Prijateljica

Vprašanja na tosemjaz.net.
qwerttzy

Re: Prijateljica

ObjavaNapisal qwerttzy » 05 Nov 2019 22:43

Ne vem, zakaj mu je šla povedati to, nisem ji pa nič pisala, samo dodala sem jo, nisem ji nameravala pisati. In mi je on povedal, da mu je ona povedala, da sem jo dodala in takrat mi je grozil. Mogoče malo razumljivo, ker sta takrat imela zaupen odnos. Ampak ne vem, zakaj je potrebno svojemu bližnjemu prijatelju čisto vse raztrobiti, kdo te doda, itd. Meni se zdi malo nepotrebno in vsaj jaz tega ne delam. Kako se vam to zdi? In ne vem zakaj (nisem ji nameravala pisati), ta skupni prijatelj rekel, grozil,da z njo ne smem komunicirati, sicer s zanj mrtva? Je to strategija, da se skupni prijatelji ne bi poznali med sabo mogoče? Da si med sabo ne bi mogli o skupnem prijatelju izmenjati mnenj? Mogoče res ni bilo moje mesto se „vtikati v stvari“, kaj pa vem? Ko sem ji pa kasneje pisala, ko si onadva nista bila tako bližnja prijatelja, pa mu ni povedala nič.
Imela sem še en primer, ko sem pisala enemu znancu in je on vsebino pogovora z mojim imenom povedal temu skupnemu prijatelju. Da je povedal skupnemu prijatelju se mi načeloma ne zdi nič posebnega, da je ta skupni prijatelj delal iz tega (vsebine pogovora, ki mimogrede ni bila nič posebnega) nek big deal se mi pa zdi malo mimo.
Drugače, če te nek prijatelj ali znanec blokira na sociali, se mogoče izaža s tem,da ti zameri kaj, da si nista tako blizu afterall? Ker blokiranje na tak način človeka vseeno malo prizadene. Tudi meni se je že to zgodilo.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prijateljica

Uredništvo » 08 Nov 2019 14:45

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.

Ja, grožnje se mi zdijo kar ekstremna reakcija na to kar opisuješ. Sicer pa ne poznam natančno vaše zgodbe, vaših odnosov in zato zelo težko komentiram.

Kot sem ti napisala že v enem od prejšnjih odgovorov - zaupaj svojemu notranjemu občutku kaj je prav in kaj ne. Je pa res, da smo si ljudje med sabo različni in odreagiramo različno na podobne situacije. Zato, ker smo nam različno pomembne. Še enkrat pa bi poudarila tudi pomen zaupanja, ki je eden od temeljev prijateljstva.

Strinjam pa se s tebo glede blokiranja oseb na socialnih omrežjih. Namen te funkcije je v tem, da onemogočiš stik z osebo, ki ti ni všeč oziroma z njo ne želiš deliti določenih vsebin, ki jih sicer deliš preko socialnih omrežji. Včasih je tudi veliko lažje nekoga blokirati, kot pa mu v obraz povedati, da ne želiš biti z njim prijatelj ali pa sploh v stikih. Kadar nekdo brez drugega pojasnila blokira znanca/prijatelja na socialnih omrežjih, je to zagotovo lahko tudi sporočilo "ne želim biti več tvoj prijatelj" ali pa kakšne zamere, kot si sama predlagala. In ja, to boli. Prizadene. Zagotovo pa to ni način, ki bi sporočal, da ti je ta oseba zelo blizu. Sicer bi se ta oseba s teboj pogovorila iz oči v oči in tako razrešila morebitne dileme in zamere.

Lepo te pozdravljam,
Maja Kodele, mag. psihologije
qwerttzy

Re: Prijateljica

ObjavaNapisal qwerttzy » 09 Nov 2019 23:34

S tem fantom sva se poljubljala in on si je z njo pisal in jo osvajal in je rekel, da bo ona kmalu bila njegova punca, ampak ji ni povedal, da se z mano poljublja. In dodala sem jo, nisem ji imela namena pisati, ampak ker sem želela videti, kaj on na njej vidi in kakšna punca je punca, ki mu je všeč, plus, če bi bila njegova punca, bi jo itak predstavil okolici in s tem tudi meni, razen, če bi me imel namen odrezati iz svojega življenja ali pa mi preprečiti da bi imela jaz stike z njegovo punco. Da bi mi preprečil stike s svojo punco, se mi ne bi zdelo fer, mogoče pa s tem ne bi želel, da bi imela stik z njegovo bližnjo osebo, ali pa da bi kdaj slučajno prišlo, da sem se jaz z njim poljubljala. Kaj se vam zdi?, Ni se mi zdelo najbolj pošteno, da ji ne pove, da se z mano druži, da bi ji pa povedala, da se poljublja z mano, se mi pa ni zdela moja stvar. Mogoče res ni bilo moje mesto, da se v to vmešavam in bi si morala misliti, da to pač ni mora stvar, kdo je punca, ki mu je všeč in bi morala spoštovati njegovo zasebnost? In mogoče, če bi bila bolj samozavestna in mu zaupala, in zaupala vase se ne vmešavala v drugo, bi me bolj spoštoval? In takrat, ko sem jo dodala, mu je to povedala in mi je on povedal, da to ve in mu ni všeč in mi zagrozil, da če on izve, da sem ji samo „A“ v sporočilo napisala, da sem zanj mrtva in ko me bo videl na cesti, se bo delal, da me ne pozna in me ne bo niti pozdravil. No, to ni važno, kar na koncu onadva itak nista bila nikoli skupaj.
S tem, ko te nekdo blokira npr. Bivša sošolka s tem izraža, da si nekaj narobe naredila za njo v nedavni preteklosti izraža, da si s tabo ne želi stika, ker zanjo nisi pozitiven zgled morda tudi?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prijateljica

Uredništvo » 13 Nov 2019 07:35

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena.

Zakaj je fant odreagiral tako kot je in kaj je s tem misli, ti žal ne morem povedati. To ti lahko razjasni samo on. Glede na opisano, pa sem dobila občutek, da je fant še precej nezrel, saj se mu zdi ok sedeti na dveh stolih na enkrat, če veš kaj imam v mislih. Če sem prav razumela, se je s teboj poljubljal, medtem pa osvajal tudi drugo dekle. Kar se meni osebno nikakor ne zdi ok. Tak odnos je zelo nespoštljiv, do tebe in tudi do drugega dekleta.

Veš, svetujem ti, da takim fantom ne posvečaš svoje pozornosti. Želim ti fanta, ki bo imel oči samo zate in ki te bo spoštoval. Prvi korak k temu pa je, da ti spoštuješ sebe in da se zavedaš, da si zaslužiš veliko več kot to. V življenju je zelo pomembno, da se posvečamo svoji osebni rasti in da se obdamo z ljudmi, ki nas dvigujejo, podpirajo, navdihujejo, spoštujejo in ki nas sprejemajo take kot smo. Vse ostale pa pusti za sabo.

Želim ti vse dobro!

Maja Kodele, mag.psihologije