Zveza

Vprašanja na tosemjaz.net.
Neli22

Zveza

ObjavaNapisal Neli22 » 15 Okt 2019 20:01

Pozdravljeni,
Imam fanta, ki je hkrati tudi moj sosolec. Trenutno hodima v 4.letnik, par pa sma postala v 3. Letniku. Oba se imava fajn skupaj in nimama vecjih tezav. Se kdaj pa kdaj skregama ampak vecina resima vse. Je pa en problem, ki me muci. Vem da me ima rad, saj tudi dokazuje to, vendar on nikoli ne govori kot da bom kdaj v prihodnosti skupaj. Sem ga vprasala zakaj nena, pa mi je samo odgovoril, da on na sedanjost gleda. Kar razumem in je prav ampak jaz sem taka oseba da enostavno gleda tudi za naprej ker zelim da boma se dolgo skupaj. Pa kmalu boma odsla v fakultete in on gre v drugi kraj studirat in tak sploh ga nekak ne skrbi ce boma skupaj v tem kraju ali ne. Pa skos govori da bo sel v stanovanje s kolegom, na mene pa niti ne pomisli. In to me res moti ker jaz bi bla pripravljena z njim ziveti on pa z mano ocitno ne. Nocem mu pa teziti zakaj nena razmisla za naprej o naju. Razmisljam da bi se razsla, ceprav mi bo res hudo. Je to najbolsa odlocitev? Hvala z odgovor!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zveza

Uredništvo » 24 Okt 2019 19:19

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena Neli22.

Najprej naj se ti opravičim, ker si malce dlje čakala na odgovor. Hvala, ker si se s svojim vprašanjem obrnila na nas. Če na kratko povzamem napisano - Imaš fanta, s katerim sta par približno eno leto. V zvezi se imata lepo. Drugo leto gresta oba na študij, zato se sprašuješ kako bo vajina zveza izgledala takrat. Si oseba, ki gleda na prihodnost, tvoj fant pa se osredotoča bolj na sedanjost. Med študijem bi bila pripravljena z njim živeti, on pa bi si želel živeti s prijateljem. Sprašuješ se ali je to razlog za razhod in kaj bi bila najboljša rešitev.

Iz tvojega opisa je razvidno, da se imata s fantom v zvezi lepo in se imata rada. Omenila si, da se zavedaš, da te ima rad in, da to tudi dokazuje. Problem ti predstavlja le to, da nikoli ne govori o tem, kako vaju kot par vidi v prihodnosti. Naj te potolažim, da je to povsem običajno. Ogromno posameznikov, sploh v najstniškem obdobju živi v tem trenutku in se ne ozira na to, kaj bo v prihodnosti. In prav je tako, saj je to obdobje še precej brezskrbno. Je pa res, da smo pogosto ženske tiste, ki v življenju vse stvari malce bolj planiramo.

Naj omenim, da sta oba še precej mlada, pred vama pa je novo, lepo poglavje - študij. V tem obdobju se posameznik osamosvoji, v večini se prvič preseli od doma, se preizkusi v novih vlogah, spozna nove ljudi... Zato vama želim, da v tem obdobju uživata. To, da gledaš v prihodnost je ena izmed pozitivnih lastnosti, zato z le-to nadaljuj. Vendar se od časa do časa prepusti spontanosti in nenapovedanim dogodivščinam. Napisala si, da bi bila pripravljena živeti s fantom, on pa bi si želel živeti s prijateljem. Menim, da bi bilo dobro, da za začetek upoštevaš njegove želje in počakaš, da bo na ta velik korak pripravljen tudi on. Razmisli o tem, da za začetek tudi ti poiščeš stanovanje in se vseliš s svojo prijateljico. Če ne poznaš nikogar, ki gre študirat v isti kraj ne skrbi, v študentskem domu ali stanovanju hitro spoznaš nov krog ljudi. V tem primeru se lahko vseeno redno videvata, hkrati pa imata vsak svoj prostor, ki je samo vajin - kamor se lahko umakneta, če je to potrebno. V času študija bosta potrebovala prostor za učenje, včasih pa tudi čas zase, ki ga v današnjem hitrem tempu življenja potrebujemo.

Vsekakor to ni razlog za razhod. Iz opisa je razvidno, da se imata rada. Verjamem, da sta veliko lepih skupnih stvari že doživela, čaka pa vaju jih še mnogo več. Priporočam ti, da razmisliš o tem, kaj sem napisala. Bi se ti zdelo vredno, da za začetek morda poskusiš na takšen način?

Želim vama lepo zvezo še naprej, veliko spontanosti in lepih spominov.
Živa Krivec, mag. psihologije