Maturitetni tečaj

Vprašanja na tosemjaz.net.
nina9721

Maturitetni tečaj

ObjavaNapisal nina9721 » 13 Sep 2019 21:44

Pozdravljeni,
pričela sem z maturitetnim tečajem in izbrati smo si morali dva izbirna predmeta, ki jih bomo imeli na splošni maturi. Ker bom šla študirat veterino moram opravljati en naravoslovni predmet. Obiskovala sen srendjo ekonomsko šolo, kjer smo imeli samo eno leto kemijo in biologijo pa to samo osnove, fizike pa nismo imeli. Prijavila sem se k biologiji in psihologiji. Pri psihologiji ne vidim problema, problem pa vidim pri biologiji, saj je zelo veliko snovi in novih pojmov, ki so mi tuji. Zelo me mika da bi se prepisala k fiziki, ampak so mi odsvetovali ker je nisem imela v srednji soli, ampak fizika je podobna matematiki in matematika mi leži. Kaj vi mislite katerinpredmet naj izberem ker je pri biologiji veliko piflanja, fiziko pa pomojem moras razumeti in se nauciti samo obrazce. Prosim za čim prejšnji nasvet, ker res nevem kaj storiti. Hvala!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Maturitetni tečaj

Uredništvo » 16 Sep 2019 11:53

Odgovor svetovalke
_________________

Zdravo.

Odločila se boš sama, lahko ti pa pomagam razmišljati in razširiti pogled. Gimnazijci imajo fiziko najmanj tri leta, po dve ali tri ure tedensko. Lahko si predstavljaš, da gre za veliko snovi. Res pa je, da moraš upoštevati svoje dobre sposobnosti logičnega razmišljanja, uporabe formul … - vse to pride pri fiziki še kako prav. Če se boš odločila za fiziko, boš skoraj zagotovo potrebovala dodatno razlago oz. inštrukcije. Priporočam ti, da si pogledaš stare maturitetne pole na spletni strani ric.si. Poskusi oceniti, kje bi bila lažje uspešna …

Tudi biologija je naravoslovni predmet; ko osvojiš določena dejstva, je veliko povezovanja, sklepanja, razumevanja procesov. Nekaj več srednješolskega predznanja imaš pa le pri tem predmetu. Pa še nekaj: verjetno si že preverila - pri vpisnih točkah naravoslovni predmet na maturi prinese 10%. Omejitve na veterini so visoke (lani 87), zato bi skoraj morala enega od predmetov (MAT ali ANG) opravljati na višji ravni.

Želim ti veliko vztrajnosti in motivacije. Kjer je volja, je pot.

Lepo jesen ti želim,
mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psihologinja