni, kadar zapišete, da smo vam v pomoč. Torej je smisel našega delovanja potrjen, in v njem je prepoznan tudi NAJIN dosedanji pogovor. Najino sodelovanje, iskreno in odprto. Z veseljem se bom odzvala na vsako tvoje vprašanje, komentar, razmišljanje, samoizpraševanje. Ostajava, ostajamo povezani. Prijeten občutek, vsak "moj" sogovornik, sogovornica v tej mreži postane in ostaja del "moje razširjene družine". Nekako čutim, da sem te malce posvojila, prijetno se je zavedati, da bova kakšno stopinjo življenja prestopili skupaj. Močnejši. Ob tebi se učim tudi sama, hvala ti za to priložnost. Greva, gremo naprej.

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: samomor

Uredništvo » 06 Nov 2019 08:23

Pozdravljena, aljaaljalajalajkakak,

iz uredništva bi ti radi samo sporočili, da ko boš naslednjič pisala, dopiši, da želiš odgovor Žarke Brišar Slana, tako da bomo vedeli in bomo res njej poslali vprašanje.

Lep pozdrav iz uredništva.