Nevem več

Vprašanja na tosemjaz.net.
188

Nevem več

ObjavaNapisal 188 » 07 Okt 2019 18:06

Pozdravljeni!
Želim da to ni objavljeno.
Torej ...

/ izbrisano v uredništvu /
188

Re: Nevem več

ObjavaNapisal 188 » 09 Okt 2019 14:16

Pozdravljeni sem se že obrnila na tom telefon ampak vseeno hvala lepe jesenske dni vam želim adijo
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nevem več

Uredništvo » 10 Okt 2019 12:20

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena deklica.

Da ti je pri 14. letih laže komunicirati z istim kot z nasprotnim spolom, se mi zdi dokaj normalno. Zdi pa se, da se ti očitno nekaj dogaja z »odraslimi« moškimi. Te nagovarjajo? So tisto ( »…da te ne bo nihče ugriznil, da je škoda da zapravljaš čas in sebe….«.) besede odraslega moškega? Se je kaj podobnega zgodilo tudi v tisti situaciji v tvoji preteklosti, ki jo najprej omenjaš? Povsem pravilno sklepaš, da je tista situacija lahko pustila posledice in vpliva na tvoje sedanje odnose z moškimi. Seveda lahko tudi na tvoje odnose s fanti vrstniki, a predvsem na odnose s starejšimi.

Če si s tem dogajanjem obremenjena bi ti svetoval da se s kom osebno pogovoriš o tem. Imaš kako prijateljico, ki ji lahko vse zaupaš? Morda malo starejšo od tebe? Bi se pogovorila s kako drugo osebo, ki ti vliva zaupanje? V šoli, zunaj šole? S kom moje stroke?

Pa opozoril bi te na starejše moške, ki »lovijo« mlade punce. Saj nismo vsi taki, a tu pa tam se kdo najde, ki skuša izkoristiti neizkušenost mladih deklet. In jih nagovarja s podobnimi besedami, kot si jih ti navedla (škoda punc, ne zapravljat časa, uživat je treba, …). Pa pripravljen te je kam zapeljati, pa plačati pijačo, vstopnino…… Teh in takih se velja paziti in izogibati. Poglej, ti si se že začela spraševati, ali nisi morda preveč zadržana. Torej so te besede že imele določen vpliv na tebe. Zelo jasno moram poudariti, da so take zveze (odraslih z mladoletnimi, z otroci) prepovedane in kaznive.

Drži se svojih vrstnikov, zdi se mi da si v odnosu do njih dovolj korajžna, če si malo previdna in zadržana, pa tudi ni narobe.

Lepo se imej in vse dobro ti želim,
Heliodor Cvetko, psiholog in psihoterapevt iz Svetovalnega centra Maribor.