Zarja

Vprašanja na tosemjaz.net.
BestFriends66

Zarja

ObjavaNapisal BestFriends66 » 21 Okt 2019 09:23

Moje je ime Zarja. Stara sem 11 let. Včerej sem mela prvi poljub.
Ime mu je Vid. Ma odlične ocene. Ni pa preveč lep, zato me sosolke zafrkavajo. Jaz pa ga imam rada in se hočem z njim poročit in imeti otroke.

Prosim če mi poveste kako jih naj odvrnem od zafrkavanja in mu povem da ga ljubim.

Hvala če boste.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zarja

Uredništvo » 22 Okt 2019 13:56

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena, BestFriends66!

Najprej hvala za tvoje vprašanje. Videti je, da si se znašla v neprijetni situaciji in si se zato obrnila na nas. Stara si 11 let in si zaljubljena, a ob tem doživljaš zafrkavanje s strani sošolk.

Tvoje sošolke so te začele zafrkavati zaradi tega, ker pravijo, da ta fant ni preveč lep. Žal je velikokrat tako, da vrstniki ali sošolci začnejo nekoga zafrkavati, da se sami boljše počutijo in zakrijejo svoje težave. Ne poznam tvojih sošolk, niti ne vem, kako blizu si z njimi, ampak vidim lahko, da so te njihovi komentarji prizadeli. Zanima te, kako bi jih lahko odvrnila od zafrkavanja. Na tem mestu bi ti želela povedati, da njihovo vedenje ni povezano s tabo osebno in da ti nisi nič narobe naredila v tem primeru. Upam, da to veš. Verjamem pa, da mora zate to biti zelo neprijetno in naporno. Zato bi ti želela napisati nekaj o tem, kako bi se lahko to zafrkavanje zmanjšalo. Če si s sošolkami v dobrem odnosu in so to tvoje prijateljice, bi jim bilo mogoče dobro povedati, da te njihove reakcije prizadenejo in da si zaradi tega žalostna. Dobro je, da vedo, kako se ti počutiš ob tem. Mogoče se to njim ne zdi nič takega in na taki način želijo popestriti dan, ampak ko bodo vedele, da je zate to drugače, bodo, če so prijateljice, s takim vedenjem prenehale. Če z njimi nisi v dobrem odnosu, je težje vplivati, a prav tako jim lahko poveš, da te to zelo moti. Prav tako pa sošolkam ni potrebno pripovedovati čisto vseh podrobnosti svoje zaljubljenosti, saj bi s tem lahko dobile še več materiala za zafrkavanje, čemur se želiš izogniti. Čim manj boš govorila o tem z njimi, hitreje te bodo nehale zafrkavati. Spodbudila bi te tudi k temu, da se skušaš čim manj obremenjevati z njihovim zafrkavanjem. Če bo zafrkavanje postalo res prehudo in tega ne boš mogla razrešiti sama s sošolkami, pa lahko na šoli greš tudi do odrasle osebe, ki ji zaupaš in to poveš, pred tem pa tudi sošolkam poveš, da boš to naredila, če ne bodo prenehale s temi dejanji.

Glede drugega dela vprašanja pa bom sedaj odgovorila. Praviš, da ljubiš tega fanta in da bi se ti z njim poročila in imela otroke. Vidim, da si v tega fanta zaljubljena in ga imaš zelo rada. Zato bi ti želela povedati, da sama vidim pri tebi zelo močno zaljubljenost in sem vesela, če je obojestranska. Mlada si in boš sama videla, kako se bo vajin odnos razvijal in oblikoval čez leta. Kako fantu povedati, da ga ljubiš, je pa malo težje. Mogoče mu lahko poveš, da z njim rada preživljaš čas, da ti je zanimiv in kaj ti je všeč pri njem. Čez čas boš pa videla, če se bo iz zaljubljenosti razvila še ljubezen. Mogoče bi mu bilo zdaj prehitro govoriti o tem, da ga ljubiš, saj bi se lahko prestrašil in tudi ti ne bi več vedela, kako in kaj naprej. Prav tako bi tudi s pogovorom o poroki ter otrocih lahko prestrašila oba, saj je tudi o tem mogoče malo prehitro govoriti. Lepo je, da si želiš, da bi se v prihodnosti poročila in imela otroke in upam, da bosta to lahko tudi skupaj naredila. Do takrat pa se spoznavajta z druženjem, sprehodi, lahko gresta v kino ter se čim več pogovarjajta.

Do takrat pa uživaj v mladostniški zaljubljenosti!

Urška Meolic Kotnik, mag. psih.
Someomehere

Re: Zarja

ObjavaNapisal Someomehere » 25 Okt 2019 14:04

Sam tko... Pr 11 ne morš vedet s kom se boš poročila... Če ga maš rada mu to povej. Če mu boš rekla da ga ljubiš te bojo še bolj zafrkavali... Sicer pa uživi!
Lep dan!