Vpogled v kartotetko

Vprašanja na tosemjaz.net.
Bqllll

Vpogled v kartotetko

ObjavaNapisal Bqllll » 13 Sep 2019 11:20

Vrstniki so mi rekli, da so vprašali in so jim rekli, da je tvoja zdravstvena kartoteka od rojstva do polnoletnosti "zaščitena", ker si do polnoletnosti še otrok, medtem, ko od polnoletnosti naprej da je pomembno tvoje zdravstveno stanje za uradne organe in imajo tudi vpogled v tvojo kartoteko, recimo za center za socialno delo, sodišče, izobraževalne ustanove, bodoče delodajalce, delodajalce, na razgovoru za službo te lahko vprašajo in jih zanima samo od polnoletnosti naprej, so samo prazne "grožnje" ali je resnica v tem? Skratka, če imaš kakšne bolezni, naj bi jih bilo dobro pozdraviti do polnoletnosti, zato da ne boš imel problemov z iskanjem službe, z razgovori za službo in na splošno, da ne boš pridobil slabega ugleda v družbi zaradi zdravstvenega stanja, ki je v tvoji kartoteki zapisano od polnoletnosti naprej.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Vpogled v kartotetko

Uredništvo » 13 Sep 2019 12:00

Odgovor svetovalca
__________________

Pozdravljen,

vprašanje je pomembno, ker gre za varstvo osebnih podatkov, v primeru zdravstvenih podatkov gre celo za varstvo posebej občutljivih zdravstvenih podatkov.

Pravico do teh podatkov ima bolnik oziroma njegovi starši ali skrbniki. Ob tem velja poudariti, da se oseba v zdravstvu smatra za polnoletno, ko dopolni 15 let in ne 18, kot je običajno. To pomeni, da v večini primerov lahko pri 15 letih sam odločaš o svojem zdravju in tudi o tem, kaj bodo izvedeli tvoji starši in česar ne bodo.

Vpogled v tvojo kartoteko imajo takrat le tisti ljudje, ki jim bolnik star več kot 15 let dovoli. Seveda pa so zmeraj določene izjeme. Tako lahko vpogled v kartoteko zahteva tudi sodišče s posebnim sklepom, ne more pa tega zahtevati policija ali privatni detektivi. V posebnih izjemah lahko zdravstvene podatke zahteva tudi zavarovalnica. Delodajalec ne more zahtevati podatkov, izve lahko le, ali je bolnik v bolniškem staležu. Za vse ostale podatke pa mora bolnik dovoliti, da se jih posreduje. Tako mora vsak podpisati, da dovoli, da se naredi izpis njegove kartoteke, s katerim gre na Medicino dela, prometa in športa za potrebe pregleda pred opravljanjem vozniškega izpita ali pregleda pred zaposlitvijo. Nihče pa ga ne sili, da te podatke da, vendar brez njih ne bo mogel opravljati izpita ali se zaposliti. Se pa potem specialistu medicine dela, prometa in športa (nikakor pa ne delodajalcu) posreduje vse podatke, tudi tiste, ko je bil pacient mladoleden ali otrok.

Na razgovoru za službo te nikoli ne smejo spraševati o tvojih zdravstvenih težavah in boleznih.

Upam, da je moj odgovor kaj pomagal,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine
Bqllll

Re: Vpogled v kartotetko

ObjavaNapisal Bqllll » 16 Sep 2019 11:22

To me je zanimalo, rekli so mi da so vprašali in so jim rekli, da kartoteka do polnoletnosti je "zaščitena" (podobno kot je zaščitena kriminalna kartoteka mladoletnih- do dopolnjenega 18. leta) oz. da kartoteka se do dopolnjenega 18. leta ne posreduje naprej. Ste potem 100%, da se posredujejo tudi podatki, ko si bil še mladoleten ali kaj se posreduje?
In na podlagi vpogleda v tvojo kartoteko ti medicina dela, prometa in športa določi kakšne teste moraš delati, ali moraš delati tudi psihološki pregled, kakšne druge posebne teste, itd?
In potem medicina dela, prometa in športa posreduje delodajalcu ali pa bodočemu delodajalcu izvid (mojega očeta je delodajalec poslal na medicino dela prometa in športa, ker morajo zaposleni rutinsko opravljati vsake toliko pregled in so mu poslali izvid domov in ga je potem moral posredovati delodajalcu, nekateri pa z medicine dela, prometa in športa pošljejo izvid kar direktno k delodajalcu, to vem) in če je to bodoči delodajalec, ima zaradi kakšne tvoje bolezni pravico tudi zaposliti koga, ki je zdrav in ne tebe, ki imaš kakšno bolezen oz. na podlagi izvida delodajalec za zaposlenega potem odrediti naprej ukrepe, če je potrebno?
Vem, da na razgovorih za službo uradno o zdravstvenem stanju ne smejo spraševati, slišala sem pa da to vseeno delajo in seveda imaš pravico ne odgovoriti, ampak določeni delodajalci, ljudi ki ne želijo odgovoriti, potem ne želijo zaposliti.
Pri zamenjavi osebnega zdravnika, se kartoteka prejšnjega vedno samodejno posreduje novemu, ker te vprašajo, kdo je bil tvoj prejšnji zdravnik mogoče?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Vpogled v kartotetko

Uredništvo » 16 Sep 2019 12:22

Odgovor svetovalca
________________

Pozdrav,

vprašanj je več in tokrat začniva na koncu.

Načeloma se novemu izbranemu zdravniku pošlje celoten karton z vso dokumentacijo, v redkih primerih le izpisek. Potem se pa lahko novi zdravnik odloči ali bo vse arhiviral ali obdržal.

Na razgovorih za službo ne bi smeli spraševati, vsak ima pravico se odločiti ali bo kaj izdal o svojem zdravstvenem stanju ali ne. Specialist medicine dela ne pošlje celotnega izvida delodajalcu, ampak samo napiše, ali je delavec za neko delo sposoben ali ne. Če specialist medicine dela oceni, da je nekdo za določeno delo sposoben, ga delodajalec ne sme zavrniti na podlagi zdravstvenega stanja, saj bi ga s tem diskriminiral in mu kršil osnovne ustavne pravice.

Osebni zdravnik ali pediater, ki posreduje podatke specialistu medicine dela, le-temu ne pošlje vseh podatkov, če niso pomembni. Tako recimo ne bom pisal za nekoga, ki dela izpit za avto, da je bil pri 3. letih dvakrat prehlajen ali pa je imel buško na čelu. Če je nekdo pred 18. letom imel neko bolezen ali poškodbo, ki vpliva na opravljanje izpita ( tumor, večjo poškodbo, psihiatrične težave, slab vid...) se to specialistu medicine dela in prometa sporoči, on pa potem odloči, ali je nekdo sposoben za opravljanje poklica ali izpita.

Kartoteka in podatki so po 18. letu enako zaščiteni kot pred 18. letom.

Bodi dobro,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine