Socialna omrezja

Vprašanja na tosemjaz.net.
girlgurl5

Socialna omrezja

ObjavaNapisal girlgurl5 » 14 Sep 2019 10:08

Vem da to ni najvecji problem in da majo nekateri hujse ampak to mi zelo veliko pomeni zato vam pisem.. Uporabljam snapchat,instagram.. in se res ves cas obremenjujem z ogledi, s tem koliko lajkov (vseckov) dobim, koliko ljudi mi sledi . Nekoc sm imela 1k+ lajkov zdaj pa samo okoli 600 in vem da mi lajki nic ne pomagajo ampam nevem kako si naj dam to v glavo
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Socialna omrezja

Uredništvo » 16 Sep 2019 12:50

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Kot si že sama lepo zapisala - "lajki" nič ne pomagajo in realno niso pomembni. Sprejeti to miselnost pa je malo težje kajne? Sploh v današnjem svetu ko se vsi, sploh pa mladostniki, venomer na tak ali drugačen način primerjajo/primerjate med sabo. Vem, današnja družba stremi k temu, a slepo slediti množici včasih na naše psihično blagostanje, razpoloženje, čustvovanje slabo vpliva.

Poskusi pogledati realno - 600+ lajkov? Ali ni to ogromno? Kaj šele 1000 in več. Ali sploh poznaš vse te ljudi? Verjamem, da ne. Za "normalno" življenje in psihično stabilnost ljudje potrebujemo potrditve nam bližnjih oseb. Ljudi, ki jih imamo radi so nam pomembni in seveda jim hočemo ugoditi. Kaj pa potrditve, odobravanja od oseb, ki nas niti ne poznajo? Zakaj bi se morali obremenjevati z njimi?

Pa še ena stvar za razmislek... Če te to tako obremenjuje bi bilo mogoče dobro, da za nekaj časa prekineš sledenje in objave na teh profilih. Misliš da bi šlo? Če boš poskusila boš videla, da zna biti včasih prav pomirjajoče. Manj se obremenjuješ z drugimi in manj kot se primerjaš, bolj zadovoljna boš, zagotovo.

Ta čas raje nameni druženjem s pravimi prijatelji v živo. Pristni stiki z nam ljubimi osebami, to nas bogati, ne pa primerjanje in samodokazovanje z lajki.

Upam, da ti je bil moj odgovor v pomoč.

Lepo te pozdravljam in ti sporočam, da si enkratna takšna kot si - z 0 ali 1000 lajki.
Tina Rzeničnik Uršič, mag. psihologije
kitty_01

Re: Socialna omrezja

ObjavaNapisal kitty_01 » 16 Sep 2019 15:01

Hejla,
moram priznati, da te res zelo razumem glede tega. Sama sem bila že kot zelo majhen otrok preobremenjena s socialnimi omrežji. Začelo se je s facebook-om, nato instagram, potem snapchat, tumblr, twitter... Skoraj vsa socialna omrežja, ki se jih lahko spomniš. Facebook sem imela pri 10ih letih, kar nikakor ni bilo pametno. Ampak, to sem ugotovila komaj čez nekaj let. V 6./7. razredu so se začela nadlegovanja, ki so bila po večini seksualna. To me je popolnoma prestrašilo in tudi zdaj sem še vedno travmatizirana. Druga socialna omrežja pa so bila pa tudi prava zaprava časa. Lahko bi že rekli odvisnost. Preobremenjena sem bila s followerji in lajki, in to me je spravljalo ob živce. Na telefonu sem preživljala ne-zdrave količine časa (včasih tudi po 14+ ur). Bolj se je zviševal moj following, bolj se je dvigal tudi moj ego. Predlansko leto so mi “zaklenili” profil na twitterju, ki je imel okoli 10k followerjov in to me je čisto sesulo. Tedne in mesece sem potrebovala, da sem to sprejela in šla naprej z življenjem. Pravtako so socialna omrežja imela prevelik vpliv na moje (mentalno) zdravje. Nikoli nisem bila pozorna na svojo okolico, vsa sem bila v telefonu. Zjutraj sem se zbudila in prvo preverila notifikacije na telefonu. Nikamor nisem mogla brez telefona. Počutila sem se golo brez njega. Vse te aplikacije imajo res slab vpliv na nas. Če na primer, pogledamo instagram. Vsi hočejo imeti “perfect feed”, zato objavljajo najbolj perfekcionistične slike, kar jih je možno narediti. To daje lažno predstavo in ljudje se zaradi tega počutijo slabše glede načina kako živijo svoja življenja. Druga socialna omrežja na primer poveličujejo depresijo, droge in samopoškodovanje. Vse skupaj romantizirajo in posameznik je “quirky”, če vse to počne.
Da zaključim. To leto sem si dokončno izbrisala vsa socialna omrežja (nekatera že pred leti). Nisem “posebna”, ker nimam socialnih omrežij in tega tudi nikomur ne nakladam, ker vem, da je to nekaj, kar sem storila le zase. Zato ne potrebujem mnenj drugih.
Ne pravim, da si moraš tudi ti, ampak upam, da ta preobremenjenost z lajki in vsem tem, kar spada tu noter, ne bo preraslo v kaj več.
Nekaterim tudi pomaga, če se samo za en teden odmaknejo od socialnih omrežij in živijo vsaj tisti teden brezskrbno.
Nasveta ravno ni, razen tega, da se resnično zavedaš, da nisi nič manj oseba, kot nekdo z 40k followerji. Jaz sem za to spoznanje potrebovala skoraj 18 let.
Pa veliko sreče ti želim :)