Prepis na drugo šolo

Vprašanja na tosemjaz.net.
Ojej

Prepis na drugo šolo

ObjavaNapisal Ojej » 04 Sep 2019 14:35

Sem dijak 1. letnika gimnazije, ki mi res ni všeč. Profesorji in šola sama so sicer čisto ok, sošolci pa... katastrofa. Poznate tisti občutek, strah, ki ga imajo majhni otroci pred najstniki? Tako se jaz počutim pri mojih sošolcih. Niti ene besede ne morem izmenjati z njimi. Pri pouku je sicer vseeno, ampak vse ekskurzije in ves prosti čas... sem sam. Ali se je možno med šolskim letom prepisati na drugo gimnazijo?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prepis na drugo šolo

Uredništvo » 05 Sep 2019 10:52

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen.

Prehod med nivoji izobraževanja je že sam po sebi stresen dogodek, če pa se posameznik v socialni skupini počuti tako, kot si sam opisal, je pa seveda še toliko težje. Ob branju tvojega vprašanja sem se spraševala, kako ti je bilo med sošolci v osnovni šoli? Si se tam ujel, ti je bilo med vrstniki prijetno? Zakaj se ti zdi, da s svojimi sošolci ne moreš spregovoriti besede: ker se ne želiš osmešiti, saj njih doživljaš kot pametnejše, zrelejše; ali ker se pogovarjajo o stvareh, ki so tebi tuje? Ali je kaj tretjega?

Kot vidiš, ti težko odgovorim, saj bi potrebovala več informacij o tem, kaj se ti dogaja. Sam odgovor na vprašanje, ali se je mogoče med šolskim letom prepisati na drugo gimnazijo, je: seveda se je možno. Zakonodaja omogoča, da dijak zamenja srednješolski program, od gimnazije, kamor bi se želel prepisati, pa je odvisno, če imajo prosto mesto zate. To lahko izveš tako, da pokličeš na šolo in vprašaš. Sprašujem pa se, ali bi to rešilo tvojo težavo oz. zakaj sam meniš, da bi bila menjava šole rešitev tvojih težav? Ker so dijaki na gimnaziji, kjer si, pretirano ambiciozni? Vem, da se v gimnazijskih razredih pogosto dogaja, da se posamezniki dojemajo kot manj sposobne, ko se znajdejo v sredini zelo uspešnih in zelo ambicioznih vrstnikov, pa čeprav to ni nujno res. Če so sami sicer delavni in sposobni, a vseeno šolo dojemajo drugače od sošolcev, lahko v taki sredini zelo trpijo. V takih primerih je včasih res smiselno razmišljati o menjavi šole.

Kot sem dejala, bilo bi super, če bi svoje težave malce bolj na široko opisal; če boš to naredil, ti bom lahko bolj konkretno odgovorila.

Drži se in nikar ne obupaj - začetek je običajno težak, a tudi če se boš odločil za menjavo okolja, to ne bo nič nenavadnega.

Prijazen pozdrav.
Nives Laul, univ. dipl. psihologinja
Ojej

Re: Prepis na drugo šolo

ObjavaNapisal Ojej » 10 Sep 2019 11:26

V šoli sem se s sošolci dobro razumel, hodil sem na “elitno” oš, ker pa moje ocene niso bile ravno bleščeče sem se bil primoran vpisati na “čefursko” gimnazijo. Tu se sedaj dejansko ne počutim dobro, med temi sošolci. Tu veljam za piflarja (pa res nisem, v oš so bile moje ocene vse od 2 pa do 5, v povprecju 3,6. Tu se res slabo pocutim - veljam za “loleka, ki ga zanimajo stvari”. S sošolci se tudi če bi se hotel, ne bi imel o čem pogovarjati. Resničnostni šovi in podobne neumnosti me ne zanimajo.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prepis na drugo šolo

Uredništvo » 18 Sep 2019 10:12

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen.

Vesela sem, da si se še enkrat oglasil in malce bolj pojasnil svoj položaj.

Očitno so tvoje težave druge vrste kot sem domnevala v prvem odgovoru. Prišel si iz bolj ambicioznega okolja v manj študiozno sredino, kjer sodelovanje med poukom in učenje nista vrednota, pač pa je dijakom bolj pomembno vse kaj drugega (tv oddaje, pop kultura, ...).

Najprej, dajva nekaj razjasniti. Biti 'piflar' zveni skoraj kot kletvica - pa v resnici pomeni le, da je nek posameznik zavzet, da mu njegova izobrazba nekaj pomeni in da je za svoje cilje v življenju pripravljen nekaj narediti. Dejstvo je, da gimnazije dijak ne more izdelati z dobirimi ocenami, če se za to ne potrudi, torej, ne sede za knjige in je vsaj malo 'piflarja'. Z visokimi sposobnostmi in res malo dela se da gimnazijo opraviti z nižjimi ocenami, a potem je vprašanje, kako bo posameznik zadovoljen z možnostmi nadaljevanja študija, ki mu bodo ostale. Želim povedati, da ni nič narobe, če se učenec oz. dijak trudi in uči - na koncu so naši življenjski cilji dosegljivi le, če zanje delamo, samo od sebe se ne zgodi nič!

Ker ti ni uspelo vpisati se na gimnazijo, kjer bi biti 'piflar' pomenilo biti enak ostalim 'piflarjem' v razredu, se na svoji šoli počutiš, kot bi bil na napačnem planetu. Saj, verjetno, glede na svoje doživljanje sveta (s katerim ni nič narobe!), to v svojem razredu res si, saj imaš okrog sebe precej sošolcev, ki na gimnaziji niso zaradi velike želje po širjenju obzorij in nadaljevanju študija, ampak bolj zato, ker niso vedeli, kam drugam naprej ali pa, ker biti na gimnaziji zveni frajersko ...

Kot šolska svetovalna delavka na gimnaziji vem, da se gimnazije med sabo razlikujejo. Tudi zaradi pričakovanj, ki jih dijaki, vpisani nanje, imajo. Nekateri si na gimnazijo želijo le zato, ker se to dobro sliši, ne bi se pa pretegnili. Spet na druge se vpisujejo dijaki, ki so zelo tekmovalni, z zelo visokimi cilji in temu primerno drugačnimi interesi od prej omenjenih. Menim, da si si v osnovnošolskem okolju oblikoval določena pričakovanja in interese in bi se bolje počutil v okolju, bolj podobnem tistemu v osnovni šoli. Zdi se mi smiselno razmisliti o prepisu na gimnazijo, kjer boš z vrstniki, ki ti bodo bližje. V praksi velikokrat vidim, da se dijaki preusmerijo na drugo šolo zaradi socialne skupine, v kateri se ne počutijo dobro. In kadar je to res glavni razlog njihovega slabega počutja na šoli, kasneje povedo, da so se prav odločili in svoje odločitve o prepisu ne obžalujejo.

Škoda bi bilo, da bi zaradi pritiska socialne skupine nehal biti 'lolek, ki ga zanimajo stvari' - ljudje, ki jih pritegnejo nova znanja, odkrivanje sveta, širjenje lastnih obzorij, so ljudje, ki kasneje v življenju nekaj ustvarijo, izumijo, so radovedni in uspešni. So ljudje, ki jih ni mogoče manipulativno usmerjati in jim polniti glave z, npr., resničnostnimi šovi, v stilu 'samo da čas mine'. Zato se nikar ne ukloni in ne prilagodi, če bi to pomenilo, da prenehaš biti radoveden. Raje razmisli, ali lahko ohraniš svojo željo po znanju na šoli, kjer si, ali pa, če si ti to ne zdi mogoče, doma s starši razmisli, kam bi se lahko prepisal, da ti bo lažje. Potem pa, če se boš odločil za prepis, sam ali z njihovo pomočjo vzemi telefon v roke in se pozanimaj o možnostih prepisa.

Želim ti vse dobro. Vesela sem, če boš sporočil, kako ti gre oz. kako si se odločil.
Nives Laul, univ. dipl. psihologinja
Skakynao

Re: Prepis na drugo šolo

ObjavaNapisal Skakynao » 20 Sep 2019 00:55

Pozdravljen!
Naj še jaz delim svojo lastno izkušnjo s podobno situacijo, morda ti pomaga pri odločitvi:
V OŠ sem bila žrtev medvrstniškega nasilja, zato sem se brez premisleka vpisala v srednjo šolo na drugem koncu Slovenije, samo zato, da sem se rešila svojih starih sošolcev. Prvi letnik sem se počutila odlično, saj sem končno bila 'svobodna', nato pa sem ugotovila, da mi šola (njen način poučevanja ter odnos profesorjev do dijakov) sploh ni všeč. Tako sem celo drugo leto preživela v stiski, dokler se nisem odločila, da se bom prepisala. S starši smo se prepirali dobra dva meseca, saj se jim je zdelo prav, da "stisnem zobe" in"prevzamem odgovornost" za svojo odločitev, a sem jih naposled le uspela prepričati, da se prepišem. In to je bila najboljša odločitev, kar sem jih kdaj sprejela, saj sem našla okolje, v katerem sem se res počutila prijetno, to pa se je poznalo tudi na mojih ocenah, socialnem življenju in duševnem zdravju.
Mislim, da ni prav, da ljudje od 14-letnikov pričakujejo, da že vedo, kaj si želijo početi vso življenje oz. da bodo vse njihove odločitve pravilne že v 'prvem poskusu'. Če se ti zdi, da bo tvoje življenje imelo lepšo prihodnost na drugi šoli, od tega ne odstopi, vendar vse dobro premisli.
Sama osebno v svoji srednješolski izkušnji ne bi spremenila ničesar - to, da sem se prepisala iz ene šole na drugo mi je razširilo obzorja in mi omogočilo, da sem iz prve roke videla dva popolnoma različna pogleda na svet in se nato sama odločila, kako ga bom dojemala v prihodnosti.
Pri tvoji odločitvi ti želim veliko sreče in vem, da bo prava, če boš le dobro premislil.
Lepo bodi.