Spanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Lamadrama

Spanje

ObjavaNapisal Lamadrama » 02 Sep 2019 15:52

Pozdravljeni,

imam ogromne težave z spanjem oz. zaspanostjo. Nikoli prej nisem imela problemov, zadnje leto pa sem skos utrujena in nenaspana. Sedaj ko so poletne pocitnice spim po 10-12 ur na dan a sem kljub temu Utrujena. Že najmanjse opravilo (pospravljanje sobe, iti v trgovino) me tako utrudi, da se moram vleči in it počivat. Naj omenim da sem stara 18 let, letos sem opravila maturo in priznam da sem zaradi tega izgubila veliko spanca, vendar sem misla da si bom do komca poletja “opomogla”. Sem pa tudi veganka, mislite da mi mogoče primankuje b12(nazadnje so mi ga pregledali pred kakšnimi 3-4 meseci in so bile normalne vrednosti)? No še en vzrok bi lahko bil, že 5 let imam anoreksijo in sem podhranjena... Kakorkoli, skrbi me ker s takšnim počutjem vem da ne bom zmožna delovati na faksu. Imate kakšen predlog?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Spanje

Uredništvo » 05 Sep 2019 13:35

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

Glede na vse, kar si opisala in nanizala, gre za kar precej vprašanj, na katera pa je težko odgovorit preko spleta. Tvoj osnovni problem trenutno je zaspanost in utrujenost, ki pa sta lahko simptom zelo različnih dogajanj. Prisotnost anoreksije in veganstva vso stvar še dodatno zapleta. Upam in verjamem, da pa je tvoj osnovni namen in cilj biti zdrava, zadovoljna in uspešna. Rešitev težav bo v tem primeru najlažja z obiskom tvojega izbranega osebnega zdravnika, pa naj bo to šolski ali pa družinski zdravnik. Prav vprašanja, ki mi jih zastavljaš, bo on najlažje rešil in s pregledom ter laboratorijskimi preiskavami tudi ugotovil, kako naprej, da boš z zdravljenjem, če je potrebno, začela čim prej. Verjemi, je potrebno in se splača, zato z obiskom ne odlašaj.

Lep pozdrav,

Alenka Hafner, dr. med.,
specialistka javnega zdravja
Veggie80788o

Re: Spanje

ObjavaNapisal Veggie80788o » 05 Sep 2019 15:44

Živijo
Cenim da si veganka vendar če imaš anoreksijo bi morala najprej pridobiti na teži nato pa nadaljevati z veganstvom vsekakor ti primankuje vitamina b 12 jaz sem vegetarijanka in zadnje dni sem bila tako utrujena res nič nisem morala samo ležala sem potem sem kupila vitaminske šumeče tablete z vitaminom b12 pri tebi pa je morda vzrok tudi anoreksija
hhjsmjj

Re: Spanje

ObjavaNapisal hhjsmjj » 05 Sep 2019 22:13

jaz imam enak problem bolj se skušam naspat a sem vedno bolj utrujen kar je ze precej moteče mogoce je to zaradi motnje biološke ure ker zaradi mature in ucenja nisem spal po 30h ali pa sem spal samo po uro dve to je bilo tudi v času šole še slabše pa je če imaš more ali greš spat in te nekaj skrbi da se potem zbujaš vsake pol ure in gledaš na uro vsaj pri meni je tako ali pa da slišim vse pa se ne morem premaknit ker nekako napol spim in sem paraliziran slišim pa vse okoli sebe.