Stran 1 od 1

! PRVA ENKA!

Objavljeno: 05 Okt 2019 11:00
Napisal BOBEK
Pozdravljeni!
Sem dijakinja 1. letnika gimnazije. V OŠ so bile vse moje ocene odlične, sedaj pa se mi zdi kot da ničesar več ne znam in ne razumem. Moja druga ocena je bila 1 pri fiziki. To je moja prva. Razmišljam o prepisu ampak res nevem kaj naj. Prosim za vaše mnenje. Lp Bobek

Re: ! PRVA ENKA!

Objavljeno: 07 Okt 2019 12:21
Napisal Melibeli
Pri meni je bilo enako.
V os sem bila odlicna, v srednji je bila prva ocena 3 pa sem se ucila kot nora.
Potem sem dobila 3 negativne, pri enem predmetu iz cveka se trikrat na cvek. Veliko sosolcev je 1.letnik imelo popravce. V drugem letniku je lazje, ampak se vedno se moras sprijazniti da cetudi se veliki ucis ne bo vedno 5.
Npr za en predmet sem se ucila 14 dni za 2! Dobila sem odpor do sole in padla v depresijo. Scasoma se sprijaznis da v sluzbi stejejo izkusnje in ne ocene v soli. Naredis da gres pac naprej pa ce je 4 al pa 2.
Tudi jaz sem se hotla prepisat ampak je povsod enako. Ucenje balasta ki ga ne potrebujes sploh ce je ucitelj zahteven ker vidi samo svoj predmet. Manj zahtevne so npr trgovska, gostinska, turisticna, slascicarska ampak tudi tam ce ne delas, ne naredis.

Re: ! PRVA ENKA!

Objavljeno: 14 Okt 2019 22:39
Napisal Mikimik
Živjo,
Gimnazija je res težka, to je normalno da padeš iz 5 na cveke. Fora je ubistvu samo to, da se mores učit sproti. Ko prides domov ponoviš vse kar ste delal v šoli in kar mate naslednji dan spet vse ponoviš...

Re: ! PRVA ENKA!

Objavljeno: 22 Okt 2019 14:01
Napisal Barbara Stožir
Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena, Bobek!

Najprej opravičilo, ker že nekaj dni čakaš na odgovor.

Kar nekaj tvojih vrstnikov je že zapisalo mnenje glede tvojega vprašanja oz. problema, s katerim se soočaš. Iz mnenj, ki so ti jih podali, lahko obe razbereva, da so se tvoji vrstniki prav tako srečali s takšno situacijo ob prehodu iz osnovne šole v srednjo šolo. Zapisali so tudi nekatere predloge kako se soočiti, kaj narediti in kako se učiti, da bo težav čim manj.

Prehod iz osnovne šole v zahteven srednješolski program, kot gimnazija je, ni enostaven. Dijaki na srednjo šolo pridejo z različnim predzanjem, četudi imajo v spričevalu dobre, odlične ocene. Poleg tega srednješolsko izobraževanje od dijaka zahteva veliko sprotnega učenja, organizacije dela, samostojnosti in razumevanja zahtevnih učnih vsebin. Torej - kompetenc kako se učiti, tako vsebinsko (učne strategije) in organizacijsko (urnik učenja, sprotno iskanje pomoči ob nerazumevanju ...) pa se je potrebno učiti. Ob tem pa se, boš verjetno strinjala, pripravljena tudi na kakšne poraze, ki vsekakor ne pomenijo nikakršne informacije o tem, da je gimnazijski program zate pretežak in da je smiselno vreči puško v koruzo.
S tem, ko si svojo težavo zaupala portalu Tosemjaz, dokazuješ nasprotno. Želiš si reševanja nastale težave. Prav je tako.

Vsekakor ti priporočam, da se vprašaš zakaj se ti je zgodila negativna ocena. Ali gre tu za neznanje, nerazumevanje ali morda gre za preveč kampanjsko učenje, premalo učenja? V obeh primerih so na dlani možne rešitve. V primeru, da snovi ne razumeš, si čim prej poišči pomoč sošolcev, učitelja. V kolikor pa gre za premalo časa, ki si ga namenila učenju, pa razmišljaj v smeri - naredi si urnik učenja za vsak dan, sproti delaj domačo nalogo, uči se sproti, dovolj časa nameni pripravi na pisna ocenjevanja, za ustna prav tako (v tem primeru se tudi "javi", tako boš hitreje opravila in boš imela več časa za pripravo). Seveda pa ob vsem tem poskrbi, da boš imela tudi nekaj prostega časa, ki ga izkoristi za gibanje, druženje s prijatelji in za aktivnosti, ki jih imaš rada.

Pa še to - pomaga tudi pogovor s sošolci in sošolkami o tej temi. Verjetno se tudi oni, vsaj kdaj, sprašujejo kako zastaviti učenje, da bo sledil uspeh.

Verjamem v tvoje spoprijemanje s težavo.

Želim ti vse dobro,