Gimnazija

Vprašanja na tosemjaz.net.
Liza 123

Gimnazija

ObjavaNapisal Liza 123 » 22 Okt 2019 06:54

Pozdravljeni.
Na vas se obracam ker rabim pogovor. Letos sem 1.lwtnik gimnazije. Iz osnovne sole sem navajena petic. Zdaj pa je vse tezje. Ucim se veliko, res ogromno. Zaenkrat sem solsko leto zacela s stiricami. Zalostna sem, ker mi ne uspeva s peticami. Vsi so boljsi od mene. Imam obcutek da sem nesposobna.Hkrati imam ogromno skrbi zaradi kontrolk ker jih imamo res veliko. Ne vem kako naj se razbremenim.
Lep pozdrav
Liza 123

Re: Gimnazija

ObjavaNapisal Liza 123 » 25 Okt 2019 10:18

Pozdravljeni.
Pisem vam ker se nisem dobila odgovora...
Lep pozdrav
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Gimnazija

Uredništvo » 25 Okt 2019 10:52

Pozdravljena,

na tvoje vprašanje bo svetovalka v kratkem odgovorila.
Prosimo te še za malo potrpljenja.

Lep pozdrav iz uredništva.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Gimnazija

Uredništvo » 28 Okt 2019 09:43

Odgovor svetovalke
_________________

Liza, pozdravljena.

Pišeš, da preživljaš težke čase na prehodu iz osnovne v srednjo šolo, predvsem, ker so tvoja pričakovanja glede ocen drugačna od ocen, ki jih dobivaš. Takšne izkušnje so pri dijakih prvega letnika gimnazije pogosta, saj prihajate z zelo dobrimi ocenami, nevajeni nižjih ocen in z visokimi pričakovanji do sebe. Tudi starši pogosto veliko pričakujejo od vas. Poleg tega se mladostniki običajno zelo primerjate z vrstniki in skozi primerjave presojate, ali ste v redu ali ne. Nimate pa izkušenj starejših, ki so že doživeli neuspehe in jih preživeli, se iz njih nekaj naučili, predvsem to, da je vredno vztrajati, kadar imamo pred očmi nek cilj.

Padec ocen, ki ga opisuješ, je pri gimnazijcih običajen, saj je gimnazijski program izmed vseh srednješolskih programov najtežji. Razumem pa, da ga, vajena petic, težko prenašaš. A dejstvo je, da dobivaš šele prve ocene, da se šele navajaš na nov način dela in na profesorje, in da boš imela še obilo priložnosti, da do konca leta ocene izboljšaš. Hkrati se zavedaj dejstva, da so tudi štirice v gimnaziji velik dosežek!

Doživela si nekaj, kar imenujemo učinek male ribe v velikem ribniku. Iz majhnega ribnika, osnovne šole, kjer si bila med najboljšimi učenci, si prišla v gimnazijo, kjer ste nabrani vsi najbolj uspešni osnovnošolci. Ko se primerjaš z drugimi, imaš zato občutek, da si manj sposobna kot v resnici si, ‘pomanjkanje’ petic pa ti ta občutek še okrepi.

Če boš to, kar se ti dogaja, doživljala skozi pravkar povedano, ti bo lažje najti voljo in pogum, da vztrajaš na izbrani šoli in si pridobiš pozitivne izkušnje, ki ti bodo dale potrditev, da si na pravi poti.

Da ti bo na tej poti lažje, ti svetujem, da se po dodatno podporo obrneš na šolsko svetovalno delavko.
Želim ti uspeh na srednješolski poti, ne le v obliki ocen, ampak tudi v smislu celotnega razvoja in uresničitve lastnih ciljev.

Lepo te pozdravljam,

Nives Laul, univ. dipl. psihologinja
Liza 123

Re: Gimnazija

ObjavaNapisal Liza 123 » 28 Okt 2019 10:05

Hvala vam za odgovor. Tako kot ste rekli bom vztrajala se naprej in morda mi res uspe.
Hvala za nasvete, zelo so mi pomagali.
Lep pozdrav