Zanositev, spolne frustracije

Vprašanja na tosemjaz.net.
Paranoična2000

Zanositev, spolne frustracije

ObjavaNapisal Paranoična2000 » 03 Sep 2019 00:38

Pozdravljeni,

imam nenormalen strah pred zanositvijo. Čeprav sem na kontracepcijskih tabletkah Cerazette in čeprav s fantom zmeraj uporabiva kondom, se med spolnimi odnosi nikakor ne morem sprostiti, ker me je strah neželene nosečnosti. Tudi predigre me je groza, ko se stiska obme in me je strah, da bo predsemenska tekočina nekako prišla skozi hlačke, ipd.

Seveda fant ve za moj strah, a počasi med nama to ustvarja nekakšno napetost. Strah ostaja tudi potem ko dobim menstruacijo, ker obstajajo primeri, ko ženske še kar imajo menstruacijo in sploh ne vedo, da so noseče. Pomirjena sem le, ko naredim test nosečnosti, vendar pa so ti testi dragi pa tudi normalno ni, da sem tako paranoična. Splav hipotetično ne pride v poštev, ker je fant odločno proti splavu, pa tudi sama dvomim, da bi psihično prenesla in zmogla kaj takega.

Na sploh sem zelo spolno sfrustrirana, ne morem se sprostiti in uživati, kot to lahko izkusim, ko sem sama. Vse skupaj izgleda, kot da je moje telo odraslo in si spolnih odnosov želi, možgani pa ostajajo na neki drugi stopnji, nisem pripravljena. In čeprav nisem več nedolžna, se moram na vsak spolni odnos psihično pripraviti, znova, kakor da bi bilo prvič. Fant je pozoren, nežen, normalno nama je, da me počaka tudi po več tednov, da sem pripravljena. Resnično ne vem kaj je narobe z mano, da sem tako nepovezana z mojim telesom. Vse prej kot v čutnosti, uživam v povezanosti, umsko se počutim še kot otrok z odraslim telesom. Sicer imam anhedonijo diagnosticirano s strani psihiatra, ampak mojim spolnim frustracijam enostavno ne morem priti do dna.

Zdi se mi, da zgolj čakati ne bo učinkovito. Večkrat tudi obžalujem, da sem že spolno aktivna, kot da se je vse zgodilo prehitro. Nedolžnost sem izgubila z zdajšnjim fantom. Le ta pa je imel spolne odnose s šestimi različnimi puncami in vsakič, ko pomislim na to me je groza. Res me ima rad in tudi jaz njega, ampak vsa zadeva s spolnostjo mi je čisto preveč, niti ne občutim tako močne želje po njej (morda zaradi antidepresivov in kontracepcijskih tablet). Tudi poljubljati se mi je problem. Neskončno uživam, ko me fant poljublja npr. po vratu, to prenesem. Ko pa bi ga morala poljubiti jaz, se pojavijo strahovi, da nisem dovolj dobra, da sem tako ali tako še otrok, da nekaj delam narobe, da mu ni prijetno, da sem nerodna. In vse skupaj je res moteče, ker sploh ne morem iz tega kroga prestrašenosti, fant pa me obožuje in si zelo prizadeva, da bi uživala, želi si tudi te vrste povezanosti med nama.

Zdi se mi kot da ne gradim zdravega odnosa s fantom, s tem ko se tako bojim spolnosti. Najraje imam, da se samo objemava in da me nežno ziba. Vse skupaj izgleda kot nekakšna vmesna stopnja med globokim prijateljstvom in partnerstvom. Res sem obupana. Rada bi nekako zavestno prešla to paranojo okoli spolnosti in neželene zanositve.
Paranoična2000

Re: Zanositev, spolne frustracije

ObjavaNapisal Paranoična2000 » 12 Sep 2019 16:16

Malce sem užaljena, ker se kar nisem dobila odgovora, niti besede o tem, da je bilo moje sporočilo posredovano specialistu, kot to naredite običajno. Nočem minimalizirati problemov drugih, ampak res že dolgo pričakujem odgovor ...
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zanositev, spolne frustracije

Uredništvo » 13 Sep 2019 10:40

Pozdravljena Paranoična2000,

opravičujemo se ti, ker že čakaš nekaj časa na odgovor svetovalca. Odgovor smo posredovali našemu strokovnjaku in smo ga danes še enkrat obvestili. Odgovor lahko pričakuješ v kratkem.

Lep pozdrav iz uredništva
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zanositev, spolne frustracije

Uredništvo » 13 Sep 2019 12:32

Odgovor svetovalca
_________________

Drago dekle Paranoična2000!

Najprej se ti opravičujem, ker ti nisem mogel prej odgovoriti in si morala nekaj dni počakati.

Zelo dobro opazuješ svoje doživljanje spolnosti, daješ opise iz različnih vidikov, iščeš vzroke, vendar menim, da tisto, kar navajaš kot glavni vzrok, je le kot nek »izgovor« za tvoje težave. Glavni vzrok svojih težav namreč vidiš v svojem nenormalnem strahu pred zanositvijo, kot si zapisala že takoj na začetku svojega pisanja, tudi zaključila si ga s to navedbo. Menim pa, da to ne bo držalo. Glavni problem je v tem, da se bojiš spolnosti, vendar so vzroki zagotovo kje drugje. Ne vidim tudi neke prave povezave med tvojimi težavami in anhedonijo, ki jo navajaš.

Če te prav razumem, pri samozadovoljevanju nimaš težav. Napisala si namreč, da si »nasploh spolno zelo sfrustrirana, ne moreš se sprostiti in uživati, kot to lahko izkusiš, ko si sama«. Pišeš, da vse skupaj zgleda, kot da je tvoje telo odraslo in si spolnih odnosov želi, se pa same spolnosti bojiš, na vsak spolni odnos se moraš posebej pripraviti, velike težave imaš že pri samem poljubljanju in pri predigri.

Menim, da so vzroki tvojih težav skriti globoko v tvoji podzavesti, se jih ne zavedaš, močno pa vplivajo na tvoje doživljanje spolnosti s partnerjem. Lahko da gre za neke travmatične izkušnje iz tvojega (zgodnjega) otroštva, ki pa si jih »pozabila«, potlačila v podzavest, se pa odražajo v tvojem odklanjanju spolnosti oz. spolnih odnosov s partnerjem.

Zelo dobro je, da si se z opisom svojih težav obrnila na našo svetovalnico, vendar naj bo to prvi korak. Potlačene travmatične vsebine boš morala poiskati in izvleči iz svoje podzavesti, jih ozavestiti, se soočiti z njimi, jih predelati in zaključiti. To pa ne boš mogla storiti sama, ampak s strokovno pomočjo psihoterapevta (psihiatra, psihologa). Ko boš razrešila svoje potlačene vsebine v podzavesti, boš lahko sproščeno in brez bojazni in zavor doživljala spolnost.

Brane But, univ. dipl. psiholog