Kaj naj zdaj?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Kvanardit

Kaj naj zdaj?

ObjavaNapisal Kvanardit » 26 Sep 2019 14:45

Ne grem na faks. Padla sem maturo in v prvem roku nisem bila sprejeta. Drugih izbir nimam. Tako da zdaj izgubim status. In kaj v tem primeru nardit ? Zakaj za taksne kot sem jaz ni bolj poskrbljeno?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kaj naj zdaj?

Uredništvo » 01 Okt 2019 08:43

Odgovor svetovalke
_________________

Zdravo.

Lahko se vpišeš na kakšno drugo srednjo šolo v program izobraževanja odraslih - vpisnina nekaj stane, a običajno ne zahtevajo redne prisotnosti.Če bi hodila v šolo, ti najbolj priporočam vpis v poklicni tečaj. V razpisu za vpis preveri, kje (v bližini tvojega kraja) izvajajo ta program. To pomeni, da obiskuješ pouk iz strokovnih predmetov; vse splošne predmete ti priznajo. Spomladi 2020 bi tako lahko opravljala strokovni del poklicne mature in - če se tako odločiš - tudi manjkajoče izpite mature. V poklicnem tečaju imaš status dijakinje. Pouk se prične oktobra.

Če v šolo ne boš hodila, si obvezno uredi dodatno zdravstveno zavarovanje.
Gotovo ti bodo pripravljeni pomagati tudi v šolski svetovalni službi, obrni se nanjo. Usmeri se v iskanje rešitev, nikar se ne pomiluj - tako ne bo nič bolje.

Lepo te pozdravljam,
mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psihologinja
Sgjhlzij

Re: Kaj naj zdaj?

ObjavaNapisal Sgjhlzij » 01 Okt 2019 17:23

Ali ni to, če nimaš statusa si moraš sam plačevati poleg dopolnilnega zavarovanja tudi obvezno zdravstveno zavarovanje? Razen, če nimaš denarja na banki ali drugega premoženja, potem ti za določen čas plačuje CSD ali če prejemaš socialno pomoč za določen čas in podobne socialne olajšave ti plačujejo oni? znese vse skupaj potem cca. 59€ na mesec? Če nimaš dohodkov, ti morajo dopolnilno (in še obvezno lahko*) plačevati starši in določeni starši pravijo, da ne bodo dopolnilnega za otroke plačevali, ker jim to dodaten strošek predstavlja in potem sploh nisi dopolnilno zavarovan? Preden si greš urediti dopolnilno zavarovanje se glede tega moraš zmeniti s starši. Tudi glede izobraževanja odraslih samo zaradi statusa (kupljen status) se moraš zmeniti s starši, če bodo šolnino oni plačali? Če nimaš statusa, potem prek študenta ne moreš delat, ker pogoj je da imaš potrdilo o vpisu. Če nimaš statusa nimaš pravice do nezgodnega zavarovanja za mlade in nimaš drugih pravic, ki izhajajo iz statusa. Glede dela prek študenta, če sredi leta izgubiš status, lahko še vedno delaš, ker imajo na servisu potrdilo o vpisu za tekoče leto?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kaj naj zdaj?

Uredništvo » 03 Okt 2019 10:53

Odgovor svetovalke
________________

Zdravo.

Glede pravic iz naslova socialnih transferjev bo najbolje, če se obrneš na najbližji Center za socialno delo - strokovni delavci ti bodo dali najbolj zanesljive informacije. Polnoletnost seveda zraven pravic prinese tudi več odgovornosti in dolžnosti, starši npr. niso več dolžni skrbeti za polnoletnega otroka, če se ne šola redno. V večini družin vendarle po dopolnjenem 18. rojstnem dnevu otroka ni nič bistveno drugače, kot je bilo prej - ne vem pa, kako je pri tebi.

Še enkrat, poklicni tečaj se mi zdi najboljša možnost, če boš še dobila mesto - imela bi status, po slabem letu pa bi pridobila strokovno izobrazbo … Pomisli, če ti na maturi ponovno spodleti, bo za študij izgubljeno še eno leto. Poklicna matura je nekoliko manj zahtevna, imaš samo 4 predmete … Pa ravno tako lahko študiraš.

Torej, obrni se na CSD in na Zavod za zaposlovanje, pa pozanimaj se o možnostih vpisa v poklicni tečaj. Glede potrdila o vpisu: študentski servisi so različno natančni in strogi pri nadzoru statusov, zato težko enoznačno zatrdim, kaj bi zate pomenilo, če bi izgubila status sredi leta.

Lep pozdrav,
mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psihologinja
Sgjhlzij

Re: Kaj naj zdaj?

ObjavaNapisal Sgjhlzij » 03 Okt 2019 13:09

Če nimaš dohodkov, ti morajo dopolnilno plačevati starši, mislim, da je to jasno in enim staršem to predstavlja dodaten strošek in tega ne bi počeli ali si pa sploh finančno težko privoščijo. Ker tudi zaposleni, tudi tvoji starši si morajo sebi dopolnilno plačevati in jim to predstavlja dodaten strošek. Na cds so rekli, da za obvezno da ti plačujejo si v kategoriji samo, če nimaš na banki nič prihrankov in nimaš drugega premoženja.Za to da ti plačujejo za določen čas obvezno in dopolnilno pa moraš biti prijavljen na zavodu za zaposlovanje in za določen čas prejemati socialno pomoč, torej da nimaš prihrankov ali drugega premoženja in ti za čas prejemanja socialne pomoči plačujejo obvezno in dopolnilno.
Če si prijavljen na zavodu za zaposlovanje in imaš status, vem, da izgubiš pravice, ki izhajajo iz statusa. Se če dobiš status, lahko odjaviš mogoče iz zavoda za zaposlovanje, da lahko pridobiš pravice, ki izhajajo iz statusa?
Kaj pa opravljanje splošne mature, je plačljivo to?
Poznam par ljudi, ki so si status kupili, srednješolsko izobraževanje odraslih, v šolo pa ne hodijo, ne vem pa kolikokrat se lahko vpišeš v 1. letnik izobraževanja odraslih, če ne izpolnjuješ pogojev za naslednji letnik ali kolikokrat se lahko prepišeš v drugi program, da se ne s temi kupljenimi statusi potem kaj zafrkneš slučajno?
Za če bi dejansko hodil v šolo, v srednješolsko izobraževanje odraslih, kako je to, kako to izgleda?
Po srednji šoli brez mature se v redno srednješolsko izobraževanje v 1. letnik ne moreš vpisati več?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kaj naj zdaj?

Uredništvo » 14 Okt 2019 08:36

Odgovor svetovalke
_________________

Zdravo.

"Kupljeni" statusi zaenkrat nimajo omejitve (da bi npr. lahko to naredila samo enkrat); tudi ne zapraviš nobenega bonusa za vpis na fakulteto. Izobraževanje odraslih poteka po izpitih, predavanja so v popoldanskem času, običajno strnjeno za posamezne predmete. So pa razlike od šole do šole.Maturo imaš seveda še pravico opravljati, če boš imela status dijakinje, ne bi smela biti plačljiva.V 1. letnik rednega izobraževanja se imaš pravico vpisati (na šole, ki niso imele omejitve vpisa, vse do 31. 8.), vendar moraš pouk tudi obiskovati, sicer te izključijo (izpišejo).

Za ostala vprašanje se obrni na pristojni Center za socialno delo.

Lep pozdrav,
mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psihologinja
Sgjhlzij

Re: Kaj naj zdaj?

ObjavaNapisal Sgjhlzij » 14 Okt 2019 13:33

Torej se v 1. letnik srednješolskega izobraževanja odraslih lahhko neomejeno krat vpišeš in s tem nič ne zapraviš? Splošno maturo, če nimaš statusa ali če imaš statud drugje (naa drugem programu) lahko opravljaš brezplačno?
Sgjhlzij

Re: Kaj naj zdaj?

ObjavaNapisal Sgjhlzij » 24 Okt 2019 18:30

Se lahko potrudite prosim?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kaj naj zdaj?

Uredništvo » 28 Okt 2019 09:47

Odgovor svetovalke
_________________

Zdravo,v izobraževanje odraslih se lahko vpisuješ neomejeno, seveda pa je to povezano s stroški - vsakič plačaš vsaj vpisnino. Ne izgubiš pa pravic, vezanih na vpis v visoko šolstvo.Opravljanje splošne mature na gimnazijah je plačljivo, če nisi dijakinja gimnazije, kjer bi opravljala maturo - to je namreč povezano z veliko organizacije in načrtovanja šole, ki bi ti to omogočila.

Lep pozdrav,
mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psihologinja
Sgjhlzij

Re: Kaj naj zdaj?

ObjavaNapisal Sgjhlzij » 07 Nov 2019 18:16

Vem da je različno od šole do šole,ampak koliko pride vpisnina? Dobila sem različne podatke, dobila sem podatek 60€, 120€, 200€, 400€, 1200€, 1400€ ...