Tesnoba

Vprašanja na tosemjaz.net.
ClayJensen

Tesnoba

ObjavaNapisal ClayJensen » 07 Okt 2019 21:14

Živjo.

Prosim samo za odgovor.

Zadnje čase me nekaj muči ...

/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Tesnoba

Uredništvo » 08 Okt 2019 13:38

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena.

Najlepša hvala za tvoje sporočilo in da si z nami delila svoje občutke. Verjemem, da ti je zelo neprijetno, sploh v današnjem času, ko se na žalost vse gleda skozi materialno, se primerja, kdo ima boljše, kdo ima več tega ali onega, kdo se lepše oblači, ima najnovejši telefon in podobno. Sploh je to neprijetno, če so tvoj fant in prijatelji bolj premožni in si zelo želiš, da jim ne bi rabila pokazati, da pri vas ni tako kot pri njih. Verjemem, da te vse to zelo obremenjuje, skrbi, žalosti in se na tem področju ne želiš izpostaviti oz. povedati, kakšno je stanje.

Vseeno pa te spodbujam, da poskusiš. Vajin odnos je očitno lep in kvaliteten, če praviš, da vaše finančno stanje na vaju ne bo vplivalo. To je samo en dokaz več, da je ljubezen močnejša od materialnega in da ni pomembno, da imate manj denarja. Vem, da v očeh okolice to pomeni neko pomanjkanje, ampak ti si dokazala, da je tvoja notranjost več vredna od materialnega, saj imaš super fanta in prijatelje, ki prav gotovo vidijo, da si ne moreš privoščiti, pa so vseeno ob tebi. To pomeni, da jim ni mar, koliko denarja imaš, pomembna si jim ti. Poskusi svoje misli urediti tako, da se ne boš fokusirala na negativno in slabo (da živite od socialne pomoči), ampak da boš preusmerila misli na to, da je v odnosu najbolj pomembna iskrenost, razumevanje in sprejemanje drug drugega, kar pa ti imaš. Mislim, da si si zelo otežila delo s tem, ko razmišljaš o tem, kaj nimate, težje pa se ti je osredotočiti na to, kar imaš. Poskusi spremeniti fokus svojih misli, in si reci, da to je tvoja družina, k njim spadaš in boš za tem stala, odloči se sama pri sebi, da socialna ni tako pomembna, pa se boš morda malo boljše počutila.

Veš, da boš enkrat to morala razkriti, ker bo slej ko prej verjetno sam vprašal, zakaj ga še nisi peljala domov. Če ti je težko povedati osebno, mu pa morda napiši pismo in povej, da ti je zelo težko govoriti o tem in da ti je lažje deliti svoja čustva z napisanim. Ko boš napisala, hitro vrzi v nabiralnik ali pa mu nekam nastavi. Tako bo potem verjetno on načel pogovor (ko bo prebral), in ti bo morda lažje, kot pa če ti začneš. Morda bi bilo tudi dobro, da začneš pri ta boljših prijateljih, da jih povabiš in da na lastni koži izkusiš, da bo vse ok in da te sprejemajo takšno kot si, četudi na socialni. Začni s tistimi, za katere veš, da te sprejemajo in imajo radi. Tako boš imela vedno več pozitivnih izkušenj in se boš vse manj obremenjevala s tem, da niste premožni. Na koncu koncev, ti spadaš v to družino in vsak, ki se bo obregnil v to, te ne spoštuje in je površinski, saj ne vidi, kaj je zadaj. Takšnih ljudi ne potrebuješ. Potrebuješ pa takšne, kot je tvoj fant, ki te razumejo in podpirajo. Mislim, da je čudovito, da si našla takšnega in tak človek ti tudi lahko pomaga premagati to stisko s tem, da mu je vseeno, česar nimate, ampak mu je mar zate. Nič drugo ni bolj pomembno.

Vso srečo ti želim in veliko poguma pri tem, da narediš korak naprej in se mu zaupaš. Zelo ti bo odleglo.

Pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije